Store besparelser rammer børn og unge: »Det er mig en gåde,« raser rådmand

Rådmand for Børn og Unge efterlyser skattestigning fremfor sparerunde.

Artiklens øverste billede
Foto: Casper Dalhoff

Der er lagt op til massive besparelser i Aarhus Kommune i 2023. Det står klart, efter borgmester Jacob Bundsgaard (S) har fremsendt sit budgetforslag, hvor han foreslår, at der skal findes 229 mio. kr. på tværs af kommunens magistratafdelinger, som dermed skal skære 1,6% i deres budgetter.

Sparekniven kommer dog for alvor til at ramme Børn og Unge, som skal finde 80 ud af de 229 mio. kr., ligesom forvaltningen, som det hele tiden har været planen, skal implementere effektiviseringer for 19 mio. kr. årligt, fremgår det af en pressemeddelelse.

Udsigten til så store besparelser, ærgrer rådmand for Børn og Unge-rådmand Thomas Medom (SF).

»Vi står over for store udfordringer på området de kommende år. Antallet af børn og unge med diagnoser og store udfordringer i hverdagen stiger fortsat voldsomt. Det presser dem, og det presser deres forældre og de mange pædagoger, lærere og ledere, som hver dag skal tage hånd om alle børn og unges trivsel og læring. Jeg ser det som en bunden opgave at få vendt udviklingen. Samtidig er indeklimaet på flere folkeskoler for dårligt, og vi mangler pædagoger og lærere – nu og i særdeleshed i fremtiden. Hvis ikke vi gør det, der er behov for, står vi med endnu større problemer inden for få år,« spår rådmanden.

Ved siden af de foreslåede besparelse har borgmesteren lagt op til, at 200 mio. kr. prioriteres til det specialiserede socialområde, ældre samt sårbare børn og unge. Han forslår 55 mio. kr. årligt til blandt andet tidligere indsatser på PPR-området, men en analyse har vist, at området kræver 70 mio. kr. for at få et ordentligt livtag med børn og unge i mistrivsel.

Derudover har Børn og Unge behov for 30 mio. kr. til at overholde lovkravet om pladsgaranti til børn med behov for ekstra støtte i et specialdagtilbud, ligesom at budgettet til specialundervisning ifølge forvaltningen er voldsomt presset, mens behovet forventes at stige.

»Budgetforslaget vil gøre det vanskeligere at løfte vigtige velfærdsopgaver – at sikre god trivsel, læring og udviklingsmuligheder for alle børn og unge. Skærer vi endnu dybere, taber vi på den lange bane, både menneskeligt og økonomisk,« varsler Thomas Medom, som er uforstående overfor, at der tilsyneladende ikke kan skabes flertal i byrådet for en beskeden stigning i kommuneskatten.

»Det er mig en gåde, at vi med en af landets laveste kommuneskatter ikke kan finde flertal for selv en beskeden skattestigning i Aarhus Kommune. I stedet står vi overfor massive besparelser,« siger han og understreger i samme ombæring, at 0-6 års-området er omfattet af lovpligtige minimumsnormeringer og derfor skal holdes ude af forhandlingerne.

»Vi skal leve op til lovkravet om minimumsnormeringer. Derfor er det nødvendigt at friholde 0-6-års-området. Besparelserne skal findes indenfor Børn og Unges samlede budget. Hvis ikke vi skal trække tæppet helt væk under de aarhusianske folkeskoler, er vi nødt til at finde en anden tilgang til, hvordan vi fordeler besparelserne mellem områderne end bare afdelingernes budgetstørrelse.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

ddp

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.