Byrådsgruppe på tre skal have hjælp: »Det stikker meget dybere«
Magtkampe og stridigheder skal præge arbejdsmiljøet i Enhedslisten i Aarhus. Nu får byrådsgruppe professionel hjælp, men det er bestyrelsen, den er gal med, mener tidligere byrådsmedlem.
Det kan virke lidt komisk, og vidne om en intern nedsmeltning, at en byrådsgruppe bestående af tre politikere har brug for hjælp udefra, fordi de ikke kan samarbejde.
Det er ikke desto mindre den aktuelle situation i Enhedslisten i Aarhus, hvor bestyrelsen har bedt forretningsudvalget om at starte et forløb i konflikthåndtering.
Byrådsgruppen består af Thure Hastrup, Katrine Vinther Nielsen og Solveig Munk. Laura Bryhl kastede for nylig håndklædet i ringen efter sygemelding og sexismesag. Hun begrundede sin exit med, at tonen i partiet var for hård.
Man kan ikke lukke øjnene for det sindssygt dårlige og undergravende arbejdsmiljø.
Problemet i Enhedslisten i Aarhus handler i realiteten ikke om byrådsgruppen, men om en bestyrelse, der er splittet i to fraktioner. Sådan lyder det fra tidligere medlem af byrådsgruppen Lone Norlander Smith.
»Man kan lave konflikthåndtering herfra og til juleaften, for de tre bestemmer sådan set ikke. I Enhedslisten er det bestyrelsen, der har det afgørende ord. Selvom man kan få de tre til at kigge hinanden i øjnene, vil man stadig have et problem, fordi man har en bestyrelse, der ikke sikrer et godt arbejdsmiljø. Det gør den ikke, fordi den selv er splittet,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.
Fløjkrig
Ifølge Norlander, der var byrådsmedlem for Enhedslisten fra 2018 til 2021, er partiet i Aarhus opdelt i to grupper; en forhandlingsvenlig og en mere ubøjelig.
»Der er vidt forskellige holdninger til, hvilken politik der skal føres i Aarhus. Internt er der en splittelse og en stemning, der gør, at det stort set er umuligt at lave politik,« siger hun og fortsætter:
»Der er en benhård linje fra den fløj, Solveig Munk repræsenterer. Det er en mere kompromisløs linje, hvor man vil prøve at få noget indflydelse, men kun hvis man får sin vilje. Den anden fløj forsøger at få den indflydelse, man kan, med det mandat, man har fået. Her forhandler man sig frem, så man kan få nogle resultater med hjem.«
Der er en grund til, at Laura Bryhl gav en hård tone skylden for, at hun droppede Enhedslisten, lyder det.
»Der er meget magtkamp, og der er mange flere, der er gået ned med flaget. Folk kan ikke holde til det, og det går år tilbage. Nu er det trappet op. Der er masser af ting, pressen ikke engang kender til. Når Laura må stoppe så hurtigt, vidner det også om, at forretningsudvalget må træde i karakter,« siger Lone Norlander Smith.
Hun pointerer, at der »også er en grund til,« at tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten Peter Bonfils skiftede til Socialdemokratiet.
Something is rotten...
Enhedslisten-veteran Viggo Jonasen blev tidligere i år ekskluderet fra Enhedslisten efter knap 30 år i partiet. Det skete, fordi to byrådsmedlemmer berettede om sexisme mod Laura Bryhl og chikanerende opførsel over for flere andre.
»Da han blev ekskluderet, sagde jeg, at det handlede om meget mere end sexisme. Det stikker meget dybere, og det har jeg bedt forretningsudvalget om at tage alvorligt. Det er beskæmmende, at de ikke har gjort det. Forretningsudvalget må træde i karakter. Man kan ikke lukke øjnene for det sindssygt dårlige og undergravende arbejdsmiljø i Aarhus,« siger Lone Norlander Smith.
Da hun i 2021 valgte ikke at genopstille for Enhedslisten i Aarhus Byråd, begrundede hun det (også) med en hård omgangstone og mange interne stridigheder.
Lokalavisen Aarhus har forsøgt at kontakte en talsperson for bestyrelsen i Enhedslisten i Aarhus for at få en kommentar til Lone Norlander Smiths udlægning af teksten. Dette har ikke været muligt. I weekenden 27.-28. august valgte partiet en ny bestyrelse, der endnu ikke har konstitueret sig. Det oplyser bestyrelsens tidligere talsmand, Lone Degn.
Hverken Thure Hastrup, Katrine Vinther Nielsen eller Solveig Munk har ønsket at udtale sig i forlængelse af den pressemeddelelse, byrådsgruppen har sendt ud.
Thure Hastrup giver dog en enkelt kommentar, der kan pege på, at problemet stikker dybere end byrådsgruppen.
Er det ikke en politisk falliterklæring, at tre mennesker ikke kan blive enige?
»Det spørgsmål kan jeg ikke gå i dybden med, for det er ikke det, det handler om. Jeg kan ikke sige mere.«
Om kort tid starter budgetforhandlingerne i Aarhus Kommune. Det skal blive spændende at følge, om Enhedslistens byrådsgruppe vil forhandle diplomatisk eller kompromisløst.