Analyse: Er byrådet klar til fælles kur(s)?

Stram økonomi og dystre udsigter kræver politikere, der tør stå sammen.

Artiklens øverste billede

Mange af byrødderne havde måske drømt om en budgetaftale, hvor nogle af løfterne fra sidste års kommunalvalg kunne omsættes til konkret handling, der ville forandre aarhusianernes liv positivt. Sådan går det ikke.

Krig, inflation og frygt for økonomisk recession kaster skygger ind over rådhuset i en grad, så hverken tårnet eller pølsevognen går fri. Der bliver med andre ord ikke meget solskin over budgettet for 2023.

Vi har før hørt om udsigter til svære forhandlinger, en slunken kommunekasse og behov for at spare. Derfor kan optakten til budgetaftalen for 2023 synes rituel. Men ikke desto mindre er dette år specielt, og de dystre forudsigelser har mere vægt end tidligere.

Der er flere årsager til, at dette år bliver anderledes end andre stramme år. Godt nok sikrede økonomiaftalen med regeringen, at kommunerne fik flere midler til at dække det såkaldte ”demografiske træk” med flere børn og ældre. Regnedrengene i kommunen forventer 74 mio. kr. mere i bloktilskud i 2023 og yderligere 149 mio. kr. i 2024. Men det er kun i et omfang, så det dækker befolkningstilvæksten, men ikke befolkningssammensætningen.

For der bliver flere ældre over 80 år, flere børn med særlige behov, flere med psykiske lidelser og flere voksne med handicap. Kun midlerne bliver færre, for finansminister Nicolai Wammen kunne ikke finde pengene i aftalen om rammerne for kommunernes økonomi, der blev indgået før sommerferien. Et fortroligt notat viser, at Aarhus alene på voksenhandicapområdet styrer mod et underskud på 163 mio. kr. Et konkret eksempel viser, at en borger risikerer at få sænket sin ugentlige støtte fra 50 til 28 timer.

Når det kommer til at etablere veje, bygge skoler og renovere børnehaver, løber kommunen ind i endnu en udfordring, der ikke i samme grad har været gældende i andre budgetår; stigende byggepriser på op til 40 pct. Kommunen får med andre ord meget mindre asfalt for pengene, så også her skal der prioriteres voldsomt, valgløfter eller ej. Og det er ikke nødvendigvis en god idé at udskyde et projekt til året efter i forventning om, at priserne vil falde. For den anlægsramme, der dikterer, hvor meget landets kommuner må bruge på den slags, bliver knap 2 mia. kr. mindre næste år. Så projekter risikerer at måtte opgives, også selv om finansieringen skulle være der.

Det bliver umuligt at lande et budget, der ikke på en eller anden måde går ud over serviceniveauet i kommunen. Især hvis et flertal ikke vil pille ved kommuneskatten, som SF og EL igen har foreslået. Det kan få partier til at smække med døren til rådhusets lokale 390, der danner rammen om forhandlingerne. Det skete bl.a. sidste år, hvor Enhedslistens byrådsgruppe tilsyneladende var med hele vejen. I hvert fald indtil partiets magtfulde bagland forbød forhandlingsgruppen at skrive under. Aftalen var ikke grøn nok, og der var ikke penge nok til velfærd, sagde baglandet.

At gå fra forhandlingerne kan være en strategi, der skaber opmærksomhed i øjeblikket. Men man risikerer også at efterlade et indtryk af ringe realitetssans og manglende vilje til at erkende den økonomiske virkelighed, der rammer både kommunekassen og aarhusianernes dankort. Nogle vælgere vil nok foretrække et byråd, der står nogenlunde sammen i de vanskelige tider, der er blevet os givet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.