Aarhus C og V i fokus på møde med store følelser

I denne udgave af "Det ekstra mandat" fokuserer vi på et par af de sager, der blev behandlet på seneste byrådsmøde.

Artiklens øverste billede
Gert Bjerregaard synes, det er en uskik, hvis politikerne kan ændre i referaterne fra byrådsmøderne. Dog har han selv ting, han gerne ville ændre, men det ligger år tilbage, sagde Venstre-veteranen til salens morskab på seneste byrådsmøde. Foto: Mads Andreas Frost

»It’s not a comeback. It’s a return,« fastslår en blændende Tammi Øst i rollen som Norma Desmond i den stærkt anbefalelsesværdige musical Sunset Boulevard, som Den Jyske Opera i disse dage opfører i musikhuset. Det er uvist, hvad der er forskellen på de to begreber. Men sikkert er det, at Enhedslistens Laura Bryhl ikke fik nogen af delene efter sin sygemelding. Onsdag skulle politikerne behandle venstrefløjsprofilens anmodning om at forlade byrådet af personlige årsager.

Som om det ikke var nok, lå en lignende anmodning fra den konservative rådmand for teknik og miljø, Steen Stavnsbo, også i sagsbunken.

Så det var på mange måder et både usædvanligt og bevægende første byrådsmøde efter sommeren. Der blev dog også tid til at tale om politik.

Her fokuserer vi på et par af sagerne:

Ny vision for midtbyen

Foto: Kasper Heden Andersen

Hvad handler sagen om: Arbejdet med en midtbyvision startede helt tilbage i 2018 som et forslag fra Det Konservative Folkeparti. Midtbyvisionen skal være paraply og pejlemærker, når fremtidige planer og forslag skal udvikles, herunder bl.a. det omfattende banegårdsprojekt. Visionen handler ikke kun om, hvordan man bor i midtbyen, men også om hvordan man kommer dertil og derfra samt måden vi bruger byens rum og muligheder på.

Hvad kendetegner sagen: Fra flere sider er det blevet fremhævet, at der i denne sag er sket stor borgerinddragelse, ikke mindst i regi af områdets fællesråd.

Hvem er blevet hørt, og hvad mener de: Fællesrådene i midtbyen har gennem nogen tid været involveret i projektet, bl.a. med beskrivelser af de enkelte kvarterers særlige kendetegn. Siden 2019 har der været afholdt borgermøder, møder med fællesråd, erhvervsliv og andre med interesse i midtbyen. Visionen var i offentlig høring fra januar til marts i år, og der kom 15 høringssvar. Aarhus City Forening og Erhverv Aarhus har bl.a. peget på nødvendigheden af, at der sikres en effektiv infrastruktur til, fra og rundt i midtbyen. Det skal desuden være muligt at komme af med sin bil, også hvis man er håndværker.

Hvem betyder det noget for? Alle eller ingen. Det afhænger af, om visionsplanen gøres til virkelighed, når kommende projekter, lokalplaner og tilladelser skal behandles. Blandt andet har midtbyens fællesråd, erhvervsorganisationer og kulturlivet udtrykt bekymring for, at visionsplanen er for ukonkret og dermed for svær at føre ud i virkeligheden.

Hvad så nu? Der er bred politisk opbakning til visionen, men sagen er alligevel sendt en tur til detailbehandling i Teknisk Udvalg og vedtages først derefter.

Nedrivning i Bispehaven

Foto: Casper Dalhoff


Hvad handler sagen om: Med vedtagelse af en ny lokalplan, kan man rive seks af 12 blokke i Bispehaven ned. Det svarer til 310 af 870 almene boliger, ejet af Østjysk Bolig.

Hvorfor nedrivning: Som et led i Lars Løkke Rasmussen-regeringens ghettolov fra 2018 skal antallet af almene familieboliger i området nedbringes til maksimalt 40 pct. Formålet er at gøre op med parallelsamfund. At reducere antallet af almene boliger i bl.a. Bispehaven har dermed været en bunden opgave for byrådet.

Hvem bliver berørt: Beslutningen får naturligvis store konsekvenser for de borgere, der bor i de lejligheder, der nu skal fjernes. I Østjysk Bolig har sagen været debatteret på generalforsamling, repræsentantskabsmøder og ved andre lejligheder. I slutningen af november stemte 171 beboere i afdelingen i mod og 33 for nedrivningen. Et flertal af boligforeningens repræsentantskab er dog for en nedrivning, og en afstemning i januar trumfede afdelingens beslutning. Nedrivningen kan betyde, at alle vil opleve Bispehaven som et mere trygt og attraktivt sted at færdes i.

Hvem er for og imod: Det er et bredt byråd, der står bag lokalplanen. Kun Enhedslisten er i mod, ligesom det var tilfældet i en lignende sag om nedrivning i Gellerup. Enhedslistens standpunkt fik borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at tage ordet ved byrådsmødet:

»EL fører en strudsepolitik og gemmer sig for problemerne. Man svigter de børn og unge, der systematisk får dårligere vilkår og chancer i livet, ved ikke at gå mere konstruktivt ind og udvikle området,« sagde Bundsgaard, hvortil EL’s ordfører Solveig Munk svarede:

»Der er ingen fattige børn der får det bedre af det eller bliver rigere af at deres hjem bliver revet ned.«

Hvad så nu: Lokalplanen kommer nu i offentlig høring. Når høringssvarerne er klar, ryger sagen tilbage til byrådet til endelig vedtagelse. Bispehaven kan derefter indgå i en samlet udviklingsplan for ”Haslehøj”, der udover Bispehaven, også omfatter Ellekær samt dele af Hasle. Visionsplanen, der var i offentlig høring i vinter, skal med nye stier og forbindelser binde bydelen sammen med centerområdet som omdrejningspunkt.

Ugens citater

Jeg kunne godt komme i tanke om et par ting, jeg ville have ændret – det er nu nogle år tilbage -men jeg synes, det er en uskik. Det er vel ikke sådan, at man kan ændre holdning med tilbagevendende kraft?

Gert Bjerregaard, (V), efter Enhedslistens Solveig Munk bad om at få ændret i referatet fra de forrige byrådsmøde.
Solveig Munk (EL)

Jeg var for langsom under middagen til at få mig rejst op.

forklarede Solveig Munk (EL) om hvorfor der skulle være behov for at ændre i referatet.

Man skal være skarp på de beslutninger, der bliver truffet her, er bindende og får umiddelbar effekt, når vi har truffet dem. Alt for meget på efterbevilling, det duer ikke.

svarede borgmester Jacob Bundsgaard (S), der dog forklarede, at der kutyme for at byrådsmedlemmer kan få præciseret forhold i referatet, uden en sag behøver at blive genbehandlet.

Det skriver vi om politik lige nu

  • Der bliver efter alt at dømme skruet ned for musikken i Botanisk Have. Et forslag om at forbyde Soundbokse i parken er undervejs i byrådet og blev behandlet første gang den 17. august.

  • Den tidligere håndboldspiller og -træner Erik Veje Rasmussen, stiller op til det kommende folketingsvalg for Venstre. Det er en kampvant kandidat: »Jeg glæder mig som et lille barn, for jeg har altid interesseret mig meget for politik, og jeg har stort set altid stemt på Venstre.«
  • På mandagens magistratmøde orienterede borgmesteren om den sag, hvor en 33-årig mand er sigtet for terror efter at have kørt en bil i høj fart gennem den lukkede del af Frederiksgade. Nu overvejer kommunen, om byen skal sikres yderligere end de betonklodser, der er sat op i gaden.
  • Venstres Christian Budde vil have en tilbundsgående undersøgelse af arbejdsmiljøet blandt byrådsmedlemmerne, efter at fire byrådsmedlemmer på et halvt år har været ramt af sygdom, der har tvungent dem væk fra byrådsarbejdet.


Næste byrådsmøde er den 31. august.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.