Fik 868 stemmer til valget: Nu skal Nicolaj Bang være rådmand og leder af byrådets næststørste parti

Et for aarhusianerne meget ubeskrevet blad, Nicolaj Bang, overtager rollen som rådmand for Teknik og Miljø og leder af Det Konservative Folkeparti efter Steen Stavnsbos exit. Lokalformand forklarer det overraskende valg.

Artiklens øverste billede
Nicolaj Bang afløser Steen Stavnsbo, som blot ni måneder efter valget trækker sig som leder og rådmand.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Aarhusianerne skal til at lære et nyt ansigt at kende.

Ganske vist har Nicolaj Bang ad flere omgange præget valgplakater i kommunen, men den 42-årige Brabrand-borger brændte med blot 868 personlige stemmer ikke nok igennem under kommunalvalgkampen til at opnå valg til byrådet.

Ikke desto mindre skal juristen og regionsrådsmedlemmet siden 2013 nu være leder af den konservative byrådsgruppe og rådmand for Teknik og Miljø, efter Steen Stavnsbo har valgt at træde tilbage af private årsager.

»Det kom som en overraskelse, at Steen pludselig meldte ud, som han gjorde. I den situation træder den organisatoriske og politiske ledelse sammen og drøfter, hvordan vi kommer videre. Det gjorde vi, og vi valgte at spørge Nicolaj, fordi han har politisk erfaring og en tyngde, som gør, at vi synes, at han er den rigtige mand til posten,« siger de konservatives lokalformand Michael Salling til Lokalavisen Aarhus.

Aarhus' kommende rådmand opnåede ikke valg til byrådet i november, men har siddet i regionsrådet siden 2013. Foto: Region Midtjylland

Førstevalget

Udefra set virker Nicolaj Bang som 1. suppleant til byrådet ikke som det oplagte valg, når der allerede sidder fire andre partisoldater med markant højere stemmetal i byrådet - heriblandt rutinerede folk som Mette Skautrup og Peter Sporleder.

Var han jeres førstevalg?

»Det vil jeg ikke komme så meget nærmere ind på, men vi har valgt at spørge Nicolaj, og... nej, det kan jeg jo egentlig godt sige; han er førstevalget. Han var den, vi spurgte først, fordi vi syntes, at han var den bedst egnede til det. Det er der egentlig ingen grund til at lægge skjul på.«

»Han har siddet mange år i regionsrådet og haft et stort ansvar, som har givet ham en årelang politisk erfaring. Nicolaj har også deltaget i alle gruppemøderne i byrådsregi siden valget, så også på det punkt har han været en del af den politiske proces, ligesom han har deltaget i politikudviklingen, budgetforslag og budgetforhandlinger. Så han er på ingen måde en uerfaren mand i byrådssammenhæng,« slår lokalformanden fast.

Har I haft nogle demokratiske betænkeligheder ved at indsætte en mand med 868 stemmer på en så betydningsfuld post som rådmand for Teknik og Miljø?

»Systemet er sådan, at enten er man medlem af byrådet eller ej. Det er Nicolaj helt formelt, når Steen udtræder, og så er det op til det enkelte parti at konstituere sig. Han har forudsætningerne for at påtage sig den her rolle, og det er, hvad vi har kigget på fremfor at tælle stemmer og rangordne byrådsmedlemmerne efter det. Man har kun én stemme i byrådssalen uanset hvad,« siger Michael Salling.

Ifølge lokalformanden er Nicolaj Bang overordnet vidende om mange sager på Teknik og Miljø-området, dog uden at have detailkendskab til enkelte byggesager og kommende projekter. Frem mod indsættelsen som rådmand vil Steen Stavnsbo hjælpe med at klæde afløseren behørigt på til jobbet.

Skal man tro hans politikerprofil på partiets hjemmeside, så er byudvikling i Aarhus et meget vigtigt emne for Nicolaj Bang. Det er i hvert fald listet som den første af hans mærkesager med overskriften »Bevar de historiske bygninger«.

»Aarhus skal være en by man kan leve i – ikke bare et sted man bor. Derfor er det vigtigt, at vi bevarer det historiske Aarhus, som giver byen sin sjæl, mens vi tænker os godt om, når vi bygger nyt. Der skal reserveres plads til grønne områder, og det nye skal respektere det eksisterende i udtryk og størrelse,« skriver den kommende rådmand om sine ambitioner på byudviklingsområdet.

Bred opbakning

Michael Salling fortæller, at byrådsgruppen er blevet inddraget i udpegningen, og ifølge ham er der fuld opbakning til Nicolaj Bang som ny leder og rådmand.

Det bekræfter partiets længst siddende byrådsmedlem, Mette Skautrup.

»Der er bred opbakning. Det tror jeg roligt, at jeg kan sige. Jeg har kendt Nicolaj i mange år, og jeg er rigtig glad for, at det er blevet ham. Vi har, siden jeg kom i byrådet, arbejdet tæt sammen. Han var en stor støtte og var der for mig det første år, hvor jeg var alene, så jeg har et meget godt kendskab til ham, og han har været med i vores seneste mange budgetforhandlinger. Jeg glæder mig til at samarbejde endnu mere,« siger hun.

Hun kan godt forstå, hvis valget for udefrakommende er overraskende.

»Alle har nok været lidt i spil, og der er en fælles diskussion om, hvad der er den bedste løsning. Nicolaj er den bedste løsning. Jeg har ligesom mange af de andre et job ved siden af, som jeg er glad for, og er ikke fuldtidspolitiker.«

Ukendt

Såvel Skautrup som Salling erkender, at partiets nye frontfigur som regionsrådsmedlem ikke ligefrem sprænger kendisskalaen, men med tre år til næste valg er det ikke en bekymring.

»Han får en platform med rig mulighed for at profilere sig og føre konservativ politik. Han skal nok stille og roligt finde sin form,« lyder det fra Mette Skautrup.

»Du har ret i, at det ikke skaber megen kendiseffekt at sidde i regionsrådet, men alle skal starte et sted, og jeg er overbevist om, at Nicolaj, med de kvaliteter og evner, han besidder, vil løse den her opgave på en måde, så han ikke er ukendt i ret lang tid,« istemmer Michael Salling og fortsætter:

»Og så er det klart, at vi i partiet og vælgerforeningen har en opgave i at få ham etableret som politisk kendis, om du vil. Nu er posten som rådmand for Teknik og Miljø i sig selv jo også en meget eksponeret post, så han skal nok nå at få sin del omtale de næste tre år.«

Alle skal starte et sted, siger du, men ikke alle starter med en rådmandspost i landets næststørste by...

»Det kan du have ret i. Men vi har ikke haft de fjerneste betænkeligheder ved det,« slutter lokalformanden selvsikkert.

Nicolaj Bang tiltræder officielt først som rådmand for Teknik og Miljø, når Steen Stavnsbo stopper med udgangen af august, og Magistraten og byrådet har godkendt skiftet.

I den kommende uge kan du læse et større portræt af byens kommende rådmand i avisen og på hjemmesiden.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.