Nu skal åen hegnes ind: Partier vil forbedre sikkerheden for fire millioner

Tre partier i Aarhus Byråd vil øge sikkerheden og forhindre drukneulykker. Rådmand forventer, at det vil koste fire millioner.

Artiklens øverste billede
Lige under Clemens Bro er der som et af de få steder langs åen ikke opsat hegn på den ene side. Arkivoto: Rikke Kjær Poulsen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Hvert eneste år sker der ulykker ved vandet i Aarhus. I januar blev en irsk mand fundet druknet i Aarhus havn, og i 2020 druknede yderligere tre personer i vandet.

Det har endnu engang sat gang i debatten om sikkerheden ved vandet i byen, og tre partier har nu sendt et budgetforslag for at øge tiltagene mod drukneulykker.

Rådmand for Teknik og Miljø, Steen Stavnsbo (KF), har fået opbakning fra Socialdemokratiet og Venstre til at opsætte permanente hegn på begge sider af åen i midtbyen.

»Ved åen har vi flere rapporter om folk, der falder i vandet, og der har generelt været utryghed i det område. Derudover har vi rapporter om personale i restaurationer, der er ude og hjælpe folk op. Der får vi ikke en anmeldelse om en ulykke, fordi de selv når at gøre noget inden, men derfor er det stadig uhensigtsmæssigt, at folk går og falder i vandet,« siger Steen Stavnsbo.

Tiltag for fire millioner

Rådmanden forventer, at tiltagene vil koste omkring fire millioner, og selv om kommunen har lagt op til et stort spareforlig, regner Steen Stavnsbo med at få opbakning fra resten af byrådet.

»Det bliver selvfølgelig en afvejning af en lang række ting, men vi er allerede i gang med at udskyde projekter for stadig at kunne gennemføre nogle ting. Her mener vi, at der er eller bør være opbakning, fordi vi skal kunne stå på mål for sikkerheden.«

Udover hegn ved åen vil rådmanden også øge mængden af varmesøgende kameraer og opsætte midlertidige hegn ved havnen i vinterhalvåret. Hegn kan nemlig ikke løse problemet alene.

»Det er et spørgsmål om at finde den rigtige kombination af tiltag. Det, vi har vurderet, er, at der, hvor der er en høj risiko for uforvarende at træde ud i vandet, når det er mørkt og koldt, der sætter vi hegn op. Så er der andre områder, hvor der ikke er så stor færdsel, og der kan det måske være bedre med en kombination af varmesøgende kameraer,« siger Steen Stavnsbo.

»Det har vi valgt på baggrund af den sikkerhedsrapport, som Cowi har lavet. Vi har både haft politi og beredskab med inde over for at identificere, hvad vi skal gøre hvor.«

Hensyn til æstetikken

Tidligere har argumentet mod hegn ved åen lydt på, at det går ud over æstetikken i byrummet. Sikkerheden bør dog vægtes højere, mener rådmanden:

»Vi forsøger stadig at lave nogle hegn, der ser pæne og ordentlige ud, og som passer ind i det, der er der i forvejen. Æstetikken er stadig vigtig at have, men hvis man for eksempel kigger på havneområdet, hvor man i starten heller ikke ville strege cykelstierne op, fordi det gik ud over æstetikken. Der har vi ændret det, fordi det giver bedre sikkerhed.«

»Det er en bevægelse, hvor vi har forsøgt at balancerer hensynet til sikkerhed i højere grad end æstetikken. Det betyder ikke, at vi bare glemmer æstetikken i de tiltag, vi laver. Men vores tiltag er ikke prioriteret ud fra et æstetisk hensyn.«

Tiltagene, som de tre partier lægger op til, er ikke enden på skabe sikkerhed omkring vandet i Aarhus. I en senere fase vil rådmanden kigge på at øge sikkerheden på Aarhus Ø og FLT-havnen, som ligger under Kultur og Borgerservice.

»Der skal vi i dialog med dem og anbefale, hvilke tiltag, vi har gode erfaringer med. Så er der jo også fremtidige byggerier derude, for eksempel på Pier 3, hvor vi i højere grad vil forberede bygherrer på, hvad vi har af sikkerhedsmæssige betragtninger,« siger Steen Stavnsbo.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.