Ældrerådmand vil have udsat studietur til Japan

Ventet millionunderskud og den sikkerhedspolitiske situation får Christian Budde, rådmand for Sundhed og Omsorg, til at anbefale studietur til Japan udsat til 2023.

Artiklens øverste billede
Efter at have stået på mål for en planlagt studietur til Japan anbefaler ældrerådmand Christian Budde (V) nu udvalget for Sundhed og Omsorg at udsætte den. Foto: Tobias Nicolai
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

For en uge siden forsvarede ældrerådmand Christian Budde (V), at udvalget for Sundhed og Omsorg tager på en planlagt studietur til Japan i november, selv om ældreområdet står over foran et forventet underskud på 60 mio. kr. i år. Men over for JP Aarhus kom rådmanden mandag med en anden melding:

»Jeg kommer til at skrive til udvalget nu her, at jeg har haft en dialog med Anette Poulsen (formand for udvalget for Sundhed og Omsorg, red.), og vores anbefaling er, at vi udsætter studieturen til 2023 indtil videre.«

Som beskrevet i JP Aarhus i tirsdags forklarede Christian Budde, hvorfor han på det tidspunkt mente, at udvalget skulle til Japan:

»Vi er i Sundheds- og Omsorgsudvalget enige om, at vi skal en tur til Japan. For Japan kan noget. De er verdensførende inden for velfærdsteknologi, hvilket bliver en dagsorden, som vi skal kigge meget mere ind i. De kan også noget omkring kost og bevægelse. Og så har de verdens ældste befolkning, som har mange gode leveår, fordi de spiser godt og bevæger sig. De kan også noget pårørendemæssigt, som vi også skal være nysgerrige på.«

Efterfølgende kritiserede Conny Flensborg, formand for Alzheimerforeningens lokalforening i Østjylland studieturen set i lyset af de forestående besparelser. Også det økonomiske fremhævede Anette Poulsen (S), formand for udvalget for Sundhed og Omsorg, da hun i JP Aarhus i lørdags foreslog at udsætte studieturen i et år.

Dialog med ambassade

Christian Budde begrunder sin anbefaling om at udsætte studieturen med at ældreområdet dels står foran et forventet underskud på 60 mio. kr. i 2022, dels at den sikkerhedspolitiske situation kan give længere flyvetider og dyrere flypriser til Japan.

»Jeg har bedt mine gode folk om at tage en dialog med den japanske ambassade om, hvornår det giver mening at gennemføre en tur, der både fagligt, sikkerhedsmæssigt og økonomisk kan hænge sammen,« fortæller rådmanden.

Han understreger, at studieturen har været på udvalgsmøder tre gange, og at alle medlemmer har sagt, at de gerne vil Japan.

»Jeg har ikke hørt dem sige andet til mig. Så kan jeg læse i din avis, at der i hvert fald er én, der siger noget andet, og det er klart, at det har jeg brug for at høre, om det stadigvæk står til troende. Til syvende og sidst er det udvalget, der skal finde ud af, hvad det vil med den studietur,« siger Christian Budde, der vil tage sagen op på den næste udvalgsmøde på onsdag.

Ud over Anette Poulsen har et andet medlem af udvalget – Peter Sporleder (K) – også udtalt sig. Han udtrykte i JP Aarhus således bekymring for studieturens økonomi og har bedt ældreforvaltningen svare på, hvorvidt det giver bedre mening at invitere japanere til Aarhus.

De økonomiske problemer i Sundhed og Omsorg er vel ikke væk i 2023. Hvordan kan du forsvare, at I rejser på studietur til Japan om for eksempel et års tid for?

»Det handler jo om, at man politisk er enige om, at det er det, vi vil. Det er jo Sundheds- og Omsorgsudvalget, der skal på studietur. Hvis de hellere vil til Møns Klint eller Harzen, så er det der, vi tager til, fordi det er deres studieture.«

Kan blive dyrere

Som rådmand kan du vel også godt have en holdning til, om du synes, at man skal tage afsted?

»Og min holdning er, at der skal være et fagligt udbytte, der kan retfærdiggøre det. Det er min vurdering, at Japan er det sted i verden, hvor vi lige nu kan lære mest. Samtidig kigger vi ind i en sparedagsorden, og derfor synes jeg også, at der kan være god logik i lige at trykke på pauseknappen og udsætte den til 2023 og se, hvordan ser verden ud, når vi kommer dertil.«


For under en uge siden sagde du, at du og medlemmerne fra Sundheds- og Omsorgsudvalget godt kunne tage på studietur til Japan, selv om der er udsigt til et underskud på 60 mio. kr. i ældreområdets budget i år. Hvad har fået dig til at ændre holdning?

»Jeg er blevet gjort opmærksom på, at den sikkerhedspolitiske situation går ind og påvirker flyvetider og flyvepriser potentielt set. Vi har nogle estimater på, hvad sådan en tur vil koste, men hvis det viser sig, at den pludselig bliver 30-50 pct. dyrere på grund af nogle ting, vi ikke selv kan styre, er det klart, at det er en ny situation. Om en studietur koster 200.000 kr. eller en halv mio. kr., er vi jo nødt til at forholde os til.«

Sundhed og Omsorg har estimeret, at studieturen til Japan vil koste 300.000-400.000 kr., hvis de syv udvalgsmedlemmer, rådmanden og en »håndfuld embedsmænd« tager afsted – svarende til 25.000-30.000 kr. pr. deltager.

Tur giver stadig mening

Havde du også udsat studieturen, hvis ikke der havde været fokus på den i offentligheden?

»Hvis jeg får at vide, at studieturen bliver dobbelt så dyr, som jeg havde forventet tidligere, ville jeg ikke have gennemført den. Det er det, jeg siger, det er ny viden.«

»Jeg vil meget gerne holde fast i fagligheden. Jeg er sådan set enig i, at vi kan lære noget i Japan og tage noget værdifuldt med hjem, så i det omfang, det er muligt at gennemføre sådan en tur forsvarligt økonomisk, og vi har et stærkt program, synes jeg stadigvæk, det giver mening at tage til Japan. Men jeg kan godt se, at lige nu ser det vanskeligt ud, både fordi det er svært at gennemføre sådan rejse i 2022, og så skal vi også ud at spare nogle penge. Det kan jeg fornemme fylder rigtig meget i udvalget, og derfor, tror jeg, det kloge er at sige, at vi udsætter den tur til 2023.«

Fredag aflyste Hosea Dutschke, direktør i Sundhed og Omsorg den planlagte studietur for hovedmedudvalget (HMU) i Sundhed og Omsorg til Oslo i fire dage. Forklaringen var, at turen ikke harmonerer med en mulig spareplan på 60 mio. kr.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.