Ballade i S-baglandet: Nu skal der nye boller på suppen

Kilder i Socialdemokratiets bagland fortæller, at lokalrødderne sendte et tydeligt signal, da der forleden blev valgt en ny lokalformand.

Artiklens øverste billede
Borgmesteren afgiver sin stemme til kommunalvalget i november. Et valg, der skulle vise sig at give ham og Socialdemokratiet en regulær vælgerlussing. Foto: Liv Møller Kastrup
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Vidste du, at Socialdemokratiet er gået tilbage ved de seneste tre kommunalvalg i Aarhus - med valget i november som den klart største kæberasleren? Og kan du huske, at partiet også ved Folketingsvalget i 2019 fik én over snuden i den jyske hovedstad, en traditionelt socialdemokratisk højborg, selvom partiet vandt regeringsmagten?

Den viden er vigtig at have i baghovedet, når du læser denne artikel, for de, i socialdemokratisk selvforståelse, alt for mange dårlige valg er kernen i en ulmende utilfredshed i det store, aarhusianske bagland.

Vi taler ikke fløjkrig, internt oprør, dyb splittelse, rævekager, og hvad der ellers kan benyttes af svulstige politiske betegnelser, for sosserne i Aarhus er faktisk ret enige om det meste. Det står klart, efter Lokalavisen Aarhus på baggrund af det årlige repræsentantskabsmøde den 11. juni har talt med en lang række deltagere om stemningen i partiet.

Men efter det seneste valg skulle der ske noget, og til mødet blev der sendt et tydeligt signal, fortæller adskillige partisoldater uafhængigt af hinanden uden for citat til avisen.

Akavet stemning

For første gang i 30 år var der kampvalg til lokalformandsposten, ligesom der var kampvalg til poster i forretningsudvalget. Formanden gennem 18 år, Morten Pless, havde valgt at slippe tøjlerne, og Peter Nørskov blev i stedet valgt med stemmerne 82-25 mod det tidligere byrådsmedlem Lotte Cederskjold.

Pless afviser, at han trak sig, fordi han vidste, hvilken vej vinden blæste.

»Det var tid til at give stafetten videre, men det var ikke mit indtryk, at jeg havde haft en modkandidat, hvis jeg havde valgt at fortsætte. Nu fornemmer jeg, at der er bred opbakning til Peter og ingen sure miner,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Borgmester Jacob Bundsgaard og hans nærmeste støtter ville have Cederskjold i formandsstolen, men medlemmerne ville det anderledes. Ifølge Lokalavisens oplysninger tabte alle borgmesterens favoritkandidater forretningsudvalget også.

Den nye formand har efterfølgende til denne avis kaldt stemningen til mødet for »elektrisk«, men flere kilder melder også om en akavet stemning - mestendels skabt af borgmesteren og hans støtter, som angiveligt ikke lagde særligt godt skjul på deres skuffelse over resultatet. Det blev også bemærket, at borgmesteren kom for sent og gik før tid.

Jacob Bundsgaard har afvist at lade sig interviewe til denne »fiskeekspedition«, der ikke er »fugls føde på«, som han skriver i en sms uden at kende artiklens indhold. Hans nye formand, Peter Nørskov, fornemmede ikke den akavethed, som avisens kilder beskriver.

»Jeg har i hvert fald ikke registreret det. Han (borgmesteren, red.) kom hen og gav mig hånd bagefter, og vi blev fotograferet sammen. Det er rigtigt, at han skulle videre til noget andet, da formandsvalget var afgjort, så han var der ikke til de andre valg,« siger han.

Peter Nørskov vandt formandsvalget med stemmerne 82-25 over Lotte Cederskjold. Foto: Sten Brøgger

Topstyring og sololøb

Under skuffelsen over de dårlige valg gemmer sig også en frustration over et parti, der er blevet tiltagende topstyret af den tidligere formand og borgmesteren. Afstanden mellem rådhuset og partiforeningerne er blevet for stor.

Desuden beskriver avisens kilder uafhængigt af hinanden, at der er skuffelse over, at borgmesteren ikke har anerkendt at have et ansvar for kæberasleren i november, at han kørte sololøb med »sin egen præsidentkampagne«, og at mange af partiets kandidater følte sig ladt i stikken og uinformeret om partiets linje i valgkampen.

Særligt den sidste del af kritikken er ex-formand Morten Pless uenig i.

»Jeg siger ikke, at der ikke har været utilfredshed i baglandet, men flere af de ting, du nævner, kan jeg ikke genkende. Nogle af tingene kom dog frem, da vi afholdt en større evaluering, og der kom også andre ting frem. Der er altid noget, man kunne have gjort bedre i en valgkamp.«

»Problemet i denne var coronasituationen, som gjorde, at det var svært at mødes andet end virtuelt, hvilket gav en anden stemning i kampagnen end tidligere. Hvis nogen siger, at der har været mindre involvering eller hjælp til kandidaterne, så er det decideret forkert.«

Intet opgør eller oprør

Ifølge Lokalavisens oplysninger forventer medlemmerne nu, at der kommer nye boller på suppen med Peter Nørskov som formand, og han er fuldt ud klar over, at der ligger et stort arbejde foran ham.

»Jeg opfatter hverken mig selv som noget opgør eller oprør. Slet ikke. Men jeg har noteret, at baglandet har følt sig koblet af indflydelsen på den førte politik i byrådet, og at afstanden mellem partiforeningerne og rådhuset er blevet for stor. Det ved jeg, Jacob og byrådsgruppen godt, så det, er jeg ikke i tvivl om, bliver der arbejdet med. Det handler om at få bundet partiorganisationen tæt sammen omkring politikudviklingen hele vejen fra partiforeningerne til byrådsgruppen. Det er nok den største opgave, jeg står med - udover den konstante sivning af medlemmer, som alle partier oplever.«

»Derudover skal vi allerede nu i gang med at få diskuteret, hvad vi går til valg på om 3,5 år. Vi skal kunne fremlægge et letoverskueligt program for vores kandidater og vælgere, så man er helt sikker på, hvor vi står.«

Det var ikke tilfældet før?

»Ikke klart nok. Jeg var selv kandidat i november, og andre har givet udtryk for, at de syntes, at de stod lidt alene i valgkampen. Den situation skal man ikke bringe kandidater i,« siger Peter Nørskov, der ikke er helt enig i, at borgmesteren har kørt sin egen præsidentkampagne.

»Det ved jeg ikke, om man kan sige. Det er kendt, at folk - også i partiet - undrede sig over, at der ikke var et partibogstav på borgmesterens plakat. Den kritik er jeg sikker på, at Jacob har taget ad notam.«

Solidt mandat

Det er en offentlig hemmelighed i partiet, at borgmesteren støttede din modkandidat. Er der to fløje i Socialdemokratiet i Aarhus?

»Det ved jeg i så fald ikke. Jeg synes, at der blev ført en fair og sober valgkamp, og jeg har ikke registreret, at der skulle være en fløjkrig. Heldigvis står jeg på et meget, meget solidt mandat. Jeg føler, at jeg har meget stor opbakning, og det ved jeg, at jeg har i baglandet.«

Føler du også, at du har det på rådhuset?

(Peter Nørskov tøver noget, før han svarer)

»Altså, nu har jeg jo været til møde med byrådsgruppen for første gang i går, og jeg kommer lige fra mit første ledelsesmøde med Jacob. Ja, det er mit klare indtryk, at der er blevet lyttet til valgresultatet, og at man er meget parat til, at der skal brydes op i nogle ting. Den opgave tager jeg nu på mig,« slår den nye formand fast.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.