Sygemeldte Laura Bryhl bestormet af hadefulde mails efter sexisme-sag: »Nu må folk fandeme stoppe«

Bestyrelsen for Enhedslisten Århus føler nu behov for at gå ud med fuldtonet opbakning til lokalpolitiker Laura Bryhl, der er sygemeldt efter en sexisme- og chikanesag med tidligere partikollega Viggo Jonasen i hovedrollen.

Artiklens øverste billede
Laura Bryhl har været sygemeldt i tre måneder, men nu er der indledt en proces, der skal få hende tilbage i byrådet, fortæller Enhedslisten. Foto: Rikke Kjær Poulsen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

»Laura, vi har din ryg, og vi glæder os til at se dig tilbage.«

Sådan afslutter Enhedslisten Århus en pressemeddelelse, der blev sendt ud sent mandag aften. En pressemeddelelse, hvor lokalforeningens bestyrelse entydigt tilkendegiver støtte til Laura Bryhl, partiets store stemmesluger ved kommunalvalget i november.

»Bestyrelsen i Enhedslisten Århus bakker fuldt op om vores byrådsmedlem Laura Bryhl, som har haft modet til at bringe en sag om sexisme op,« lyder det blandt andet i pressemeddelelsen.

Eksklusion

27-årige Laura Bryhl har siden starten af marts været sygemeldt på ubestemt tid. Officielt af »personlige årsager«, men uofficielt på grund af en sexisme- og chikanesag, der har martret partiet i en efterhånden lang periode.

Bryhl - og andre kvinder i Enhedslisten - har anklaget det tidligere byrådsmedlem Viggo Jonasen for at være chikanerende, nedladende og sexistisk i sin ageren overfor flere kvindelige medlemmer af partiet, hvormed der er blevet skabt et meget dårligt arbejdsmiljø.

Det medførte, at Jonasen efter mere end 30 år i partiet blev ekskluderet med øjeblikkelig virkning i marts, og hovedbestyrelsens beslutning blev så at sige stadfæstet på Enhedslistens store årsmøde i midten af maj.

Viggo Jonasen selv har hele vejen igennem opponeret kraftigt imod sagen og bedyret sin uskyld, og han har også haft flere støtter blandt de lokale medlemmer. Blandt andet har Århus Vest-afdelingen kaldt nogle af anklagerne mod Jonasen for falske.

Kontakt til familien

Men nu føler partiets lokale bestyrelse altså behov for at erklære sin fulde støtte til Laura Bryhl. Det skyldes blandt andet, at man vil have sat et punktum for sagen, men også fordi den unge politiker siden sagen nåede offentligheden har modtaget mange ubehagelige henvendelser med mistænkeliggørelse og latterliggørelse. Både personligt og på sociale medier, fortæller Lone Jensen, der er partiets repræsentant i Aarhus Syd.

»Vi sender den her pressemeddelelse ud, fordi vi har erfaret, at der har været nogen, som har sået tvivl om rigtigheden af Lauras udsagn. Det har været ubehageligt for hende at blive konfronteret på den måde i offentligheden og privat. Nu viser vi, at sagen med Viggo Jonasen er lukket, og at vi står fuldstændig bag Laura. Desuden vil vi gerne sende det signal, at nu må folk fandeme stoppe,« siger Lone Jensen til Lokalavisen Aarhus.

Hun ved ikke, hvor omfattende antallet af hadefulde mails og andre henvendelser til Laura Bryhl har været. Men det har været så grelt, at det ikke har begrænset sig til den unge politiker. Også hende familie har modtaget hadefulde beskeder.

»Det påvirker også andre. Der er en grund til, at folk holder igen med at gå videre med sådan noget her. Det er handlinger som disse, der gør, at kvinder er magtesløse, når de møder sexismen. Det må ikke være frygt for udskamningen og personlig hetz, der gør, at man ikke siger fra.«

Ved I, om der er folk fra Enhedslisten der har stået bag nogle af de ubehagelige henvendelser?

»Jeg ved ikke, om der også har været EL-folk, som har kontaktet Laura. Hvad jeg har hørt, så er det mest ældre, hvide mænd. Måske nogen på Viggo Jonasens alder. Jeg ved det ikke,« siger Lone Jensen.

Proces sat i gang

Ifølge hende har partiet ikke noget at udsætte på mediernes dækning af sagen.

»Vi kritiserer ikke mediedækningen. Men så snart sådan noget kommer i medierne, så er der nogen, som synes, at de er berettiget til at skrive hadefulde mails til Laura. Det skal stoppes. Vi ved godt, at vi risikerer, at det sker igen nu med den pressemeddelelse, men vi vil vise omverdenen, at vi står fuldstændig bag hende. At vi synes, at det er flot, at hun står frem og siger fra.«

Laura Bryhl har været sygemeldt i tre måneder, og det står endnu ikke klart, hvornår hun er klar til at træde ind i byrådet igen og genbesætte blandt andet formandsstolen i Teknisk Udvalg, som bliver holdt varm for hende af hendes stedfortræder, Solveig Munk.

»Vi håber rigtig meget, at hun snart er tilbage. Nu har vi sat en proces i gang, hvor vi skal mødes med Laura for at finde ud af, hvilken proces der skal til, for at hun kan vende tilbage, og hvilket behov for støtte hun har brug for fra os. Hun skal føle sig tryg, og det er altså sin sag at vende tilbage til et byråd med politikere, som hun knap nok nåede at lære at kende. Men hun er super kompetent og dygtig, og hun blev hurtigt anerkendt for at være enormt velforberedt, da hun var derinde.«

»Det er dog klart, at alle vil blive ramt af en usikkerhed i, om man har ageret rigtigt, når man har været udsat for chikane, bliver ramt af en mediestorm, og folk henvender sig til hende og hendes familie. Jeg tror, at vi skal hjælpe hende med at forstå, at hun har gjort alt rigtigt i den her sag,« slår Lone Jensen fast.

Laura Bryhl var foruden forperson for Teknisk Udvalg også medlem af Magistraten, før hun blev sygemeldt. Hun fik et kanonvalg i november med hele 4.865 personlige stemmer - fjerdeflest af alle aarhusianske politikere.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.