Rådmand vil give lønløft til Skovvang-personale - FOA advarer mod forskelsbehandling
Efter overnatning på demensplejehjemmet Skovvang vil rådmand Christian Budde (V) hæve personalets løn, fordi man løfter en særlig tung plejeopgave. FOA mener, han vil få samme oplevelse på alle kommunens plejehjem.
»Det var godt, han kom, men kort.«
Sådan lød det fra en af de ansatte på demensplejehjemmet Skovvang, da rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) i denne uge overnattede på stedet.
Fra sin ankomst tirsdag klokken 20.30 og til han forlod stedet onsdag klokken 7.30, nåede rådmanden at få et indblik i plejeopgaven på stedet - og det overraskede ham, hvor tung opgaven er:
»Jeg tror, det overrasker alle, hvor forskellig Skovvang er i forhold til alle vores andre plejehjem,« sagde sundhed- og omsorgsrådmanden, da han onsdag morgen mødte Lokalavisen Aarhus i et af plejehjemmets lokaler.
Efter at have tilbragt 11 timer på stedet, og heraf sovet i cirka fem, mente rådmanden, at der skal flere ting til, for at vende den negative udvikling på stedet, som i øjeblikket gør, at 23 stillinger er ubesatte, og at man ikke formår at yde pleje af den fornødne kvalitet.
Det drejer sig ifølge rådmanden om løn, uddannelsesmuligheder for personalet og arbejdsmiljø.
»Løn fylder rigtig meget for medarbejderne. Skovvang er usammenlignelig med vores øvrige plejehjem. De beboere, der er her, har brug for en særlig faglighed. Det, synes jeg godt, kan retfærdiggøre, at vi finder en form for løntillæg,« sagde rådmanden, der kunne afse 12 minutter til et interview med Lokalavisen Aarhus, inden han skulle videre til et KL-møde i København.
Han nåede blandt andet at understrege, at rigtig mange ting fungerer godt på Skovvang, men der er nogle ting, der ikke fungerer:
»Efter snakke med pårørende og personalet herude er der flere ting, vi skal have kigget på. Der er et for stort flow af medarbejdere. Både de pårørende og medarbejderne har brug for mere kontinuitet. Vi skal være bedre til at fastholde medarbejderne, passe på dem og udvikle dem. Vi skal også være bedre til at få mere velfærdsteknologi i spil, så vi sikrer, at vi bruger de varme hænder til borgeren,« lød det fra rådmanden og tilføjede:
»Der er intet quickfix her. Det er det lange, seje træk.«
Er det kun Skovvang, der skal have et lønløft, eller er det generelt ansatte i ældreplejen?
»Jeg tænker, at det er medarbejdere på Skovvang, vi skal have kigget på. Nu skal jeg hjem og snakke med hr-afdelingen og blive lidt klogere på, hvad vi konkret kan gøre. Men jeg kunne forestille mig et tillæg, som man kunne få, når man har været her i noget tid - og vi arbejder videre med en idé om, at man via kompetenceudvikling kan specialisere sig og efterfølgende ansættes i en særlig stilling. Både som et rekrutterings- og fastholdelsesinstrument. Og så er der også noget anerkendelse i det. Fordi sagt helt ærligt, så har vi brug for at få talt Skovvang op.«
En god boble
Også formanden for Ældre Sagen i Aarhus, Torben Dreier, overnattede på Skovvang, og han var bevidst om, at han og rådmanden ikke oplevede en ganske almindelig hverdag:
»Jeg ved godt, det er en boble, vi laver. Men alligevel får vi en mavefornemmelse af, hvordan hverdagen er - og den mavefornemmelse er god. Dels på grund af de pårørende, der er villige til at kæmpe for deres kære. Dels personalet og den tilgang ledelsen har. Hvis den holder i hverdagen, så er der nogen, der kæmper, og det er fedt.«
Torben Dreier kunne godt tænke sig at komme rundt og kigge på stuerne, hvor de ældre bor, men det var der ikke mulighed for.
»Men til gengæld fik jeg en vanvittig god fornemmelse af de pårørende, som havde noget på hjerte. Der var givet plads til, at alle kunne komme frem med de ting, der betød noget i deres situation. Og det var ikke, fordi de pårørende ikke sagde, at der var problemer, det er jo derfor, vi er her, men det var på et grundlag, så man kan begynde at agere og finde løsninger. Så det var en god oplevelse.«
Samme billede alle steder
Fagforeningen FOA, der blandt andet repræsenterer social- og sundhedshjælpere, roser initiativet med at tage ud i virkeligheden og opleve tilstanden på plejehjemmet. Fagforeningens formand i Aarhus håber dog, at rådmanden vil besøge endnu flere af kommunens plejehjem.
»Hvis han besøger flere plejehjem, så vil han opleve det samme,« siger Inge Jensen Pedersen, der er afdelingsformand for FOA i Aarhus.
Hun deler dermed ikke rådmandens udlægning af, at Skovvang varetager en særlig opgave.
»Det er rigtigt, at det er beboere med svær demens, der kommer på Skovvang, men op mod 80 procent af beboerne på alle kommunens plejehjem har en eller anden form for demenssygdom. Og i hjemmeplejen er det det samme billede,« siger Inge Jensen Pedersen.
Hun mener derfor, at der er brug for en helhedsløsning og ikke en synlig forskelsbehandling:
»Det vil være uhensigtsmæssigt at kigge isoleret på Skovvang. Hvis man får et tillæg for blot at arbejde på den matrikel, vil det skabe andre udfordringer. Der vil være personalegrupper i hele hans område, der vil have samme forventning om løntillæg – og med rette,« siger Inge Jensen Pedersen.
Hun lægger ikke skjul på, at hun bestemt mener, at lønnen skal hæves, men der skal også andre ting til:
»Der skal flere lønkroner til. Men hvis man tror, at man kan købe sig til at blive ved med at presse personalet, så tager man fejl. De er presset på mangel på kolleger og på tid. Sådan er det alle steder,« siger afdelingsformanden.
Hun håber, at flere plejehjem i Aarhus vil invitere rådmanden på overnatning, så han kan opleve, at »Skovvang ikke er så anderledes.«