Minister modsiger Aarhus-rådmand: Eks-pårørende er en 'kæmpe ressource' på plejehjemmene
Ældreminister Astrid Krag (S) var i sidste uge i Aarhus for at uddele Demenspriser til medarbejdere, der gør en stor forskel for sårbare mennesker. Det blev også til en kort snak om plejehjemsbestyrelser, hvortil hun mener, der bør være så åben adgang som muligt.
På Store Scene i Musikhuset stod social- og ældreminister Astrid Krag (S) foran flere hundrede fagfolk fra ældreplejen, da konferencen DemensDage for første gang blev afholdt i Aarhus.
En aarhusianer var en af to prismodtagere, der blev hyldet på scenen for sit store engagement i arbejdet med mennesker med demens. Derudover blev der uddelt en pårørendepris. For Astrid Krag var det vigtigt at uddele priserne for at sætte fokus på den store indsats, der hver dag gøres i forhold til mennesker, der bliver ramt af demens, men også for at hjælpe pårørende, fordi demens også er en brutal sygdom for dem.
»Desværre er der en tendens til, at det er de triste sager, der rydder avisforsider og kommer til at fylde. Det er jo ærgerligt, for der foregår så utroligt meget godt, og der er så mange mennesker, der brænder for det her område og som investerer både deres faglighed, men jo også den, de er som menneske, for at sikre tryghed og værdighed for de ældre,« siger Astrid Krag til Lokalavisen Aarhus, da hun efter konferencen afholdt af Nationalt Videnscenter for Demens tog sig tid en snak med lokalmediet.
For at sikre at plejehjem rent faktisk bliver værdige hjem, mener Astrid Krag, at det er vigtigt, at gøre dem så åbne som muligt. Ministeren forstår derfor ikke, at man i Aarhus vil begrænse adgangen til nye plejehjemsbestyrelser og forhindre, at lokale ildsjæle eller forhenværende pårørende fortsætter i bestyrelsesarbejdet.
»Jeg vil være ked af ethvert tiltag, der får plejehjemmet til at lukke sig om sig selv. Den diskussion om, hvordan vi får åbnet plejehjemmene mere op, får skabt mere liv, aktiviteter og undgår, at plejehjemmet bliver et minihospital, ser jeg som en af de vigtigste opgaver overhovedet,« siger ministeren og tilføjer:
»Der er jo vildt mange eksempler på, hvor stor en merværdi det har for plejehjemmene, når der kommer frivillige udefra. Jeg tror, at vi som politikere skal passe på med at lave meget firkantede one-size-fits-all krav. De forhenværende pårørende, som stadig er interesserede i at sidde i en bestyrelse - det er jo en kæmpe ressource. Visionen er for mig at se, at plejehjemmet skal åbne sig op og trække alle de ressourcer ind, man kan.«
Inviterer på kaffe
Rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Christian Budde (V) er enig i, at man skal tage imod alle kræfter på ældreområdet, men han mener, at det samtidig rejser en diskussion om, hvordan vi bruger de frivillige kræfter bedst i forhold til beboernes interesser. Rådmanden mener, der er en fare for, at man hænger sig i, hvordan tingene var før i tiden, og at man bliver en »negativ kulturbærer«:
»Det er utroligt vigtigt med en konstruktiv tone. Det savner jeg lidt fokus på. Det er nemt for ministeren at sige, at alle skal være med. Det skal også give mening i praksis.«
Om et par uger kommer ældreministeren igen til Aarhus. Rådmanden har i samarbejde med to af rådmandskollegerne, Anders Winnerskjold (S) og Thomas Medom (SF), inviteret hende på kaffe til en snak om ensomhed.
»Her vil jeg også spørge ministeren til, hvilken model hun konkret selv vil foreslå. De her dilemmaer om hvem, der skal sidde i bestyrelser, er nemmere at kommentere på på afstand. Men jeg vil gerne invitere hende ind i det kommunale maskinrum.«