Nu taler borgmesteren endelig om havneformandspost: Hvis jeg ikke må være formand, skal alle byrødder ud af bestyrelsen

Borgmesteren talte varmt for at afvise forslag, der indbefatter, at han blandt andet ikke kan være formand for Aarhus Havn.

Artiklens øverste billede
Borgmester Bundsgaard mente, at det ville være spild af tid, hvis forslaget endte i Magistraten. Det gjorde det så. Foto: Mads Andreas Frost
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Det var ikke muligt at få borgmester Jacob Bundsgaard (S) til at svare på spørgsmål, da Lokalavisen Aarhus for en måneds tid siden kunne afsløre, at borgmesteren havde forsøgt at få 250.000 kroner i årligt honorar for at være formand for Aarhus Havn, og at der var undren over, at han overhovedet lod sig udnævne som formand.

Men onsdag udtalte han sig endelig lidt i sagen, da der på baggrund af avisens afsløringer var et forslag fra Nye Borgerlige til debat i byrådssalen.

Henrik Arens (NB) har foreslået, at havnen skal sidestilles med kommunens andre selskaber, som er underlagt en byrådsbeslutning fra efteråret om, at bestyrelsesformændene skal være erhvervsprofiler og ikke politikere.

»Vores bestyrelser skal være professionelle. Formandsposten er den vigtigste i et selskab, og derfor er det vigtigt at have en person med relevant erhvervserfaring i spidsen frem for, at posten bruges som lukrativt politisk ben,« lød det fra Henrik Arens, der samtidig påpegede, at borgeres skepsis overfor borgmesterens dobbeltrolle og eventuelle inhabilitet i forhold havneudvidelsen kunne være undgået, hvis en anden havde siddet i formandsstolen.

Ud med alle byrødder

Forinden havde Jacob Bundsgaard indledt debatten med at forklare, at der gælder særlige regler efter havneloven, men at Aarhus Havn muligvis er på vej til at blive et aktieselskab, og så vil byrådets vedtagne regler også gælde havnen.

Lidt snørklet fik han påstået, at hvis byrådet vil bestemme, at han ikke skal være formand, så er forudsætningen, at der slet ikke er byrådsmedlemmer i havnebestyrelsen.

»For det er bestyrelsen selv, der vedtager, hvem der skal være formand. Det vil sige, at så skal man have alle byrådsmedlemmer ud af havnebestyrelsen, hvis man skal sikre sig det inden for de eksisterende rammer,« bedyrede han, men fik senere oplyst, at ingen tvinger ham til at være havneformand, og at han bare kan takke nej.

»Der har været sendt et helt klart signal, og der er enighed om, at vores bestyrelser skal være professionelle. Så jeg havde måske gerne set, at borgmesteren havde takket nej,« sagde Henrik Arens.

Borgmesteren henviste desuden til, at der er aftalt en evaluering af de kommunale bestyrelsessammensætninger om halvandet år.

»Min anbefaling vil være, at vi holder fast i den beslutning, der er truffet og afviser forslaget, og så tager vi evalueringen om halvandet års tid.«

»Spild af tid«

Nye Borgerlige fik kun støtte af Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, men ikke desto mindre blev forslaget sendt til debat i Magistraten, selvom det ikke huede borgmesteren.

»Vi kan godt sende den i Magistraten og spilde vores alles tid. Jeg har lidt fornemmelsen af, at denne sag handler om noget andet end balancen i vores bestyrelser, men lad nu det ligge. DF stemte for det her, og det er fair, at man har fået ny holdning, men skal vi genbesøge alle de beslutninger, der er truffet i sidste periode, så får vi travlt,« sagde han og fik svar på tiltale.

»Man kan heldigvis blive klogere. Tiderne kan ændre sig, og det kan honorarstørrelser så også,« lød det fra Dansk Folkepartis Jakob Søgaard Clausen, som henviste til andre kommuner i landet, der uden problemer kan have eksterne kapaciteter i spidsen for deres havnebestyrelser.

»Måske kan vi ikke beslutte, at borgmesteren ikke må være formand, men så kan det være, at der er andre muligheder. Et alternativ kan være, at vi så skal arbejde for en lovændring.«

Heller ikke ligefrem et forslag, der faldt i god jord hos Jacob Bundsgaard.

»Vi er hastigt på vej ud i et absurdum. Men lad os smide den i Magistraten. Det har der været et ønske om, og jeg er sikker på, at den kan komme meget hurtigt tilbage igen,« klukkede han og gik videre til næste punkt på dagsordenen.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.