For første gang vover en EL-leder sig uden for København: Mai Villadsen drømmer om kanonvalg i Østjylland

Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, stiller som den første af slagsen op til valg som spidskandidat i Østjyllands Storkreds - uden for den sikre bastion i hovedstaden. Den fremadstormende jyde vil gafle stemmer nok til mere end et enkelt østjysk folketingsmandat.

Artiklens øverste billede
Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er på valg i Østjylland, når der skal sættes et nyt folketing. Foto: Marcus Emil Christensen/Ritzau Scanpix

»Jeg er jo selv jyde.«

Mai Villadsen forspilder ikke chancen for at fastslå sit ophav i de små tyve minutter, interviewet varer. Og det kan man godt forstå.

For Enhedslisten er på mange måder blevet kendetegnet som et københavnerparti, der får sine stemmer fra progressive unge og gamle kommunister. Jysk og jordbunden er i hvert fald ikke de første tillægsord, der falder én ind, når snakken går på det parti, der tog magten og hver fjerde stemme i hovedstaden til kommunalvalget i november.

Derfor vover partiets 30-årige frontfigur også lidt pelsen, når hun til det kommende valg bliver spidskandidat i Østjyllands Storkreds.

»Det er jo første gang, at vi vælger at opstille den politiske ordfører et andet sted end København, og jeg er virkelig glad for det,« siger Mai Villadsen og griner indforstået, da vi konstaterer, at der nok er en grund til, at den Herning-fødte politiker trods alt stiller op i Østjylland i stedet for Vestjyllands Storkreds, hvor Enhedslisten blot fik 3,4 % stemmer i 2019 mod 7,1 i Østjylland.

Man skal trods alt ikke risikere, at partiets tungeste profil ikke opnår valg.

»For mig er det egentlig vigtigst at sende et signal om, at vi er mere end kun København. Og i virkeligheden også mere end kun de største byer. Det betyder noget for mig ikke udelukkende at være opstillet som en bykandidat, men også som en kandidat, der favner alt fra mindre landsbyer til en storby som Aarhus,« fastslår Villadsen, men erkender også, at hun med jydemanøvren næppe får ligeså flot et personligt valg som sine forgængere, Pernille Skipper og Johanne Schmidt, der har fået hhv. 30 og 40.000 stemmer.

»Kredsen er mindre, og man stemmer lidt mindre rødt end i København, så jeg kommer helt sikkert ikke til at kunne få et ligeså flot resultat som mine forgængere, men det er heller ikke vigtigt, hvis jeg kan være med til at fremme vores valgresultat i Østjylland.«

Frygter du ikke, at I kan ende med at mangle stemmerne i hovedstaden?

»Jeg tror, at vi klarer det fint. Vi har en god spidskandidat i Rosa Lund, som også er meget kendt og - må jeg bare erkende - meget mere københavner end jeg. Hun er født og opvokset på Nørrebro. Det er jeg ikke ligefrem. Desuden fik vi et bragende godt kommunalvalg, så jeg er ikke bekymret for, at de københavnske vælgere vælger os fra, fordi jeg ikke er der. Jeg håber til gengæld, at der måske er nogle vælgere i Østjylland, der vil vælge os til.«

Foto: Jonathan Damslund

Imod lokale udbygninger

Mai Villadsen har med rekordfart indtaget en af hovedrollerne i dansk politik, efter hun for første gang blev valgt til folketinget i 2019. Det gjorde hun med 2.572 stemmer i Nordsjællands Storkreds, og efter blot 13 måneder på borgen blev hun udnævnt som ny politisk ordfører som den næstyngste nogensinde.

Travlheden på tinge har dog ikke forhindret den unge politiker i at sætte sig ind i de lokale, østjyske dagsordener - blandt andet ved at besøge partiforeningerne i næsten samtlige østjyske kommuner.

»Jeg er optaget af en masse politiske spørgsmål, som berører rigtig mange i den østjyske kreds. Det være sig særligt klima og miljø-dagsordenen, hvor der er mange lokale sager på spil. Og så er der hele spørgsmålet om ordentlig integration og bedre udlændingepolitik,« siger Mai Villadsen, som holdt taler i Skanderborg, Aarhus og Syddjurs den 1. maj.

Hvilke lokale sager miljø- og klimasager tænker du på?

»I Aarhus er der jo nogle rigtig store debatter om især havnen. Det samme gør sig gældende for lufthavnen. Vi er meget klare på, at vi står altså i en buldrende klimakrise, og lige nu skal det ikke være en prioritet at udbygge infrastruktur, der vil udlede rigtig meget CO2 og muligvis også være til skade for miljøet. Det samme gælder en mulig Kattegatforbindelse.«

»Derudover er der store miljødagsordener som Kolindsund på Djursland, som vi arbejder meget for at få genoprettet. Det vil være godt for klimaet, naturen og miljøet. Og en udskiftning af biomassen på varmeværket oppe i Randers, vil jeg også gerne bidrage til at løfte ind i folketinget. Det er nogle eksempler på klare østjyske prioriteter for os, og der er nok at tage fat i,« slår Villadsen fast.

Villadsen startede 1. maj med en tale til et FH-arrangement i Skanderborg. Dernæst var hun ved 3F Rymarken i Aarhus, og dagen sluttede i Syddjurs. Privatfoto

Frygter ikke Aarhus-ballade

Skal Mai Villadsen gøre sig forhåbninger om et godt valg i Østjylland, så er det uomtvisteligt i Aarhus, at hun skal hente mange stemmer. Og det kommer muligvis til at kræve en god gang kurtiseren, for i den jyske hovedstad er Enhedslisten for tiden synonymt med kaos.

I flere år nu har der været intern ballade mellem de unge og de gamle, de moderate og hardlinerne. Det har kostet udmeldelser og et generelt dårligt arbejds- og samarbejdsklima, men på det seneste er partiet nærmest imploderet. Alle tre byrådsmedlemmer har været sygemeldt i store dele af den korte periode, de har siddet i byrådet. Frontfigur Laura Bryhl har været det siden marts og er det på ubestemt tid.

Samtidig er tidligere byrådsmedlem Viggo Jonasen blevet ekskluderet fra partiet på grund af ’chikanerende og sexistisk adfærd’. En eksklusion, han har ’anket’, og som har splittet den lokale forening.

Mai Villadsen frygter dog ikke, at Aarhus-kaosset kan smitte af på hendes valgresultat.

»Jeg er selvfølgelig bekendt med balladen, og jeg tror godt, at vælgerne kan adskille det fra vores politik, så det bekymrer mig faktisk ikke, selvom det selvfølgelig er rigtig træls. Jeg kommer dog ikke til at sige noget om den sag. Det må være op til de lokalvalgte at forholde sig til den,« lukker partilederen bestemt emnet ned.

Om Villadsen får ret eller ej, må tiden vise. Balladen i Aarhus får hende i hvert fald ikke til at ryste på hånden i forhold til et godt valg i Østjylland. Og muligvis med rette, for ved kommunalvalget gik Enhedslisten frem i samtlige kommuner i Østjyllands Storkreds.

Ved seneste valg blev det til 7,1 % af stemmerne, hvilket resulterede i et enkelt mandat til aarhusianske Nikolai Villumsen, som endte i EU og gav mandatet videre til Søren Egge Rasmussen fra Hjortshøj.

»Jeg ved ikke helt, om jeg tør afsløre mit mål for det kommende valg. Min drøm er, at vi får mere end en østjysk kandidat valgt til Folketinget. Hvor mange procent det kræver, må vi se på. Jeg har set en ret nylig måling, der giver os tre mandater. Men nu må vi se. Der kan ske så meget i politik.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.