Udvalg skal igen drøfte ny plejehjemsstruktur

Enhedslisten har bedt om at få den nye model for beboerdemokrati på plejehjemmene på dagsordenen til næste møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget

Artiklens øverste billede
Fremover skal der indføres plejehjemsbestyrelser på de aarhusianske plejehjem, hvor udelukkende beboere og pårørende kan sidde. Arkivfoto: Ole Lind
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Byrådspolitikerne i Sundheds- og Omsorgsudvalget skal den 18. maj atter drøfte en ny model for beboerdemokrati på byens plejehjem. Det er Enhedslistens Katrine Vinther Nielsen, der har bedt om at få sagen på dagsordenen, efter Lokalavisen Aarhus i sidste uge bragte en artikel med kritik af modellen fra en ældrerådsrepræsentant og fra en forsker i demokrati i ældreplejen.

»Jeg synes, det er relevant at tage op i udvalget igen, fordi jeg gerne vil have dialogen i udvalget i forhold til den kritik, Ældrerådet rejser. Jeg har selv påpeget vigtigheden af, at medarbejderne inddrages, fordi de har føling med hverdagen og de udfordringer der er,« skriver Katrine Vinther Nielsen i et mailsvar til redaktionen.

Modellen lægger op til, at de nuværende beboer-pårørenderåd nedlægges og i stedet slås sammen med afdelingsbestyrelserne til nye plejehjemsbestyrelser. I de nye bestyrelser kan der kun sidde beboere og pårørende, ingen udefrakommende, medmindre beboeren peger på vedkommende. Det betyder, at blandt andre ældrerådsrepræsentant Flemming Westergaard ikke fremover får adgang til en plejehjemsbestyrelse, men kan deltage i et aktivitetsudvalg, uden at blive inddraget i den daglige drift af plejehjemmet.

»Jeg er jo ikke blot interesseret i at spille banko med de ældre, men interesseret i, at forholdene er i orden og at få en indsigt i, hvordan tingene foregår, og det bliver jeg nu afskåret fra,« har Flemming Westergaard tidligere udtalt til Lokalavisen Aarhus.

Når der nu er kritik, synes jeg, det er relevant at drøfte den igen i udvalget. Den kritik skal vi lytte til.

Anette Poulsen (S), formand, Sundheds- og Omsorgsudvalget

Skal lytte til kritik

Den nye model blev vedtaget af rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) i februar, og udvalget har tidligere givet opbakning til den.

Nu ser udvalgsformanden dog også frem til at vende den igen:

»Vi blev for nylig orienteret om, at den nye struktur var på vej. Men når der nu er kritik, synes jeg, det er relevant at drøfte den igen i udvalget. Den kritik skal vi lytte til,« siger Anette Poulsen (S), der tidligere har arbejdet inden for ældreplejen og også personligt har hørt utilfredshed fra enkeltpersoner om den nye model.

Lokalavisen Aarhus har tidligere beskrevet, hvor vanskeligt det er at få folk til at stille op til råd og bestyrelser på plejehjemmene, og at der flere steder helt mangler en beboerrepræsentation.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.