Stemmesluger går på orlov på ubestemt tid

Orlovsansøgning udløser mindre rokade i byrådet.

Artiklens øverste billede
Laura Bryhl, spidskandidat for Enhedslisten i Aarhus Kommune ved kommunalvalget den 16. november sidste år, søger orlov på ubestemt tid. Foto: Rikke Kjær Poulsen
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Ved det seneste byrådsmøde i Aarhus Kommune var to af Enhedslistens tre stole i byrådssalen tomme.

På den tredje stol sad partiets 1. suppleant Solveig Munk, da samtlige ordinære byrådsmedlemmer for venstrefløjspartiet var sygemeldt. Thure Hastrup og Katrine Vinther Nielsen ventes ifølge bestyrelsesmedlem Lone Degn, Enhedslisten Aarhus, dog at være tilbage i byrådsalen, når de 31 byrådsmedlemmer samles igen på onsdag.

Tidligere på måneden var det også forventningen, at partiets spidskandidat ved kommunalvalget i november sidste år, Laura Bryhl, ville være tilbage i byrådet efter påske. Det kommer dog ikke til at ske. Laura Bryhl har anmodet om orlov fra sine kommunale hverv på grund af sin helbredstilstand, fremgår det af dagsordenen for det kommende møde i Magistraten. Orlovsperioden skal have virkning fra den 27. april 2022 og »indtil videre«.

Udvalget skal nu konstituere sig på ny, men medmindre udvalget finder på noget andet, så overtager Solveig Munk formandsposten.

Lone Degn, Enhedslisten Aarhus, om, hvem der skal overtage posten som formand for teknisk udvalg

Dermed indtræder Solveig Munk i Aarhus Byråd i orlovsperioden, og Enhedslisten har indstillet, at Solveig Munk overtager Laura Bryhls post i teknisk udvalg, mens Thure Hastrup skal vikariere i Magistraten. Katrine Vinther Nielsen skal permanent indtræde i social- og beskæftigelsesudvalget i stedet for Laura Bryhl, fremgår det. Det får samtidig den konsekvens, at Katrine Vinther Nielsen forlader sin nuværende post som forperson for udvalget for Mangfoldighed og Ligestilling. Posten går til Socialdemokratiets Polly Dutschke.

Om Solveig Munk overtager den tunge post som formand for teknisk udvalg, er ikke endeligt på plads.

»Udvalget skal nu konstituere sig på ny, men medmindre udvalget finder på noget andet, så overtager Solveig Munk formandsposten,« siger Lone Degn, Enhedslisten Aarhus, med henvisning til, at de politiske udvalg har mulighed for at sætte valg af formand på dagsordenen.

Efter valget sidste år konstituerede et byrådsflertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Det Radikale Venstre og Enhedslisten sig med tilhørende fordeling af poster inden for konstitueringsgruppen. En del af aftalen mellem de fire partier er, at Enhedslisten sidder på posten som formand for teknisk udvalg.

Comeback til Jonasen?

Ifølge reglerne i styringsloven er det partiernes egne byrådsgrupper, der beslutter, om der skal hentes suppleanter ind ved sygdom. Det er en ret, så snart der er en sygemelding, men det er en pligt, hvis der er fravær pga. sygdom mere end én måned.

Hvis Kathrine Vinther Nielsen fortsat ikke kan deltage i byrådsarbejdet på onsdag, skal hun dermed også erstattes af en vikar. Det tilbud skal det nu ekskluderede medlem af Enhedslisten Viggo Jonasen have, da han ved kommunalvalget sidste år blev valgt som 2. suppleant.

»Vi har en principbeslutning om, at der skal indkaldes en suppleant, men vi regner ikke med, at det bliver nødvendigt,« siger Lone Degn.

Viggo Jonasen blev den 20. marts ekskluderet af hovedbestyrelsen i Enhedslisten med øjeblikkelig virkning. Ifølge Viggo Jonasen selv er han ekskluderet på grund af sexistisk chikane af byrådsmedlemmer, hvilket han ikke er enig i at have begået.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.