Partier kræver alternativer til havneudvidelsen
Fire partier i Aarhus Byråd er gået sammen om et beslutningsforslag for at få udarbejdet alternative forslag til havneudvidelsen.
Hvis man tror, at afslutningen på den offentlige høring får debatten om havneudvidelsen til at forstumme kortvarigt for at give forvaltningen arbejdsro til de flere end 1.700 høringssvar. Ja, så kan man godt tro om igen. Den lever således stadigvæk i bedste velgående, og inden længe skal de aarhusianske politikere igen forholde sig til den i byrådssalen.
For partierne Nye Borgerlige, Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er gået sammen om et beslutningsforslag, hvori de kræver, at der bliver udarbejdet alternativer til havneudvidelsen.
»Vi er fire partier, som ikke er overbeviste om, at det forslag, som nu har været i høring, er det rigtige. Grunden til, at vi er i tvivl, er, at vi ikke kender alternativerne, og det er en kæmpemæssig mangel,« lyder det fra Metin Aydin (RV), som erkender, at alternativerne skulle have været fremme, før byrådspartierne, inklusiv hans eget, tilbage i december sidste år sendte havneudvidelsen i høring.
»Det er hovedrystende, og jeg begriber det ikke. Man kan ikke bebrejde Aarhus Havn for, at de ønsker at drive en forretning på bekostning af klima og miljø, men vi kan bebrejde de aarhusianske politikere for, at de ikke har set lyset og har tænkt det her for længe siden. Det er meget sent, at der kommer alternativer, og jeg vil ikke undskylde mig med, at jeg ikke sad i byrådet på det tidspunkt. Jeg er trods alt en del af et parti, som heller ikke har ageret i tide. Det er os alle sammen, som skulle have råbt op for længst,« fortæller han.
Ønsker arbejdsgruppe
Helt konkret foreslår de fire partier, at Aarhus Byråd nedsætter en arbejdsgruppe, som skal bestå af repræsentanter fra Aarhus Kommune, Aarhus Havn, Grenaa Havn samt foreninger som Beskyt Aarhusbugten, der under høringen markerede sig som den største modstander af udvidelsen. Desuden ønsker de fire partier også, at stadsarkitekten, repræsentanter fra erhvervslivet og andre relevante aktører skal være med i arbejdsgruppen.
»Det er lidt tænkt som samme slags konsortium, der er bag projektet med Kongelunden. De skal sætte sig ned for at få belyst de mange spørgsmål, der er blevet stillet i høringssvarene, som forvaltningen alligevel skal i gang med,« fortæller byrådsmedlem Henrik Arens (NB) til Lokalavisen Aarhus.
Er det ikke for tidligt, når høringssvarene endnu ikke er blevet bearbejdet?
»Nej, vi synes faktisk, at de her alternativer skulle være lavet fra starten af. Man kan selvfølgelig argumentere for, at vi er for tidligt ude, fordi forvaltningen ikke har haft tid til at besvare spørgsmålene. Men det er allerede ret tydeligt, at der er mange, som i høringssvarene giver udtryk for et ønske om alternativer,« fortsætter Henrik Arens, der ligesom Metin Aydin er noget forundret over, at havneudvidelsen lige nu er en »alt eller intet-løsning,« som han selv formulerer det.
»Man vidste jo på forhånd, at det her ville blive en stor sag. Det så vi jo allerede i 2017 i forhold til den opstand, der var imod at fylde Tangkrogen op. Det her interesserer borgerne, så det er lidt mærkeligt, at der kun er denne ene løsning,« fortæller han.
Vil påvirke byrådet
De fire forslagsstillere har langt fra flertal i byrådet, men Metin Aydin forventer, at forslaget giver anledning til, at de andre partier skal forholde sig til den modstand mod havneudvidelsen, som kom frem under den offentlige høring.
»Vi håber på, at det her kan være en mulighed for, at nogle politikere kan komme ud af en kattepine, når vi foreslår, at der skal laves en anden proces. Det kan få dem til at hoppe med om bord. Det håber jeg, at de gør,« fortæller han, og samme håb deler medstiller Henrik Arens.
»Nu er vi fire partier med to fra hver side af salen. Det får i hvert fald nogle af de andre i byrådet til at skulle få en holdning til, hvad de vil med det her,« fortæller Nye Borgerliges eneste byrådsmedlem.
Han er i øvrigt ret sikker på, at de usædvanligt mange høringssvar, hvor størstedelen af dem er modstandere af havneudvidelsen, i sidste ende vil få en væsentlig betydning for projektet.
»Hvis man lytter lidt til, hvad der foregår oppe på rådhuset, så virker det til, at de partier, som man tidligere troede var ret skråsikre på, at ”den kører vi bare i gennem”, er ved at komme på andre tanker. Jeg er i hvert fald overbevist om, at vi ender med et andet resultat, end det der ligger lige nu,« fortæller han.
Samme analyse giver Metin Aydin, og han forventer derfor også, at »den massive folkelige modstand mod projektet« får en betydning:
»Det giver håb for, at vi nu får en demokratisk proces, hvor flere aarhusianere får lov til at blande sig og være med til at udvikle på en løsning.«
Beslutningsforslaget er sendt til forvaltningen mandag og forventes at være på det førstkommende byrådsmøde, som er onsdag 6. april.