Uro i Enhedslisten i Aarhus – tidligere byrådsmedlem ekskluderet: »Jeg er ret overrasket for at sige det mildt«

Tidligere byrådsmedlem for Enhedslisten Viggo Jonasen blev søndag ekskluderet af Enhedslistens hovedbestyrelse.

Artiklens øverste billede
Viggo Jonasen afviser, at han har udøvet sexistisk chikane over for lokale partifæller. Arkivfoto.
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Tidligere byrådsmedlem i Aarhus Kommune Viggo Jonasen er ikke længere medlem af Enhedslisten.

Søndag besluttede et flertal i partiets hovedbestyrelse at ekskludere ham med øjeblikkelig virkning. Det skete efter en indstilling fra partiets forretningsudvalg.

»Indstillingen fra forretningsudvalget var enstemmig. Det var den ikke fra hovedbestyrelsen, men vores vedtægter har en meget stærk beskyttelse i forhold til eksklusion. Det skal besluttes med fem sjettedele flertal for at træde i kraft,« siger Lisbeth Torfing, som er medlem af både forretningsudvalget og hovedbestyrelsen i Enhedslisten.

Årsagen til ekskluderingen af Viggo Jonasen er ifølge Lisbeth Torfing fortrolig.

»Sagen har karakter af en personsag, som omhandler en eller flere personer. Derfor er det også fortroligt, og derfor kan jeg ikke gå i nærmere detaljer. Men beslutningen er ikke politisk motiveret. Det er en personsag,« siger Lisbeth Torfing.

Viggo Jonasen har siddet i Aarhus Byråd ad flere omgange. Senest kom han i byrådet den 3. februar 2021, da den daværende partifælle Peter Hegner Bonfils trådte ud af byrådet. Ved kommunalvalget i november 2021 opnåede Viggo Jonasen ikke genvalg. Men han er chokeret over ekskluderingen fra det parti, som han har været medlem af siden 1993.

»Det er helt hul i hatten. Det er partiskadelig virksomhed fra en del partifællers side. Jeg er ekskluderet på grund af påstået sexistisk chikane af byrådsmedlemmer, hvilket jeg slet ikke er enig i, at jeg har begået,« siger Viggo Jonasen.

Viggo Jonasen er uddannet cand.scient.pol. fra Aarhus Universitet og sad første gang i byrådet fra 1974 til 1978 for Venstresocialisterne og sad igen i byrådet fra 1987 til 1993, først som SF’er og siden for Enhedslisten.

Ifølge JP Aarhus’ oplysninger er der kommet flere henvendelser angående Viggo Jonasen. Ingen af dem er offentliggjort, men ifølge Lisbeth Torfing er der ikke tale om anonyme henvendelser. Hun oplyser også, at Viggo Jonasen kender navnene bag de fremsendte klager. En af dem er partiets tidligere politiske ordfører Lone Norlander Smith, som ikke genopstillede ved seneste valg.

»Jeg har sendt en redegørelse til forretningsrådet, hvor jeg beskriver Viggo Jonasens vedvarende mistænkeliggørelse af andre byrådskollegers arbejde. Der har heller ikke været respekt for andre partifællers arbejde, men chikane og mobning, og det skabte et utrolig dårligt arbejdsmiljø,« siger Lone Norlander Smith, der er tilfreds med hovedbestyrelsens beslutning.

Viggo Jonasen kan ikke genkende udlægningen.

»Uenighederne mellem bl.a. Lone Norlander Smith og mig har handlet om politisk uenighed bl.a. omkring løbende velfærdsnedskæringer. Derfor kan tonen godt blive lidt uforsonlig, og når folk bliver beskyldt for benægtelse af fakta, så kan det godt være, at det bliver oplevet som mobning. Men der er alene tale om politisk uenighed,« siger Viggo Jonasen.

Ifølge Viggo Jonasen handler klagerne bl.a. også om, at han har udtalt sig på en måde, som han selv kalder »ringeagtende om Laura Bryhls (Enhedslistens spidskandidat ved kommunalvalget i 2021 og nuværende byrådsmedlem) alder og indsigt«.

»Hvis jeg overhovedet har gjort det, hvilket jeg stærkt betvivler, så har det aldrig været tænkt som chikane. Men jeg er jo en ironisk karl, så jeg kan ikke udelukke, at jeg har sluppet et par uhøflige bemærkninger undervejs,« siger Viggo Jonasen.

Det har ikke været muligt at træffe Laura Bryhl, som på sin telefonsvarer oplyser, at hun er sygemeldt. Laura Bryhl, som er født i 1995, blev valgt til byrådet for første gang ved kommunalvalget i november. Hun er i dag forperson for det politisk tunge teknisk udvalg samt medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget.

Ifølge Viggo Jonasen er han blevet »kritiseret for at skulle have sagt, at det burde diskuteres, om Laura Bryhl skulle være formand for teknisk udvalg«.

»Det har jeg sagt. For selv med mine 10-11 år i teknisk udvalg – og et år som formand – så kan jeg konstatere, at det er en meget stor arbejdsbyrde. Og det er for et helt nyt byrådsmedlem en endnu større opgave. Og når man så samtidig sætter hende i socialudvalget, så er det for alvor meget at lave. Den bemærkning står jeg ved, men det er ikke sexistisk chikane. Den bemærkning ville jeg også have ytret, hvis der havde været en mandlig kandidat med samme baggrund til de poster,« siger den 78-årige Viggo Jonasen.

Enhedslisten i Aarhus har i flere år været præget af intern fløjkrig. Det kulminerede senest i offentligheden ved budgetforhandlingerne i Aarhus Kommune i september sidste år.

Indledningsvist var det kun det ene af partiets dengang to medlemmer, Lone Norlander Smith, som deltog i budgetforhandlingerne. Det andet – Viggo Jonasen – havde på det tidspunkt allerede forladt forhandlingerne, da han frygtede nedskæringer på især socialområdet, og at der er ikke var klimaindsatser nok. Efter 16 timers budgetforhandlinger med bl.a. Lone Norlander Smith og nuværende rådmand Laura Bryhl ved forhandlingsbordet besluttede partiets lokalbestyrelse – inklusive Laura Bryhl – at Lone Norlander Smith (EL) ikke kunne sætte sin underskrift på forliget. Det fik efterfølgende Lone Norlander Smith til at gå i medierne og bl.a. fastslå, at der var en tillidskrise i Enhedslisten Århus.

Vil klage

Viggo Jonasen oplyser, at han først blev orienteret om ekskluderingsplanerne den 15. marts i år.

»Sagen har ikke forinden været rejst lokalt, så jeg er ret overrasket for at sige det mildt,« siger Viggo Jonasen, som deltog virtuelt i mødet med partiets hovedbestyrelse søndag.

Desavoueret ordfører: »Vi har en tillidskrise i Enhedslisten«

»Jeg mener, at jeg skulle have været hørt også af forretningsudvalget, inden det sendte indstillingen. Nu er jeg jo ikke længere medlem af partiet, og derfor kan jeg ikke gøre mere selv. Men der er andre, som nu vil tage ekskluderingen op med partiet. Jeg har altid været meget optaget af retssikkerhed. Derfor er jeg en kende rystet over dette her,« siger Viggo Jonasen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.