Skt. Petersborg skal ikke længere være Aarhus' venskabsby

Dansk Folkeparti vil i stedet have en ukrainsk venskabsby, men ifølge borgmester Jacob Bundsgaard (S) har Aarhus allerede en samarbejdsaftale med den vestukrainske Lviv.

Artiklens øverste billede
Rådhuset i Aarhus lyser blåt og gult for Ukraine. Foto: Helle Arensbak
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbrev for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

Samarbejdet mellem de to byer har i årevis været begrænset, og derfor er der først og fremmest tale om et symbolsk signal, når Aarhus Byråd opsiger den nuværende venskabsbyaftale med russiske Skt. Petersborg.

Det konstaterede flere byrådsmedlemmer på onsdagens byrådsmøde, da Venstres forslag om at droppe den russiske forbindelse var til debat. Samtlige byrådspartier støttede forslaget. Borgmester Jacob Bundsgaard (S) tog ordet først.

»Der er mange dræbte, halvanden million mennesker er drevet på flugt, og det er et faktum, at vi står med en krig i Europa lige uden for vores dørtærskel i Danmark. Det er en – i hvert fald for mig – næsten utænkelig situation for bare få uger siden. Da Berlinmuren faldt i 1989, stod jeg – selv om jeg ikke var så gammel – tilbage med en fornemmelse af håb og tro på fremtiden, og at tiden med de store krige var forbi. Men vi må nok erkende, at nogle af de kræfter, der har stået bag nogle af historiens krige og konflikter, stadig er til stede. Og Rusland har indledt en angrebskrig på et selvstændigt, demokratisk land i Europa. Det er chokerende at være vidne til,« sagde Jacob Bundsgaard.

Aarhus Kommune har været venskabsby med Skt. Petersborg siden 1989. Det skete efter afslutningen af Den Kolde Krig i 1989. Formålet var at styrke de kulturelle og forretningsmæssige relationer.

»Derfor er det ikke en nem beslutning at aflyse et samarbejde,« sagde Jacob Bundsgaard, der understregede, at S støtter forslaget, som via KL, Kommunernes Landsforening, har fået blåstempling fra Udenrigsministeriet.

Samtidig er der kommet en henstilling fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) til, at kommuner og regioner, der har foretaget direkte eller indirekte investeringer i russiske værdipapirer, så vidt muligt afvikler disse investeringer. Indenrigs- og boligministeren har ifølge Jacob Bundgaard også sendt en opfordring til Aarhus Kommune om at opsige venskabssamarbejdet, der ifølge borgmesteren allerede er suspenderet.

»Det blev det for nogle år siden på baggrund af den lovgivning, man lavede i Rusland i forhold folk med LGBT-baggrund,« sagde Jacob Bundsgaard.

Ændringsforslag fra DF

Dansk Folkeparti stillede et ændringsforslag til punktet. DF i byrådet ønsker, at Aarhus Kommune får en ukrainsk venskabsby. Men det har Aarhus på en måde allerede, sagde Jacob Bundsgaard.

»Vi har en samarbejdsaftale med Lviv fra 2007. Der har ikke været så meget aktivitet i det samarbejde, og jeg tænker ikke, at det er så let at få op at stå lige nu,« sagde borgmesteren, der vil se på ændringsforslaget i Magistraten.

Venstres politiske leder i Aarhus Byråd takkede for modtagelsen af forslaget.

»Det er svært at få Putins tanks sendt tilbage, i hvert fald ud fra, hvad vi kan gøre fra kommunen. Men det handler også om at sende signaler, også til herboende ukrainere,« sagde Christian Budde (V).

Enhedslistens byrådsgruppe støtter også forslaget.

»Der er en række dilemmaer, men stillet over for den brutale invasion af Ukraine, så må vi handle, selv om meget af det bliver symbolsk. Når vi opsiger samarbejdet med Skt. Petersborg, så skal vi huske at anerkende og rose de modige russere, der demonstrerer mod Putins angreb på Ukraines ret til suverænitet og selvbestemmelse,« sagde byrådsmedlem Thure Hastrup (EL), som samtidig understregede, at partiet principielt ikke støtter venskabsbyer i byer, hvor der ikke er demokratiske og frie valg til det lokale bystyre.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.