Dagtilbud og plejehjem skal betale klimaafgift for mad, men får pengene igen: »Det er da en speciel øvelse«

En intern CO2-afgift på blandt andet fødevarer er på vej i Aarhus Kommune. Rådmand og plejehjemsforstander frygter mere bureaukrati.

Artiklens øverste billede
Fremover skal plejehjemmene pålægges en CO2-afgift, når de laver hakkebøffer til de ældre. Men pengene kommer igen, fremgår det af en indstilling. Afgiften er i høring frem til 6. februar. Foto: Adobe Stock
Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores nyhedsbrev for at få dagens lokale tophistorier. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig.

»Man vil jo gerne have en hakkebøf en gang imellem, og det skal de selvfølgelig også have.«

Sådan siger Nancy Skiffard, forstander for Plejehjemmet Hjortshøj, der har 28 beboere, om den såkaldte interne CO2-afgift, som kommunen påtænker at indføre.

Kort fortalt skal den enkelte kommunale afdeling betale 850 kroner i afgift til kommunen for hvert et ton CO2-aftryk, som afdelingens indkøb har.

I første omgang gælder det for fossile drivmidler, flyrejser og fødevarer. Sidstnævnte, der i høj grad består af mad til børn og ældre, udgør otte procent af kommunens samlede udledning, men noget særligt gør sig gældende for blandt andet dagtilbuddene og plejehjemmene.

Kommunen har nemlig givet sig selv det benspænd, at afgiften ikke må medføre takststigninger for borgerne, og mens indtægten fra drivmidler og flyrejser vil gå til skovrejsning og kommunens klimafond, så vil man opkræve afdelingerne afgiften løbende, men tilbageføre hele afgiftsbeløbet sidst på året. Altså er der umiddelbart ingen konsekvenser, hvis et plejehjem eks. bare fortsætter med at servere brun sovs og hakkebøffer til beboerne.

»Det er da en speciel øvelse,« siger forstander Nancy Skiffard, der dog påpeger, at man på Plejehjemmet Hjortshøj i samspil med beboerne i mange år har været i fuld gang med varierede kostplaner, der både tager højde for bæredygtighed, traditioner og sundhed.

Min største bekymring er, at forslaget medfører mere administration og mere bureaukrati, og det har vi ikke behov for

Hun er dog ikke afvisende overfor, at en CO2-afgift kan være en god ting.

»Der er nok andre end mig, der ved, hvad der giver mening. Jeg synes allerede, vi gør meget, men når man bor her, har man måske et par år tilbage, og så skal man også have det godt. Jeg håber i hvert fald ikke, at det er noget, der kommer til at koste alt for meget arbejde for os. Måske bliver det sværeste at forklare det for beboerne, for de betaler jo et beløb hver måned for mad og drikke.«

Skeptisk ældrerådmand

Anderledes skeptisk er ældrerådmand Christian Budde (V) dog. Han frygter mere bøvl på plejehjemmene.

»Det kan være et meningsfuldt greb, men der er nogle tidsler. Min største bekymring er, at forslaget medfører mere administration og mere bureaukrati, og det har vi ikke behov for,« siger rådmanden, der undrer sig over, at han ikke er taget med på råd.

»Vi står sammen om at reducere klimaaftrykket, og ved at gøre det i fællesskab, kan vi nå meget længere. Sundhed og Omsorg står for 46 procent af fødevareindkøbet – og burde være inddraget i disse overvejelser. En intern afgift bekymrer os - både fordi der kommer en ekstra administrativ opgave, og fordi tiltaget kan have en negativ effekt på de gode initiativer, der er omkring fællesskab og forebyggelse af ensomhed i folkehusene, da maden formentlig bliver dyrere.«

Christian Budde hilser et øget fokus på bæredygtighed velkommen og påpeger, at der allerede bliver gjort meget for at tilbyde varieret og bæredygtig kost. Men førsteprioritet er ernæring, forklarer han, og det går ikke nødvendigvis hånd i hånd med det CO2-lette valg.

»Mange ældre er småtspisende, og en rigtig kost for dem vil ofte bestå af proteinrig mad som bælgfrugter, æg, fjerkræ, kød og mejeriprodukter. Jeg er meget optaget af, at vi hele tiden arbejder med at finde balancen mellem det spændende tilbehør uden at glemme, at en god hakkebøf stadig er med til at skabe livskvalitet hos mange af vores ældre borgere.«

»Lille bidrag«

Det er SF, der står bag intiativet med en intern CO2-afgift i kommunen, og partiets politiske leder og rådmand for Børn og Unge, Thomas Medom, er selvsagt glad for, at det ser ud til at blive en realitet. Og han tror ikke, at det vil medføre ekstra bøvl i vuggestuerne, børnehaverne og skolerne.

»Der vil ikke være ekstra arbejdsgange og bureaukrati i det. Afgifterne vil slå igennem i priserne i vores indkøbsaftaler, og det kan være med til at rykke ved nogle vaner. Det er et lille bidrag til at påvirke de valg, der bliver foretaget, men vi kommer ikke til at skælde ud, hvis man fortsætter, som man plejer,« fortæller Thomas Medom, der tror, at initiativet vil blive taget godt imod derude, og han garanterer, at det ikke vil have økonomiske konsekvenser.

»Ingen kommer til at lide økonomisk. Det er relativt små beløb, der er i spil, og det revolutionerer ikke noget, men er et lille skub i den rigtige retning.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.