Rådmand for børn har hang til nikotin og hård rock

Portræt: Thomas Medom er efternøler, stemmesluger og tidligere aktivist. Nu tager han fire år mere som børnerådmand.

Artiklens øverste billede
Thomas Medom er kendt som en meget ideologisk politiker, og han blander sig gerne i den nationale debat om kommunalpolitik. Foto: Sten Brøgger

»Fuck you, I won’t do what you tell me... motherfucker!«

Det går ikke stille for sig, når idolerne i rockbandet Rage Against The Machine indtager en scene. De er harme. De er socialt indignerede, og det er teenageren Thomas Medom fra Herning også.

Du kender ham måske som rådmand for Børn og Unge i Aarhus, men i midten af 90’erne har han dreadlocks, går i streetwear og er del af et politisk, aktivistisk miljø.

41-årige Thomas Medom (SF) er stadig vred over, at rigdom er fordelt blandt få, mens mange har lidt. Han er stadig vild med Rage Against The Machine, som han har oplevet live til festivalen »Rock am Ring« i Tyskland.

Men anno 2022 er han skjorteklædt og rolig, meget rolig, og piercingen i øjenbrynet er for længst væk. Det er måske godt nok. Han er trods alt øverst ansvarlig for 14.000 medarbejdere.

»Det er selvfølgelig et kæmpestort ansvar, og jeg er med til at træffe vigtige beslutninger, der har stor indflydelse på folks liv. Det ansvar fylder. Men jeg går rimelig trygt i seng om aftenen,« siger han.

Et næsten "Barack Obamask" billede af Medom og en lille aarhusianer på en legeplads i Lystrup. Foto: Benny Kjølhede

Det store isolationsshow

Medom generobrede posten som rådmand for Børn og Unge efter et kommunalvalg, hvor kun Steen Stavnsbo (K) og borgmester Jacob Bundsgaard (S) fik flere personlige stemmer end ham.

Trivsel, eller mistrivsel, kan meget vel blive den politiske dagsorden, der kommer til at fylde mest for rådmanden i de kommende år. Aarhus Kommune modtog i 2021 dobbelt så indstillinger om børn i mistrivsel fra skole- og dagtilbud end for fem år siden.

I den ideelle verden havde Thomas Medom flere penge, flere specialpladser og flere PPR-psykologer at gøre godt med, mens corona stadig blot var navnet på et mexicansk ølmærke. Lange perioder med hjemmeskoling og sociale restriktioner i to år skaber ikke børnetrivsel. Eller forældretrivsel for den sags skyld.

I Medoms egen lille familie, med bopæl i Hjortshøj, har tre ud af fire været smittede med corona, og rådmanden beskriver de sidste måneder af 2021 som et »isolationsshow«. Hans kone, der til daglig er pædagog i en selvejende institution, har været smittet. Hans 10-årige datter har været smittet. Den eneste, der, 7-9-13, er gået fri, er hans otteårige søn.

Hvor meget ser børn af en børnerådmand deres far? Hvordan kan en mand med en tætpakket kalender og lange arbejdsdage holde fokus på, om hans egne børn trives? De konkurrerer med 67.000 andre aarhusianske børn. De børn, Medom er rådmand for.

Tænker du nogensinde over, om du er nok til stede i forhold til at sikre, at dine egne børn trives?

»Jeg prioriterer at være sammen med mine børn og ser dem hver dag. Så arbejder jeg efter, at de er lagt i seng. Samlet set synes jeg, at jeg er til stede i mine børns liv. Men der er nogle omkostninger, og jeg har en kone, der er indstillet på at trække et kæmpe slæb.«

Thomas Medom er her blevet foreviget af Jyllands-Postens kendte bladtegner Rasmus Sand Høyer.

Efternøler og festabe

Thomas Medom er søn af en venstremand (ikke stor fan af dreadlocks) og en mor, der arbejdede på en varmestue. Da parret havde fået først en søn og siden en datter, indtraf en børneproduktionspause på 11 år. Så kom efternøleren Thomas.

Der er 17 (!) år mellem Thomas og hans storebror.

»Jeg havde ikke søskende, der boede hjemme i en stor del af min barndom, så på den måde var jeg enebarn i mange år. Men så var jeg bare sammen med mine klassekammerater hele tiden i stedet,« siger han.

Den politiske interesse kommer ikke fra fremmede.

»Jeg voksede op i et hjem, hvor man var politisk nysgerrighed og snakkede politik. Jeg havde nogle oplevelser og fik vakt en social indignation, og så kunne jeg gå hjem på det nye internet og finde ud af, at det nok var SFU, jeg skulle være en del af,« siger han.

Thomas Medom levede med egne ord et ungdomsliv, hvor han »festede meget.« Roskilde Festival blev lidenskabeligt dyrket, og i en periode arbejdede han på et spillested.

»Musik har fyldt rigtig, rigtig meget, og jeg været til, jeg ved ikke hvor mange, koncerter i mit liv. Jeg tager stadigvæk til Northside, når den ikke er aflyst,« lyder det.

Unge Medom var samtidig meget politisk engageret i Socialistisk Folkepartis Ungdom. I to år var han landsformand for SFU.

Thomas Medom ser listig ud på gangene i Aarhus Rådhus i forbindelse med budgetforhandlinger i kommunen i december. Foto: Casper Dalhoff

Én gang lærer

Da Medom på et tidspunkt skulle vælge en uddannelse, faldt valget på skolelærer. Først blev det til en bachelor fra Aarhus Lærerseminarium, siden en kandidatgrad i pædagogisk sociologi fra Aarhus Universitet.

Han underviste i syv år, på Tovshøjskolen i Gellerup og Rosenvangskolen i Viby. Så blev han politiker på fuld tid.

Han kan, siger han, godt se sig selv genoptage lærergerningen, når den politiske karriere en dag slutter.

Har du lyst til at arbejde som lærer på en folkeskole i Aarhus?

»Der er ingen tvivl om, at der er udfordringer i den aarhusianske folkeskole. Der er stor personalemangel, og der er nogle store opgaver, der skal løses, men lærerjobbet er stadig rigtig meningsfuldt, og der er rigtig mange børn, der lykkes.«

Er den aarhusianske folkeskole god nok?

»Jeg synes, den er god, men der er plads til forbedringer. Det ville ikke være ambitiøst, hvis jeg sagde, at den var god nok.«

Afhængig ideolog

Drevet frem af social indignation med et hjerte, der banker for børn og socialt udsatte. Læreruddannet med en fortid som aktivist i SFU. Thomas Medom kan til forveksling ligne en kliché på en SF’er.

»Det har jeg hørt før. Jeg lever op til nogens billede af, hvad en SF’er er. Det har jeg det fint med,« siger han.

Med kommunalvalget som indikator bør Thomas Medom få en flot karakter som politiker. Han består dog knapt som ikkeryger. Jeg møder ham på Børnenes Jord i det centrale Aarhus, og der går ikke længe, inden han hiver en pakke Nicotinell op af lommen.

«Jeg har været igennem mange rygestopforsøg, men nu har jeg ikke røget i to år. Det har været lidt on/off, men nu det slut, siger han.

Hvad så når du får nogle øl?

»Når jeg får nogle øl, er det nogle gange slut. Men hvis man bare kan holde det til det, går det nok.«

Til dem, det måtte interesse, er Børnenes Jord på Thunøgade en pædagogisk ledet legeplads, hvor børn med Medoms ord «kan leve et aktivt liv midt inde i byen.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.