Rekord-rådmand vil bedømmes på resultater: Fars død har lært ham at være i det svære

Portræt af politisk komet: Anders Winnerskjold skal i arbejdstøjet på svær rådmandspost. Han »snakker« stadig med sin døde far og ville ønske, at kæresten ikke skulle stå på mål for så meget.

Artiklens øverste billede
29-årige Anders Winnerskjold er fra nytår rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse. Han gider ikke yoga, men har en svaghed for romantiske komedier med Hugh Grant.

Anders Winnerskjold rører ved folk. Hvis du har mødt ham, har du formentlig fået et klap på skulderen, armen, ryggen.

Han er også en type politiker, mange har det svært med. Han fik sin kandidatgrad i statskundskab, mens han sad i byrådet. Nu er han som 29-årig blevet den yngste rådmand i Aarhus nogensinde. Han kan ligne et rendyrket politisk dyr uden reel erhvervs- eller livserfaring.

Anders Winnerskjold, der havde egen virksomhed, mens han studerede, kender optikken. Der er kun én vej frem for den kommende rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

»Det er vigtigt at komme i arbejdstøjet og blive bedømt på resultater. Jeg er godt klar over, at jeg er i den unge ende, men politik handler om at gøre en forskel. Jeg kan godt sætte mig ind i andre menneskers liv, selvom jeg ikke nødvendigvis ligner dem,« siger han.

Politisk komet og socialdemokratisk kronprins i Aarhus. Mediebilledet af Winnerskjold er ret entydigt. Han bliver med jævne mellemrum spurgt, om han er byens næste borgmester. Jacob Bundsgaard er ikke »kaptajnen« for evigt.

Jeg skal ikke stille træskoene, når jeg er 62 år. Fuck mand, hans liv var for kort.

At være i det svære

Nu skal Winnerskjold først imponere i en ny rådmandsrolle, og det bliver ikke nemt. Slet ikke. Hans forgænger, Kristian Würtz (S), var som rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse ved at drukne i møgsager om kommunens bosteder og hjemløses forhold.

»Det vidner om, at der er nogle åbenlyse udfordringer på det her område. Jeg vil gerne være åben og transparent også omkring de ting, der er svære. Jeg håber, jeg tør være i problemerne. Jeg er meget optaget af reelt at løse noget,« siger han.

At være i noget ikke rart. Det er en evne, mennesket Winnerskjold har øvet. Den 12. oktober 2019 døde hans far som 62-årig efter et langt kræftforløb. Winnerskjold fejrede sin 27-års fødselsdag på et hospice. Han sørger stadig over sin fars død.

»Jeg er ret god til at være i det, også når det er svært. Det er jeg faktisk ret stolt af. Mange sagde, at jeg bare ville knokle derudaf og ikke forholde mig til det, men det har jeg gjort. Jeg har ikke en fornemmelse af at slippe sorgen. Den er med mig,« siger han.

Anders Winnerskjold blev i 2017, som 25-årig, stemt ind i Aarhus Byråd efter et sjældent flot første valg, hvor han fik 2721 personlige stemmer. Foto: Laura Krogh.

»Hør lige, kammerat«

Faren, Torben, er begravet på Vestre Kirkegård, og Anders Winnerskjold besøger jævnligt graven for »at snakke med ham.«

Det gjorde de meget, da faren levede. Snakkede sammen. Et godt råd, da Anders var 12 år, har været med til at forme ham. Anders var inde i en periode, hvor han gjorde oprør og fik sedler med hjem fra skolen. Faren satte ham ned.

»Hør lige, kammerat. Du skal være i skole uanset hvad. Du skal endda være der i lang tid endnu. Når du nu alligevel skal være der, var det så ikke en god idé at få noget ud af det.«

»Det er på mange måder blevet min tilgang til alt i mit liv. Jeg prøver at give mig 100 procent, uanset om det gælder politik, venskaber eller parforhold,« siger Anders Winnerskjold.

Anders Winnerskjold og kæresten Ane, da Winnerskjold blev valgt ind i byrådet ved kommunalvalget i 2017. Foto: Benjamin Nørskov

Stakkels kæreste

Parforhold. Winnerskjold har i fem år været sammen med Ane. Hun er et år ældre end ham. Han var solgt til stanglakrids med det samme.

»Vi har læst sammen. Hun gik på årgangen over mig. Hun er lynende intelligent, og jeg synes, hun ser rigtig godt ud. Hun har ben i næsen, og hun er enormt sympatisk og empatisk,« siger han.

Ane og Anders har i halvandet år boet i et 120 kvadratmeter stort hus i Åbyhøj. Forude venter en »Ane og Anders-weekend.« Den blev plottet ind i kalenderen for et halvt år siden. Anders Winnerskjold er en travl mand.

Hun må finde sig i lidt af hvert, Ane. Det er i høj grad i forhold til hende, Anders synes, politik kan blive mærkeligt.

»Det, jeg laver, er så offentligt, at mange mennesker har holdninger til mig, selvom de ikke kender mig. Man bliver en lille smule allemandseje,« siger han og fortsætter:

»Alle mulige kommer hen til Ane og siger, at det, jeg går og laver, fandeme ikke er for godt. Det er totalt underligt for hende. Det kan også være politik på Christiansborg, som jeg ikke har en skid med at gøre, Ane skal forholde sig til, fordi vi er kærester.«

Den britiske skuespiller Hugh Grant har en særlig plads i Anders Winnerskjolds hjerte.

Love, Actually

Huset, parret bor i, ligger på den sydlige side af Silkeborgvej i Åbyhøj. Anders Winnerskjold er opvokset på den nordlige side. Faren var advokat. Moren er socialpædagog.

Forældrene blev skilt, da Anders var tre år gammel. Siden fik han tre søskende på farens side og tre på morens.

Faren er skyld i, at han har en forkærlighed for romantiske komedier med Hugh Grant. »Notting Hill«, »Fire bryllupper og en begravelse«, »Love, Actually.« Det er film, han husker at have set sammen med sin far. Film, han husker, faren også kunne lide. Fredagshygge i forstaden.

Fik du sagt ordentligt farvel til din far?

»Det har jeg tænkt en del på. Jeg ved ikke, om man nogensinde får sagt ordentligt farvel. Det var ikke som en Hugh Grant-film, vil jeg sige,« lyder svaret.

Yoga, nej tak

Anders Winnerskjold er relativt utålmodig. Han gestikulerer meget, når han taler. Han har, estimerer han, givet et sted mellem 500-800 interviews i løbet af de seneste fire år.

»Jeg er skruet sådan sammen, at jeg godt kan lide at høre mig selv tale. Men jeg er mere nysgerrig på andre mennesker, end jeg er på at høre mig selv snakke. Det kan jeg godt lide ved mig selv. Jeg er oprigtig nysgerrig på andre mennesker,« siger han.

29-årige Winnerskjold tanker energi ved at være sammen med andre mennesker. Han skal blive bedre til at være i sit eget selskab, siger han. Bedre til at puste ud og koble fra alene.

Kæresten, Ane, dyrker yoga og har flere gange lokket Anders Winnerskjold til at prøve.

»Jeg kan se fascinationen i det, men jeg synes virkelig, det er kedeligt, og jeg er stiv som et bræt,« siger han.

I stedet snørrer Winnerskjold flere gange om ugen løbeskoene. Han elsker at løbe ved Brabrand Sø. Han kommer også til at have løbetøj på rådhuset, så han kan ilte hjernen, når der er et hul i rådmandskalenderen.

Thorkild Simonsen, Anders Winnerskjold og Nicolai Wammen deler roser ud i forbindelse med valgkampen til kommunalvalget i november. To af de tre har været borgmestre i Aarhus - den tredje kan meget vel blive det. Foto: Jonas Wrede

»Han gjorde sit bedste«

I forbindelse med valgkampen til kommunalvalget var tidligere Aarhus-borgmester, 95-årige Thorkild Simonsen, på gaden for at dele socialdemokratiske roser ud sammen med Anders Winnerskjold.

Hvad håber du, at du kan sige om dit liv, når du er 95 år?

»Jeg håber, jeg kan sige, at jeg har været der for min familie. Det er vigtigt for mig. Jeg håber også, andre vil sige: ”Han gjorde sit bedste, og han gjorde en forskel.” Det er det, der driver mig.«

Anders Winnerskjold fik 4.861 personlige stemmer ved kommunalvalget. Fire andre byrådskandidater, inklusive borgmester Jacob Bundsgaard, fik flere personlige stemmer.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.