Unge Winnerskjold går ydmygt til svær rådmandspost

Det er på en post, hvor økonomien er presset, og man ikke vælter i roser, at 29-årige Anders Winnerskjold bliver den yngste rådmand i Aarhus Byråd nogensinde. Alligevel går den unge socialdemokrat spændt til opgaven, som i første omgang handler om at komme ind i stoffet.

Artiklens øverste billede
Anders Winnerskjold (S) fik 4.861 personlige stemmer til kommunalvalget. Foto: Rikke Kjær Poulsen

De sidste større politiske ben i det nye byråd, der starter sit arbejde 1. januar, er nu på plads. Mandag middag meldte Venstres Christian Budde ud, at han og partiet snupper rådmandsposten for Sundhed og Omsorg. Og med én rådmandspost tilbage, som Socialdemokratiet kunne kaste sig over, er kabalen nu gået op.

Tilbage i puljen af rådmandsposter var Sociale Forhold og Beskæftigelse, og det betyder, at socialdemokraternes unge kronprins Anders Winnerskjold fra det nye år kan kalde sig rådmand for netop den forvaltning. Her overtager han hvervet fra partikammeraten Kristian Würtz, der under valgkampen trak sig fra politik for at blive direktør i Brabrand Boligforening.

Og det var en spændt og glad, kommende social- og beskæftigelsesrådmand, som Lokalavisen Aarhus fangede umiddelbart efter, at hele rådmandskabalen var gået op:

»Det er et stort område og et enormt vigtig område for hele byen, som jeg overtager. Det er et kæmpestort velfærdsområde, der arbejder med nogen af vores mest udsatte borgere; både hjemløse, misbrugere og borgere, der har handicap, Så det område er en af vores vigtigste samfundsopgaver at varetage,« siger Anders Winnerskjold og tilføjer:

»Og så handler en del af området også om beskæftigelse, og der skal vi blive langt bedre til at hjælpe borgere med at finde et job og komme i arbejde. Samtidig er der også virksomheder, der skriger på arbejdskraft. Heldigvis overtager jeg stafetten fra en af mine gode kollegaer på en svær post. Så jeg glæder mig til at dykke ned i området i den kommende tid.«

Ind i stoffet

I cirka tre kvarter har Anders Winnerskjold vidst, at han skal være rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, da Lokalavisen Aarhus fanger ham på en telefon. Måske derfor er det heller ikke de store armbevægelser eller revolutioner, som Anders Winnerskjold træder ind i rådmandsrollen med, når han bliver spurgt til, hvad han først og fremmest kommer til at tage fat på som øverste politiske chef for forvaltningen.

»Det kommer jeg ikke til at sige nu, fordi jeg har et stort behov for mødes med både de ledende medarbejdere og faglige organisationer, og af respekt for den nuværende rådmand vil jeg have lov til at sætte mig godt ind i området, før jeg kommer med politiske udmeldinger i øst og i vest. Det synes jeg, området er bedst tjent med,« siger han.

Nogle af de ting, som den kommende rådmand dog synes er vigtige, drejer sig blandt andet om at få flere med på beskæftigelsestoget - heriblandt akademikere og borgere med ikke-vestlige baggrund.

Og så handler en del af området også om beskæftigelse, og der skal vi blive langt bedre til at hjælpe borgere med at finde et job og komme i arbejde. Samtidig er der også virksomheder, der skriger på arbejdskraft.

Anders Winnerskjold (S), kommende rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse.

Oprejst pande

Rådmandsposten, som Winnerskjold overtager, var øjensynligt den de andre partier i skolegården ikke ville have - og her er det heller ikke nogen hemmelighed, at socialdemokraten overtager en forvaltning med en presset økonomi, og hvor møgsager i forhold til kommunens bosteder har fulgt med. Sporene skræmmer dog ikke den unge politiker.

Har du ikke også tænkt, at det bliver et rigtig svært område at komme ind og være rådmand på?

»Jo. Der er udfordringer, men det er der jo også på ældreområdet og kulturområdet, så jeg tager de udfordringer med oprejst pande og så glæder jeg mig til at komme i dialog med alle interessenterne på området. Men det er jo en fælles opgave, vi har, og det er ikke kun en mand, der skal løse, det. Så for mig gælder det også om at få folk til at trække i samme retning,« fastslår den ny rådmand.

Skal lære

Kort efter at det var klart, at socialdemokraterne beholdte rådmandsposten for Sociale Forhold og Beskæftigelse, ringede den nuværende rådmand Kristian Würtz til den kommende og aftalte at mødes.

»Vi kommer til at have mange møder den næste halvanden måneds tid. Og Kristian (Würtz) har jeg stor respekt for. Han har været en dygtig rådmand, så jeg kommer til at suge al den erfaring, jeg kan,« siger Anders Winnerskjold, der med rådmandsposten og sine 29 år, samtidig også bliver Aarhus Byråds yngste rådmand nogensinde.

»Nu går jeg ikke så meget op i den slags rekorder. For mig handler det i virkeligheden egentlig bare om at vise, at jeg er grundig og kan levere. Jeg tænker, de fleste bedømmer én på ens kvalifikationer og ens arbejdsindsats, og det er også det, jeg vil bedømmes på. Og skulle der sidde nogle skeptikere, så håber jeg, at jeg kan vise dem, at jeg arbejder hårdt. Men jeg anerkender også, at der er ting, jeg skal lære, så jeg går til opgaven med ret stor ydmyghed.« siger han.

Anders Winnerskjold bliver med sine 29 år yngste rådmand i Aarhus Byråd. »Nu går jeg ikke så meget op i den slags rekorder. For mig handler det i virkeligheden egentlig bare om at vise, at jeg er grundig og kan levere,« siger han. Foto: Laura Krogh.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.