Vild alliance under opsejling bag de lukkede døre: Truede S med at snuppe rådmandspost

Bluffnummer eller reel bombe, der kunne have stækket de mægtige socialdemokrater? Det står stadig hen i det uvisse, men Lokalavisen Aarhus kan nu løfte sløret for dele af et rænkespil, der foregik bag de lukkede døre på valgnatten.

Artiklens øverste billede
Christian Budde og Venstre var i arbejdstøjet på valgnatten og havde samtaler med Enhedslisten om at indlemme partiet i den borgerlige valggruppe. Foto: Mads Andreas Frost

»Vi har ikke tid nu. Venstre er i arbejdstøjet.«

Det var noget nær det eneste, den ventende og søvndrukne presse fik fra Christian Budde og resten af Venstres forhandlingsteam på valgnatten.

Og arbejdet blev der så sandelig også. Lokalavisen Aarhus kan nu på baggrund af adskillige kilder afsløre, at der bag de lukkede døre på rådhuset blev spekuleret i, at blå blok skulle slå sig sammen med Enhedslisten.

Venstre havde nemlig fået én på sinkadusen af de aarhusianske vælgere, og nu var opgaven at få mest ud af de fire tildelte mandater og en svækket position som kommunens blot fjerdestørste parti.

26-årige Laura Bryhl (EL) får ikke en rådmandspost, men skal sidde i Magistraten og være formand for Teknisk Udvalg. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kunne tage post fra S

Valgets udfald betød, at Venstre stod som nummer fem i køen til at vælge ressortområde og dermed havde udsigt til enten at tage Sociale Forhold og Beskæftigelse eller Sundhed og Omsorg. To uriasposter præget af dårlig økonomi og skandalesager.

Det åbnede nogle interessante perspektiver i forhold til at kunne ’trække’ en rådmandspost væk fra S

Christian Budde, politisk leder og kommende rådmand for Venstre

Men kunne man få Enhedslisten med i en opsigtsvækkende alliance, så var der to udfald.

Enten ville Enhedslistens tre mandater skaffe valggruppen sjettevalget, og dermed ville Socialdemokratiet miste en rådmandspost til Laura Bryhl og kompagni, mens Venstre med fjerdevalget kunne tage Kultur og Borgerservice.

Eller også kunne blå blok bruge truslen om alliancen til at skabe splid i den røde lejr og presse den vingeskudte borgmester Bundsgaard til at overtale sine kompagnoner fra SF eller RV til at afgive Børn og Unge eller Kultur og Borgerservice til Venstre.

Laura Bryhl, Enhedslistens forperson, bekræfter, at der var samtaler mellem hendes hold og Venstre.

»Vi gik jo meget åbent ind til forhandlingerne, og der var snakke på tværs af partierne. Men det her var ikke vores ønskescenarie. Det var bare en afsøgning af muligheder, og jeg er heller ikke sikker på, at den var klappet af i hele den borgerlige gruppe,« siger hun.

Enhedslisten endte da også med at konstituere sig med den røde fløj, og således måtte partiet tage til takke med en plads i Magistraten, en formandspost i Teknisk Udvalg og en næstformandspost i Børn og Unge-udvalget.

»Vanvittigt«

I blå blok var der dog også en vis skepsis overfor en alliance med Enhedslisten. At sende en magtfuld rådmandspost i hænderne på et parti som Enhedslisten, hvis frontperson samtidig var en 26-årig debutant i byrådet, ville ifølge en borgerlig kilde være »vanvittigt« og svært at sælge til de borgerlige vælgere.

Omvendt var der i blå lejr også en vis tilfredsstillelse ved tanken om at drille Socialdemokratiet og vride en rådmandspost ud af hænderne på Jacob Bundsgaard.

»Enhedslisten bød os op til dans, og det åbnede nogle interessante perspektiver i forhold til at kunne ’trække’ en rådmandspost væk fra S. Men det fik aldrig for alvor flyvehøjde,« fortæller Venstres politiske leder, Christian Budde.

Flirten mellem V og EL blev aldrig mødt af store protester fra nogen af byrådets partier, der alle anså det for at være et bluffnummer. Et bluff, som det borgmesterbærende parti hurtigt kaldte, da det blev præsenteret.

I den socialdemokratiske lejr blev der på ingen måde rystet på hånden over en »totalt urealistisk alliance«, og mens tanken stadig tumlede hos de borgerlige, var man så småt ved at underskrive en konstitueringsaftale mellem S, SF, RV og EL.

Den blev - uden antydningen af rænkespil og rævekager - præsenteret af en flok partiledere med store smil, uglet hår og blodskudte øjne klokken 06.41 onsdag morgen.

»Vi har forhandlet, så sveden sprøjtede,« lød det fra borgmesteren.

Valgnatten endte klokken 06.41 med, at S, SF, RV og EL konstituerede sig. Foto: Mads Andreas Frost

Genlæs Lokalavisen Aarhus' liveblog fra kommunalvalget i Aarhus. Du finder den her.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen