Socialdemokratiet slår fast: Anders Winnerskjold bliver rådmand

Anders Winnerskjold skal være rådmand i Aarhus. Han ved dog ikke for hvad endnu.

Artiklens øverste billede
Borgmesteren og Anders Winnerskjold under valgnatten. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiets byrådsgruppe har besluttet, at 29-årige Anders Winnerskjold bliver partiets rådmand i det nye år.

Det skriver partiet i en pressemeddelelse, efter at byrådsgruppen har konstitueret sig.

Dermed bliver Winnerskjold den yngste rådmand i byrådets historie foran Marc Perera Christensen (K), der blev rådmand i en alder af 30 år, og Louise Gade (V), der blev borgmester som 30-årig.

Ifølge Winnerskjold selv var der ikke den store tvivl i byrådsgruppen, og den unge mand, der af mange spåes at blive Jacob Bundsgaards efterfølger som borgmester, fik da også markant flere personlige stemmer end sine kollegaer.

»Det var en enig gruppe, der bakkede mig op, og det er jeg rigtig glad for. Jeg er stolt over, at den opgave er blevet betroet mig,« siger han til Lokalavisen Aarhus.

Problemet lige nu er bare, at han ikke ved, hvilket område han skal være rådmand for.

To forvaltninger er i spil; Sociale Forhold og Beskæftigelse og Sundhed og Omsorg. Hvor Anders Winnerskjold ender, afhænger af hvilken af de to rådmandsposter, Venstre vælger.

»Jeg venter tålmodigt. Vi må se, hvad det bliver. Lige nu er jeg bare glad for, at vælgerne har givet mig et godt valg, og at min gruppe har honoreret det. Men de to områder, der er i spil, er nogle af de vigtigste områder i Aarhus. Det er kernevelfærd - socialdemokratisk hjerteblod.«

Uanset hvad det bliver, så får den 29-årige politiker nok at se til. Begge områder kæmper med en svær økonomi, problemer med medarbejdertrivslen og en demografisk udvikling, der på ingen måder gør tingene lettere. Begge områder har også været genstand for flere skandalesager i indeværende byrådsperiode - heriblandt Kongsgården-sagen og flere historier om dårlige forhold på kommunens bostedern.

»På socialområdet er der et stort pres, som kræver en masse opmærksomhed og ressourcer. Det samme gør sig gældende med ældreområdet. Vi skylder vores ældre, at man trygt kan blive gammel i Aarhus, og vi skylder vores medarbejdere gode arbejdsforhold. Men uanset hvilken forvaltning det bliver, gælder det om at komme ud at møde medarbejderne og sætte mig godt ind i stoffet, før jeg begynder at tage for meget stilling til, hvad jeg og Socialdemokratiet vil,« siger Anders Winnerskjold.

Det er svært ikke at bemærke, at du som blot 29-årig rådmand kan få ansvaret for ældreområdet. Det stikker lidt i to retninger. Hvad tænker du om det?

»Jeg vil helst bedømmes på min arbejdsindsats og mine resultater frem for min alder alene. Men vi har et rigtigt godt eksempel fra Holbæk, hvor den socialdemokratiske borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (28 år, red.) har lavet en flot turnaround. Så det skal man ikke lægge for meget i. Jeg går til opgaven med en kæmpe ydmyghed.«

I den socialdemokratiske konstituering ligger også, at Anette Poulsen bliver gruppeformand for byrådsgruppen, mens Jasmine Søgaard bliver politisk ordfører.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen