Tabte intern magtkamp: Bünyamin Simsek fortryder ikke aggressiv borgmesterkampagne

Det blev Venstre politiske leder, Christian Budde, der indhentede flest personlige stemmer, og ikke hans forgænger Bünyamin Simsek, der på mange områder overskyggede Budde i valgkampen.

Artiklens øverste billede
De to Venstre-mænd, Budde og Simsek, trykker hånd efter offentliggørelsen af de personlige stemmer. Foto: Danni Paulsen
Genlæs Lokalavisen Aarhus' liveblog fra kommunalvalget i Aarhus. Du finder den her.

Christian Budde er Venstres leder og kommende rådmand.

Det er nu slået fast med syvtommersøm, efter de personlige stemmer fra kommunalvalget er offentliggjort.

Det har dog ikke været åbenlyst for alle gennem valgkampen, at det var ham, og ikke Bünyamin Simsek, der nu sad for bordenden i det borgerlige parti.

Den afgående Teknik og Miljø-rådmand, som i august 2020 fik en over snuden af baglandet, da det droppede ham som borgmesterkandidat og leder, har nemlig ført en særdeles aggressiv valgkamp og på mange områder overskygget Christian Budde.

Simsek brugte over dobbelt så mange penge på Facebook-promovering, havde kæmpebannere hængende i byen, og markerede sig med et stort personligt valglokale midt på Strøget i Aarhus. Mens Budde - udefra set - lignede en kandidat som alle andre.

Der har ikke været nogen bagtanke. Alle kandidater går efter at få et godt personligt resultat

Bünyamin Simsek (V)

Ifølge Lokalavisen Aarhus’ kilder har Bünyamin Simseks fremturen skabt en hel del frustration internt i partiet, og det har været en reel frygt, at rådmanden skulle gå hen at få flere personlige stemmer end Budde. Og om han kunne finde på at tage de stemmer med til et nyt parti, hvis han ikke fik dem vekslet til en rådmandspost.

Men den frygt viste sig at være ubegrundet. Budde fik 4.771 personlige stemmer, mens Simsek fik 2.972.

»Jeg har fået næstflest stemmer efter Christian Budde, og det, synes jeg, er tilfredsstillende,« siger Bünyamin Simsek, som aldrig var bange for, at han ikke at blive valgt ind.

»Jeg har affundet mig med, at jeg ikke skal være rådmand. Nu er jeg byrådsmedlem i fire år, og jeg vil selvfølgelig arbejde for at få gennemført endnu flere af de tanker og politikker, jeg har for at gøre Aarhus endnu bedre. Det er ikke altid posten, der gør forskellen, men engagementet, visionerne og idéerne, som jeg fortsat har.«

Helt kold luft lod der ikke til at være mellem Christian Budde og Bünyamin Simsek, der nu skal samarbejde i en firemandsgruppe i byrådet. Foto: Danni Paulsen

Hvad har været dit ræsonnement for at føre så aggressiv en valgkamp, der nærmest overskyggede Buddes?

»Det er jo 20 års erfaring i at føre valgkamp og at bruge de kneb, jeg mener virker. Det har været vigtigt for mig at køre en valgkamp og være synlig. Det er nødvendigt, og jeg har haft lid til, at mit arbejde gennem fire år skulle bære frugt i forhold til mit resultat.«

Har du haft nogen bagtanker i forhold til at opnå et godt personligt valg, så du kunne snuppe en rådmandspost ”bagom”?

»Der har ikke været nogen bagtanke. Alle kandidater går efter at få et godt personligt resultat, og det er jeg selvfølgelig også gået efter. Det er der ikke noget odiøst i.«

Der har været flere nedslagspunkter i valgkampen, hvor man har kunnet tænke sit i forhold til Bünyamin Simseks fremtoning. På hans Twitter-profil, står der, at han er »Borgmesterkandidat/Politisk leder for Venstre i Århus«, og da han 3. november var i Deadline på DR2 for at debattere højhuse, rettede han ikke værten, da hun sagde, at han var politisk leder og borgmesterkandidat.

Kan du forstå, hvis der internt i dit parti har været frustration over den måde, du har ført din valgkamp?

»Nej, det kan jeg ikke. At medierne ikke har lavet deres research ordentligt, har jeg ikke ansvar for. Når jeg er i tv, koncentrerer jeg mig om mine budskaber. Jeg noterede mig fejlen efter programmet, men det kan jeg ikke gøre for. Det er DRs fejl, ikke min. Jeg var ikke opmærksom på det, da jeg sad med øresnegl i,« siger Simsek og fortsætter:

»Jeg ser intet odiøst i min valgkamp. Jeg er ikke en del af de bekymringer, der har måttet være, og jeg deler ikke samme bekymringer med partiet. Det tager vi internt i Venstre, og det har jeg hele tiden sagt.«

Bünyamin Simsek kommer i øvrigt til at sende Teknik og Miljø videre til de konservative og Steen Stavnsbo, der fremover skal styre den travle forvaltning og holde hånd i hanke med især den megen byggeaktivitet i byen.

Den afgående rådmand er glad for at kunne levere en stærk forvaltning til sin borgerlige kollega.

»Jeg vendte en supertanker efter Kristian Würtz (S), og det brugte jeg de første år på, og jeg forventer, at Steen Stavnsbo tager over uden at skulle lave en 180 graders vending, som jeg skulle, da jeg overtog. Han får en velsmurt og velfungerende forvaltning på alle parametre, så der er et flot afsæt til at koncentrere sig mere om politik og løsninger end drift og trivsel.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.