Bundsgaard: »Det er ikke noget godt valgresultat for Socialdemokratiet«

Selvom Jacob Bundsgaard kunne finde mandaterne til et genvalg, gik socialdemokraterne tilbage i Aarhus.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard, Socialdemokratiet udtaler sig til pressen efter valget på rådhuset i Aarhus, tirsdag den 16. november 2021. Den 16. november afholdes der kommunalvalg og regionsrådsvalg i Danmark.. (Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix)

Genlæs Lokalavisen Aarhus' liveblog fra kommunalvalget i Aarhus. Du finder den her.

Det var trætte politikere, der kom ud af forhandlingslokalet kl. 6.37.

»En konstitueringsblok på 20 mandater har forhandlet, så svedet er sprøjtet,« kom Jacob Bundsgaard (S) og sagde til pressen.

Jacob Bundsgaard (S), Thomas Medom (SF), Rabih Azad-Ahmad (Rad. V.) og Laura Bryhl (EL) kunne gå ud fra borgmesterens kontor med en konstitueringsaftale i hånden. En konstituering som også kunne blive underskrevet for rullende kameraer.

Med Enhedslisten, Radikale Venstre og SF i ryggen, har socialdemokraterne en samlet konstitueringsgruppe på 20 mandater i det nye byråd.

Her er rådmandsposterne ikke endeligt fordelt. Men SF, Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Konservative får hver en rådmandspost, hvor Enhedslisten har fået formandskabet for Teknisk Udvalg.

»Det har været lange og seje forhandlinger, men i en rigtig god ånd og en god forlængelse af det samarbejde, vi har haft i den forgangne periode, og jeg glæder mig til at stå i spidsen for Aarhus Byråd i den kommende periode,« sagde den genvalgte borgmester Jacob Bundsgaard.

Malurt i bæret

Valgresultatet har dog også haft en bittersød smag, for ikke siden kommunalreformen i 1970, har Socialdemokratiet samlet under 30 procent af stemmerne.

»Det er ikke noget godt valgresultat for Socialdemokratiet. Vi er gået tilbage i alle de store byer – også meget markant, hvilket vi også er her i Aarhus. Og det er vi selvfølgelig nødt til at få analyseret på og give det den eftertanke, det skal have i forhold til, om vi har fået præsenteret vores politik, som den skal præsenteres, og om vi har sat tryk på de rigtige steder, men det er alt for tidligt at lave den evaluering nu,« sagde Jacob Bundsgaard.

Borgmesteren blev også spurgt til, hvorvidt sms’er og en minksag havde haft en indvirkning på vælgernes tilslutning til socialdemokraterne:

»Det tror jeg, er umuligt at sige noget begavet om. Jeg har ikke selv i udpræget grad mærket det i valgkampen, så jeg tror ikke, vi kan undskylde os med den diskussion om mink og sms’er - jeg tror, vi skal dybere ned i analysen for at få et bud på, hvad der har været på spil,« svarede borgmesteren.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen