Forligspartier slår fast: 900 offentlige veje skal privatiseres

Trods stigende kritik fra borgerne og usikkerhed blandt byrådets partier, slår forligskreds nu fast, at "harmonisering" skal gennemføres.

Artiklens øverste billede
Christian Budde, Venstres politiske leder, slår fast, at hans parti bliver i forliget, selv om man har truet med det modsatte.

Der er ingen vej udenom. Cirka 900 offentlige veje i Aarhus skal omdannes til private fællesveje. Eller ”harmonisereres”, som det kaldes af det aarhusianske embedsværk.

Det slår forligskredsen bag budget 2015-2018, S, V, RV, K, DF, SF og EL, fast i en pressemeddelelse.

Kredsen har været samlet for at drøfte implementeringen, der har vakt en del kritik den seneste tid. Særligt fra forligspartiet Venstre, hvis gruppeformand, Gert Bjerregaard, forleden i et debatindlæg hos nærværende avis skrev, at Venstre var blevet klogere og nu ville have privatiseringen standset.

»Det er ikke kun os, der har overvejet at rende pladsen. Vi har sammen med K, DF og EL trukket i en fælles håndbremse, fordi vi kunne se, at mange borgere er usikre og bekymrede omkring det her. Det var også derfor, at borgmesteren fik travlt med at indkalde til møde fredag formiddag,« siger Venstres politiske leder, Christian Budde, til Lokalavisen Aarhus.

»For spidst«

Han anerkender, at det kan se lidt rodet ud, at Venstre truer med at trække sig fra et forlig og så ender med at blive i det.

»Vi er alle skyldige i den synd at lægge afstand til forliget, men vi er uden tvivl gået længst, og vores ordfører på området (Gert Bjerregaard, red.) har måske også været for spids. Det anerkender både han og jeg, og det har vi også fortalt borgmesteren. Men vi står på mål for substansen i kritikken og har sammen med de andre partier været med til at flytte og kvalificere debatten samt sendt et signal om, at vi lytter,« siger Budde og slår fast, at Gert Bjerregaard fortsætter som ordfører på området.

Jeg tror, at det tydeligste ord, jeg kan sætte på Venstre i denne proces, er utroværdig

Jan Ravn Christensen (SF)

Borgmesterkandidaten er glad for, hvordan det hele er endt. Forligskredsen er blevet enig om, at Teknik og Miljø skal være mere aktiv og faciliterende i dannelsen af nye grundejerforeninger og vejlav. Desuden skal partierne orienteres, hvis der er tvister mellem forvaltningen og de lokale om kriterierne for omklassificeringen af vejene.

»Kernen er, at vi nu får inddraget borgerne mere i den videre proces og sikrer en hensigtsmæssig implementering. Når al røgen har lagt sig, er jeg glad for, at der er blevet sat fokus på det her. Det, tror jeg, at aarhusianerne er glade for,« siger Christian Budde.

Gert Bjerregaard forklarer til Lokalavisen Aarhus, at han betragter det som en »kæmpe sejr«, at lodsejere nu får en inddragende og individuel sagsbehandling i stedet for at blive »tromlet over«.

»Utroværdigt«

Hos SF er man dog alt andet end imponeret over forløbet og Venstre i særdeleshed, som partiets gruppeformand anklager for at bedrive valgflæsk.

»Jeg tror, at det tydeligste ord, jeg kan sætte på Venstre i denne proces, er utroværdig – intet mindre. Igennem de seneste måneder har Venstre i pressen og til valgmøder turneret med budskabet om, at de vil opsige deres deltagelse i aftalen, og her i 11. time - fire dage før valget - ændrer de så standpunkt,» siger Jan Ravn Christensen og fortsætter:

»Hvis jeg var en borger, der havde læst eller hørt Venstres udmeldinger, og sat min lid til dem, ville jeg føle mig taget ved næsen. Venstre har forsøgt at blæse med mel i munden – og de har tydeligt lovet noget, som de nu ikke vil stå ved. Jeg kan godt forstå, hvis mange står tilbage med en oplevelse af at blive snydt i et taktisk forsøg på at maksimere Venstres stemmer til kommunalvalget.«

Det er planen, at samtlige veje skal være omklassificeret om 17 år.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.