Interaktivt kort: Disse kandidater bor i dit postnummer

Et af de kriterier, der er vigtigt for flere vælgere, når de står i stemmeboksen, er kandidatens lokale tilknytning og bopæl, lyder det fra valgforsker. Lokalavisen Aarhus har lavet et interaktivt kort, som viser, hvor byrådskandidaterne bor.

Artiklens øverste billede
Klik rundt i det interaktive kort nede i artiklen.

Når aarhusianerne skal til stemmeboksen 16. november, er der 200 kandidater at vælge i mellem fordelt på 19 partier. Hvor krydset sættes, afhænger af flere kriterier på samme tid. Et af de kriterier, der er vigtigt for flere, når de står i stemmeboksen, er kandidatens lokale tilknytning og bopæl.

»Når vi spørger vælgerne, hvad de lægger vægt på, så er geografi - altså kommer kandidaten, fra hvor jeg bor - en af de væsentlige ting. Det er dog ikke det væsentligste. For det er ultimativt, at politikeren har de rigtige holdninger,« siger Roger Buch, valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, til Lokalavisen Aarhus.

Det er det helt nære, der for mange borgere er det vigtigste - noget som også er sket i takt med, at kommunerne efter kommunalreformen i 2007 er blevet større, og hvor der er blevet længere fra den ene ende af kommunen til den anden.

»Der kan være langt til andre steder og mennesker i kommunen, som man aldrig møder. Så der er det vigtige for mange, at dér hvor jeg bor, skal der gerne være en skole, en daginstitution og velholdte fortove. Og her er logikken hos vælgerne, at det er bedre at have en valgt fra deres lokalområde til at sørge for det,« siger Roger Buch.

I en analyse af seneste kommunalvalg i 2017 svarede 54,6 procent, at det, at kandidaten var fra samme område som en selv, var en af grundene til, at man stemte personligt. Her er kandidatens geografiske tilhørsforhold det femtevigtigste kriterie, når der skal sættes en personlig stemme.

Byskilte på kandidatlisten

Vigtigheden af det lokale tilhørsforhold kan også ses i lovgivningen, hvor der i valgloven er givet mulighed for, at partierne i en parentes kan skrive på opstillingslisten, hvilken by de enkelte kandidater bor i.

»Det viser jo, at man godt ved, at det har en betydning. Noget af det, man har diskuteret ved det her valg, er, om der skulle være mulighed for andre parenteser. For eksempel alder eller erhverv. Men som det er nu, er det ifølge loven kun muligt at bruge den her geografiske parentes for kandidaterne,« siger valgforsker Roger Buch.

Og når der så er debat, om det skal være muligt at have flere parenteser, der kan sige noget om kandidaten, så er det, fordi flere ting også spiller ind, når en personlig stemme skal afgives.

»Hver borger har typisk tre, fire eller fem ting, der er vigtige. Man vil måske eksempelvis gerne have en, der både har de rigtige holdninger, en der virker kvalificeret, men også én, der bor, hvor jeg bor, og som måske er kvinde. På den måde er det ikke bare én ting, der får folk til at stemme, men det er en kombination af mange ting,« siger Roger Buch.

I analysen fra kommunalvalget i 2017 var kandidatens geografiske tilhørsforhold, som tidligere nævnt, det femtevigtigste kriterie i forhold til at sætte en personlig stemme. Her er det kriterie kun overgået af ting som politikerens holdninger, hvor dygtig man opfatter politikeren til at være, samt hvor aktiv kandidaten er i det lokale foreningsliv, og hvilken baggrund kandidaten har.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.