Politikere profilerer sig med AGF-trøjer: Aner ikke, hvor klubben ligger i tabellen

Almaz Mengesha og Louise Louring fra Venstre har valgplakater, hvor de har iført sig AGF-trøjer. Billige point, mener nogle. Selv kalder politikerne sig fans af klubben, men har svært ved at svare på basale spørgsmål om klubben.

Artiklens øverste billede
Venstre-politikeren Louise Louring har adskillige plakater hængende ved Ceres Park, hvor hun er iført AGF-trøje. Foto: Anders Michaelsen.

Hvor meget må man egentlig lefle for sine vælgere? Og er det overhovedet en god ide som politiker at bære en fodboldtrøje på sin valgplakat?

Den debat opstod på de sociale medier, efter at fodboldeksperten Morten Bruun på sin Twitter-profil tidligere på ugen lagde et billede op af Venstre-kandidaten Louise Lourings valgplakat. Her er politikeren tydeligt iført en AGF-trøje på sin plakat, som samtidig også er sat op ved den aarhusianske fodboldklubs hjemmebane for enden af Stadion Allé.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Mens opslaget i skrivende stund har fået omkring 200 likes, så er kommentarerne overvejende kritiske. En bruger skriver blandt andet:

»Øv, hun scorede klart højest på min kandidattest, men jeg nægter at stemme på en politiker i GF-trøje. Tak for god og relevant public service.«

Og en anden skriver:

»Det er faktisk sådan noget, der får mig til IKKE at stemme på en kandidat. Synes virkelig, det er skidt, at man vil kapre stemmer på den måde.«

Andre kalder det »billige point«.

Og Louise Louring er ikke ene om at iklæde sig en AGF-trøje på sin valgplakat, for partikammeraten Almaz Mengesha har gjort det samme. Men hvad tænker Venstre-politikerne egentlig selv, de signalerer? Og hvor store fodboldfans er de egentlig, når det kommer til stykket?

Det satte vi os for at teste.

Vil ikke være med

Kan du ikke forklare, hvad der er tanken bag, at du bærer en AGF-trøje på din valgplakat?

»Der er masser af rationale bag. Jeg har fire forskellige valgplakater, og det her er en af dem. Og jeg skriver også på min mere normale valgplakat, at jeg gerne vil sporten i Aarhus. Så jeg vil gerne give tilladelse til større turneringer og sportsarrangementer, ligesom vi lige har haft Thomas Cup. Og så vil jeg gerne sørge for mere idræt ude lokalt, samt give bedre vilkår for udeliv,« siger Louise Louring (V).

Men nu har du så valgt at tage en AGF-trøje på. Hvis du gerne vil signalere det, kunne du så ikke bare have taget en almindelig løbetrøje eller træningsjakke på?

»Jo, det kunne jeg sagtens. Men jeg stiller op i Aarhus, og AGF er byens hold. Og så er det blikfang. Det tænker man jo også ind, når man vælger at tage en sportstrøje på.«

Det virker populistisk eller som billige point, og det tager jeg med mig, at der er nogen, der tænker det, for det er bare vilkåret, når du gør sådan noget.

Louise Louring (V) om at bære en AGF-trøje på sin valgplakat.

Tænker du, at der er stemmer i at stille op i en AGF-trøje på din valgplakat?

»Jeg tror, at det er meget få faktisk. Jeg tror ikke, at folk tænker, hun er er AGF-fan, så skal jeg stemme på hende. Jeg tror også, det vil frastøde ligeså mange, der synes; ”ej, hvor er det useriøst”,« siger Venstre-politikeren.

Men er du ikke bange for, at det kan virke for leflende?

»Jo, det har også indgået i mine overvejelser. Det virker populistisk eller som billige point, og det tager jeg med mig, at der er nogen, der tænker det, for det er bare vilkåret, når du gør sådan noget.«

Under en valgkamp kan man jo let få den tanke, at politikere over en bred kam prøver at tage alle midler i brug for at fiske nogle stemmer, men hvor stor fan vil du egentlig sige, du er af AGF?

»Jeg er en meget gennemsnitlig fan. Jeg er ikke nogen hooligan og kommer absolut ikke til alle kampe, men jeg kan da sangene og kender nogle af spillerne. Jeg følger godt med.«

Vi har lavet en lille quiz med nogle helt basale AGF-spørgsmål. Kunne du være frisk på det?

»Det kan vi da godt.«

Hvilken placering har AGF i Superligaen lige nu?

(2 sekunders stilhed.)

»Okay, jeg vil ikke være med i quizzen alligevel,« svarer politikeren.

Ved, AGF har tabt meget

Det er ikke kun Louise Louring, der har svært ved at svare, hvad AGF ligger i tabellen. Almaz Mengesha, der også stiller op for Venstre i Aarhus til både kommunalvalget og regionsrådsvalget, er ifølge hende selv en »stor fan«.

Almaz Mengesha har ligesom partikammeraten Louise Louring valgplakater hængende på Stadion Allé nær Ceres Park, hvor hun løber med en AGF-trøje. Ifølge politikeren er det dog ikke AGF-trøjen, der var tænkt som det, der skulle være fokus på. Foto: Anders Michaelsen.

»Hvis du skal have en sjov historie, kan jeg fortælle dig, at det var et meget akavet første møde, jeg havde med min svigersøn (Alexander Bah, red.). Han er professionel fodboldspiller, og dengang var han spiller for SønderjyskE. Og da han skulle præsenteres for mig første gang, skulle SønderjyskE spille her i Aarhus mod AGF. Og der tæskede vi SønderjyskE. Min krop svigtede mig ikke. For hver gang AGF scorede, rejste den sig og lavede en masse jubel. Og det var virkelig akavet, for jeg sad sammen med min svigersøns mor og bror.« fortæller Mengesha.

Men den »store fan« har dog, da vi fanger hende, svært ved at huske, hvordan det helt præcist går for AGF.

Hvilken placering har AGF i øjeblikket i Superligaen?

»Århh...Vi har tabt alt, alt for mange kampe. Det er det, jeg ved,« siger Almaz Mengesha.

Men kan du så huske, hvem den seneste kamp, AGF spillede, var imod?

»Der tabte vi. Men hvem var det nu, vi spillede imod? Det var i søndags...Var det AaB?«

Nej, det var Randers.

»Det var Randers, ja.«

Lettere går det dog for politikeren, når hun bliver spurgt til, hvem der er træner i AGF.

»Det er David Nielsen, selvfølgelig.«

Og hvad med spillere fra holdet, har du nogen favoritter?

»Patrick Mortensen...øhm og ham den nye Bisseck, vi har fået fra en tysk eller hollandsk klub. Han, synes jeg, har leveret sådan meget... hvad hedder det... troværdigt... forsvarsspil. Det var lige dem, der var fremme i mine frontallapper.«

Nu har du valgt at iføre dig en AGF-trøje på din valgplakat, skal du så for eksempel ikke vide, hvor klubben ligger lige nu?`

»Jo, det har du fuldstændig ret i. Det skal jeg vide.«

Hvordan tror du så, folk opfatter din valgplakat i det lys?

»Jeg tror godt, vi allesammen ved, at vi går rundt og husker på rigtig mange ting, og det tror jeg, er noget, folk godt kan genkende,« siger Almaz Mengesha.

Ifølge Mengesha har der ikke været nogen særlig strategi bag AGF-trøjen på den pågældende valgplakat, det er ifølge hende blot den trøje, hun plejer at løbe og træne i. Fokus skulle ifølge hende gerne ligge på de særlige benproteser - eller såkaldte blades - som hun løber med på billedet.

»Jeg er ikke gået efter at kapre nogen AGF-fans. Overhovedet ikke. Jeg har lagt en masse tankevirksomhed i løbebudskabet, fordi det viser, at jeg har nogle andre livsvilkår, og måske er der nogen mennesker, der kan spejle sig i mig og i den måde, jeg vælger at gribe de udfordringer jeg har. Jeg er gået efter at vise, at jeg gerne vil gøre en ekstra indsats for de mennesker, jeg tror, der har det svært, og AGF-trøjen placerer mig bare i Aarhus, og viser, at jeg er en Aarhus-kandidat,« fastslår Venstre-kandidaten.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.