Byrådet lander budget: Sådan er pengene fordelt

Ældre, handicappede, naturen og idrætsområdet er især prioriteret i nattens vedtagne budget.

Artiklens øverste billede
Foto: Stine Rasmussen/Ritzau Scanpix

Natten til fredag satte størstedelen af byrådet en underskrift på budgetforlig 2022.

En aftale, der ifølge en pressemeddelelse fra Borgmesterens Afdeling giver et løft til især de to mest økonomisk trængte forvaltninger i kommunen - ældreområdet og socialområdet.

Over de næste fire år tilføres ældreområdet 228 millioner kroner, som blandt andet skal prioriteres på flere hænder i dagligdagen og at fremme de ældres sundhed og forebyggelse.

Socialområdet, hvor den socialdemokratiske rådmand Kristan Würtz har kæmpet med skandalesager på bostederne, løftes med 120 millioner kroner over fire år.

Vi frygter nedskæringer på velfærden

Enhedslisten i Aarhus

Af aftalen fremgår det, at politikerne vil »videreføre det ekstraordinære løft af bostederne, der blev givet i 2021«, så bostederne får 10 millioner kroner ekstra årligt, som særligt skal bruges på flere fuldtidsansatte.

»Det har været uhyre vigtigt at styrke socialområdet, for behovet er stigende, og området er hårdt presset. Mange har brug for hjælp og støtte fra kommunen, og derfor prioriterede vi sidste år flere penge til området. Det har vi nu gjort igen,« siger borgmester Jacob Bundsgaard (S).

Stadsbiolog og grønt bælte

Der er også blevet penge til klimaet, naturen og den grønne omstilling, og forligspartierne er kommet på den idé, at Aarhus skal have en stadsbiolog, som skal bidrage med faglig rådgivning i forbindelse med øget biodiversitet, klimatilpasning, bynatur, skove samt brugen af blå og grønne rekreative områder.

Politikerne vil have udtaget flere lavbundsjorde og rejst skov, og så vil de realisere Venstres forslag om en grøn ring med sammenhængende natur i et bælte rundt om kommunen.

Klimafonden får 60 millioner kroner over de næste år, mens Skov- og Naturfonden får 75 millioner kroner.

Til sidst vil man gøre noget ved, at Aarhus er voldsomt bagud med faciliteter på idrætsområdet og indtager en pinlig 91. plads over facilitetsindekset over de 98 kommuner i Danmark.

Der er i hele budgetperioden frem til 2025 afsat mere end 200 millioner kroner til idrætsfaciliteter. Mange af de penge var dog allerede prioriteret på forhånd, men der er fundet ekstra 24 millioner kroner i 2024 0g 2025.

I første omgang skal det undersøges, om kommunen kan støtte en ny multihal i Åbyhøj, en ny idrætshal i Solbjerg, en kunstgræsbane i det sydlige Viby og en udvidelse af Vejlby Risskov Hallen.

»For stramt«

»Samlet set har byrådets partier haft et rigtig godt samarbejde og har fået sammensat en aftale, der prioriterer de vigtigste velfærdsområder,« lyder borgmesterens vurdering.

Den er Enhedslisten dog ikke enig i. Partiet valgte at gå fra forhandlingerne på grund af borgmesterens »uhørt stramme« forhandlingsramme. Enhedslisten ville blandt andet gerne have skatten sat op for at finansiere velfærd, men det kunne ikke komme på tale.

»Budgettet er for stramt, og vi frygter nedskæringer på velfærden, især på socialområdet, og der er ikke nok klima-indsats,« lyder det fra partiet.

Budgettet skal formelt vedtages af Aarhus Byråd ved 2. behandlingen onsdag 13. oktober.

Læs også

Del artiklen