Fem byrådspartier vil ikke fortælle, hvad de brugte partistøtten på i coronaramte 2020: »Vi overholder loven«

Størstedelen af byrådets partier vil ikke fortælle, hvad de har brugt deres partistøtte på i 2020, hvor landet var præget af corona, og nogle partier havde svært ved at bruge pengene.

Artiklens øverste billede
Magtfulde Socialdemokratiet, der modtager en tredjedel af partistøtten i Aarhus, vil ikke delagtiggøre offentligheden i, hvordan partiets partistøttemidler bruges. Foto: Casper Dalhoff

Fem af byrådets syv partier vil ikke fortælle, hvad de har brugt deres partistøttemidler på i coronaåret 2020.

Lokalavisen Aarhus har, på baggrund af den verserende skandalesag med mulig partistøtte-svindel begået af Dansk Folkeparti, forsøgt at tilskynde partierne til åbenhed og spurgt dem, om de vil vise, hvordan de har brugt deres kommunale støttemidler i 2020. Et år, hvor meget var lukket ned på grund af corona, og hvor udgiftsposter til store forsamlinger, grundlovsmøder og des lige må formodes at have været minimale.

Men blot to partier, Venstre og Enhedslisten, ønskede at være åbne omkring deres regnskab.

Kunne ikke bruge alle pengene

Venstre, der endnu ikke har ansøgt om partistøtte i år, og dermed ikke har fortalt kommunen om forbruget i 2020, var det parti, der hurtigst vendte tilbage på avisens henvendelse.

Partiets nu tidligere kasserer gennemgik beredvilligt regnskabet med avisen over en Teams-forbindelse, og det stod klart, at Venstre for første gang har haft svært ved at bruge alle partistøttemidlerne. Lidt over 42.000 kroner kunne partiet ikke finde udgifter til, og derfor skal beløbet modregnes i det beløb, der udbetales i år.

Enhedslisten var også villig til at udvise åbenhed. Partiet sendte avisen regnskabet med fremhævning af udgifter til politisk arbejde, og her kunne man se, at partiet blandt andet takket være en stor flytning brugte langt mere end udbetalt af kommunen.

Kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch, roser de to partier for at åbne regnskaberne.

»Hatten af for det. Det synes jeg er fornemt. Det er sådan, det burde være, at det er en selvfølge, at offentligheden kan få indblik i de lokale partiforeningers økonomi. For vi er jo alle sammen med til at betale en god bid af det, der foregår hos dem.«

Vi henholder os til den lovgivning, der er på området og lægger det frem, vi skal lægge frem

Morten Pless, formand for Socialdemokratiet i Aarhus

Hemmeligholder

Samme ros er der dog ikke til byrådets fem andre partier, som har nægtet at fortælle, hvordan de har brugt de skattefinansierede partistøttemidler.

SF, der sammen med Venstre er det eneste parti, som endnu ikke har søgt støtte i år, fortæller, at avisen gerne må se regnskabet, når der søges støtte, men at regnskabet ikke er klar endnu. Partiet skal dog, ligesom Venstre, modregnes i år.

»Da 2020 på mange måder var et anderledes år, både med manglende tiltag og aktiviteter grundet Covid-19, og det, at det var første år som en samlet partiforening, så vil der i sagens natur komme en korrektion i forhold til det ansøgte og det forbrugte beløb for 2020, ligesom der har været for Venstre,« oplyser formand Søren Kronborg Pedersen.

Det Konservative Folkeparti offentliggør »af principielle årsager« ikke regnskabet, men oplyser, at man alene på flyers, Facebook og kampagne har brugt næsten tre gange så meget, som der er udbetalt i støtte til partiet.

Radikale Venstre »ønsker ikke at fremlægge regnskabet«, og Dansk Folkeparti vendte som det eneste parti aldrig tilbage på avisens henvendelser trods to ugers svarfrist og rykkere.

S: »Vi overholder loven«

Og så mangler der blot Socialdemokratiet. Kommunens absolut største og borgmesterbærende parti, som modtager over en halv million kroner - omtrent en tredjedel af den samlede partistøtte fra Aarhus Kommune.

Socialdemokratiet vil ikke fortælle, hvilke udgifter partiet har haft til politisk arbejde i 2020.

Det afspejler også et af de gigantiske huller, der i vores regler i forhold til partiernes økonomi

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

»Begrundelsen er, at vi henholder os til lovgivningen hvad angår vores regnskaber,« siger lokalforeningens formand Morten Pless.

Der er intet i loven, som forhindrer jer i at fremlægge det. Det er en forespørgsel, som andre partier har valgt at komme i møde. Hvorfor vil I ikke det?

»Vi har det princip, at vi har den åbenhed, som er foreskrevet i forhold til lovgivningen. Hverken mere eller mindre. Det er blandt andet også af hensyn til de folk, der har bidraget til partiet. De skal vide, hvilke vilkår de giver støtte inden for. Vi offentliggør de navne, der giver over 20.000 kroner, og dem der giver under skal være sikker på, at vi ikke offentliggør deres navne.«

De navne kunne I jo godt skjule for mig. Jeg spørger kun til jeres brug af partistøttemidler…

»Ja, men det er et helt generelt princip i forhold til vores partiregnskaber, at det nemmeste for os er, at vi henholder os til, hvad vi er forpligtet til, og så er det, hvad vi altid gør.«

Har I noget at skjule?

»Altså, vi henholder os til den lovgivning, der er på området og lægger det frem, vi skal lægge frem.«

I får en tredjedel af partistøtten i Aarhus. Hvis I ikke har noget at skjule, ville det så ikke være et godt signal at udvise åbenhed?

»Det synes jeg er et rigtig dårligt argument. Der er en lovgivning, og den overholder vi.«

Har I haft svært ved at bruge midlerne i 2020?

»Nu dækker partistøtten jo over meget andet end arrangementer, og vi har ikke haft problemer med at få brugt vores partistøtte,« slutter den socialdemokratiske lokalformand.

Mindre transparens i kommuner

Ifølge kommunalforsker Roger Buch så afspejler avisens lille rundspørge, at vi i Danmark har meget vide rammer for, hvordan partier kan agere i Danmark. Der stilles nærmest ingen krav til dem, og de kan gøre, som de vil, forklarer han.

Det betyder, at transparens og åbenhed er meget, meget mindre i kommunalpolitik, end den er i landspolitik

Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

»Men det afspejler også et af de gigantiske huller, der i vores regler i forhold til partiernes økonomi. Hvis du vil have penge fra et folketingsvalg, så er modydelsen, at du skal udlevere dit regnskab, mens du ude i kommunerne kan få penge fra et kommunalvalg, uden at der er samme krav. Det er jo helt uforståeligt, at der ikke gælder de samme regler for partistøtte til landsorganisationer, som der gør for lokale partiforeninger. Det, synes jeg ikke, der kan gives en logisk forklaring på, og det betyder, at transparens og åbenhed er meget, meget mindre i kommunalpolitik, end den er i landspolitik,« siger Roger Buch.

Det er jo små partiforeninger - ofte med frivillige for bordenden. Er der ikke en vis rimelighed i, at de ikke skal fremlægge regnskaber?

»Nej, det synes jeg overhovedet ikke. De har alle klare regler om at have en bestyrelser, en udpeget kasserer og ofte en revisor. De laver jo de her regnskaber, som skal godkendes på en generalforsamling hvert år, så på den måde tænker jeg ikke, at det er noget større problem for dem. Jeg ved med sikkerhed, at hvis det blev gjort til en betingelse for at få partistøtte, så er jeg helt sikkert på, at de nok lynhurtigt skulle få løst den opgave at få indsendt regnskaberne.«

Roger Buch bider mærke i, at de to partier, der skal have modregnet partistøtte, også er de eneste partier, der endnu ikke har ansøgt om støtten i år.

»Men det er jo svært at vide hvorfor. Det kan være, at de – belært af sagen med Dansk Folkeparti - har kigget tingene grundigt igennem. Skandalesager fører jo oftest til noget selvransagelse. Det er en af de heldige effekter af skandaler, at alle lige får tjekket, om de har styr på tingene.«

Han opfordrer alle partier til at fremlægge deres regnskaber, selvom de ikke er forpligtet til det.

»Der er ingen lovgivning, der forbyder dem at være åbne. Man kan være nøjagtig så åben, som man har lyst til. Et parti kan offentliggøre dets regnskab og lægge samtlige bilag ud til offentlig skue, og det må de virkelig gerne gøre.«

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.