KV21: Hver fjerde aarhusianer er i tvivl om, hvor krydset skal sættes

Ny måling viser, at det bestemt ikke er alle aarhusianere, der er sikre på, hvad de vil stemme ved det forestående kommunal- og regionsrådsvalg.

Artiklens øverste billede
Ny undersøgelse viser, at hver fjerde aarhusianer er i tvivl om, hvad de vil stemme ved det kommende kommunal- og regionsrådsvalg. Arkivfoto: Janus Engel.

Hvor skal krydses sættes?

Når kalenderen siger november, vil det spørgsmål nok fylde en del hos flere aarhusianere. I hvert fald viser en ny undersøgelse, som er foretaget af Epinion for Constructive Institute, at hver fjerde aarhusianer er i tvivl om, hvad de skal stemme ved det forestående kommunal- og regionsrådsvalg.

Vi ved, at der ved et kommunalvalg er omkring to-tredjedel af vægerne, der stemmer på det samme parti, som de gjorde ved det seneste folketingsvalg.

Ditte Shamshiri-Petersen, valgforsker og lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Selvom det umiddelbart virker som mange vælgere, der er i tvivl, så er det ikke en overraskende høj andel, hvis man spørger valgforsker Ditte Shamshiri-Petersen fra Aalborg Universitet.

»Det er ikke anderledes, end det plejer at være ved kommunalvalg på landsplan. I forhold til et folketingsvalg, så er det heller ikke en stor andel af tvivlende vælgere. Der er det kun 40 procent af vælgerne, der forud for en valgkamp ved, hvad de vil stemme, og altså 60 procent, der beslutter sig i løbet af valgkampen. Så tvivlen er tilsyneladende større, når det kommer til et folketingsvalg,« fortæller hun til Lokalavisen Aarhus og tilføjer:

»Måske er forklaringen, at nogen føler, at de har lidt mere på spil ved et folketingsvalg, end de har ved et kommunalvalg. Derfor kan der være vælgere, der er afventende for at se, hvad der sker i løbet af valgkampen.«

Lavere stemmeprocent

At landspolitik er mere populært end lokalpolitik kan også tydeligt ses på, hvor mange der vælger at sætte et kryds. Ved kommunalvalget i 2017 lå stemmeprocenten i Aarhus således på 70,5 pct., imens den ved folketingsvalget på landsplan lå på 84,6 pct. i 2019. Ifølge Ditte Shamshiri-Petersen er det nok også kun en lille andel af de tvivlende vælgere i Aarhus, der ved det kommende kommunal- og regionsrådsvalg laver de helt store spring i forhold til, hvad de stemte ved det seneste folketingsvalg.

»Vi ved, at der ved et kommunalvalg er omkring to-tredjedel af vægerne, der stemmer på det samme parti, som de gjorde ved det seneste folketingsvalg. Der kan så være lokale variationer, hvor den nationale valgvind blæser kraftigere i de store kommuner, imens der i de små kan være større forskel på, hvad folk stemmer. Der vil derfor være mindre sandsynlighed for, at der er mange, der kommer til at lave de helt store spring,« fortæller Ditte Shamshiri-Petersen.

Dermed kan de aarhusianske politikere ikke forvente, at der er mange nye stemmer at hente hos de tvivlende vælgere, og Ditte Shashiri-Petersen påpeger også, at der kan være en del af de tvivlende vælgere, som slet ikke dukker op i valgboksen på dagen.

»Spørgsmålet er, om tvivlerne er nogle, der overhovedet har tænkt sig at stemme. Valgdeltagelsen er jo immervæk lidt lavere ved kommunalvalget,« siger hun.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen