Udbetaler millioner uden at føre kontrol: Så meget har partierne fået i kommunal partistøtte af Aarhus Kommune

Hvert år betales der godt over en million kroner i støtte til de aarhusianske politikere. Men der er ingen kontrol eller tilsyn.

Artiklens øverste billede
Borgmester Jacob Bundsgaard og Socialdemokratiet får klart mest partistøtte, da partiet også har fået klart flest stemmer ved seneste valg. Foto: Casper Dalhoff/Jyllands-Posten

5.256.131 kroner.

Så meget har Aarhus Kommune udbetalt i partistøtte i indeværende valgperiode.

Det viser Lokalavisen Aarhus’ gennemgang af de seneste års udbetalinger af kommunal partistøtte.

Den absolut største modtager af støtte fra kommunen er Socialdemokratiet, der modtager over en tredjedel af den samlede udbetaling hvert år.

Det er dog ganske naturligt, da det er antallet af stemmer, der afgør, hvor meget det enkelte parti kan få, og det borgmesterbærende parti trækker som bekendt mange stemmer i Aarhus Kommune.

Alle partier, der har fået mindst 100 stemmer til det seneste kommunalvalg, er berettiget til partistøtte, og hver stemme er 7,5 kroner værd hvert år.

Således fik Socialdemokratiet udbetalt 554.861 kroner i partistøtte i år. Kommunens næststørste parti, Venstre, har endnu ikke søgt om den kommunale støtte, men i 2020 blev det til 217.883 kroner.

I alt blev der i 2020 udbetalt over 1,4 millioner kroner i partistøtte.

Nederst i denne artikel kan du se avisens opgørelse af partistøtteudbetalinger fra 2017 til 2021.

Tro og love

Der er meget vide regler for, hvad partierne må bruge skattekronerne til. Officielt skal de bruges på politisk arbejde inden for kommunen, men der er reelt ingen krav eller specifikationer af, hvad politisk arbejde er.

Som Lokalavisen Aarhus den seneste tid har afdækket - i forbindelse med mulig svindel med partistøtten fra Dansk Folkpartis side - så er der dog krav om modregning, hvis partierne ikke får anvendt det fulde støttebeløb i det pågældende år.

I tilfældet med Dansk Folkeparti blev hele partistøtten ikke brugt i 2018, og derfor skulle det ubrugte beløb have været trukket fra støttebeløbet i 2019.

Som afdækningen viser, skete det ikke, og det er måske ikke så underligt, for kommunen har ikke andet at forholde sig til, end hvad partierne selv oplyser.

Partierne skal i deres anmodning om partistøtte indsende en tro og love-erklæring, hvor de oplyser, hvor stort et beløb de mindst har brugt på politisk arbejde i det forgangne år. Men det er det. Kommunen skal ikke have regnskaber, bilag eller anden form for dokumentation af, hvor mange penge der er brugt, og hvad de er brugt på.

Bad ministerie om hjælp

Således er det noget nær umuligt for en kommune at ane uråd, hvis der er svindlet med partistøttemidler.

I Dansk Folkepartis tilfælde blev Aarhus Kommune dog tippet om uregelmæssigheder, og derfor blev der åbnet en sag mod partiet.

Men selv i sådanne tilfælde har kommunen meget få værktøjer til at undersøge sagen til bunds og holde hånd i hanke med de næsten halvanden million kroner, der årligt udbetales i partistøtte.

Lokalavisen Aarhus’ aktindsigt i sagen viser, at kommunen rådførte sig med Indenrigsministeriet, som oplyste, at »der er meget vide rammer for, hvad man må anvende partistøtten til,« og at myndighederne »har hverken pligt eller hjemmel til at bede om regnskabsbilag, revisorerklæringer mv.,« men »hvis der er noget, som ser mærkeligt ud, så må vi naturligvis spørge ind til det,« fremgår det af et notat.

Mange private bidrag til S

For at få partistøtte har partierne også pligt til at indberette bidrag fra private, som har foræret partiet eller en kandidat mere end 20.900 kroner. Men heller ikke dette er der kontrol med, og kommunen må her også bare stole på, at partierne udfylder tro og love-erklæringerne sandfærdigt.

I avisens gennemgang af erklæringerne fra 2017-2021 lader det til, at meget få af de aarhusianske partier får bidrag udefra.

De eneste partier, som har fået bidrag fra andre end moderpartiet eller partisoldater, er Socialdemokratiet og Det Konservative Folkeparti.

Sidstnævnte fik i 2019 penge fra Erhvervspolitisk Netværk Aarhus, mens Socialdemokratiet gennem årene har fået penge fra Aktieselskabet CBH (Claus Hommelhoff), Bygge-, Anlæg-, og Trækartellet (diverse fagforbund), Borneo A/S (investeringsselskab), Det Kooperative Fællesråd, Domis Udvikling (Hommelhoff-familien), JS Media Tools, JS World Media, 3F Århus, LO Århus og Mors Larsen ApS.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.