Forsvarer i trafikdrabssag raser over politikere: »Det er upassende«
Flere politikere har givet deres mening til kende om afgørelsen i trafikdrabssagen, og det får den dømtes forsvarer op i det røde felt.
»Jeg synes selvfølgelig, at det er dybt rystende, at han ikke engang kommer i fængsel,« lyder det fra Jakob Søgaard Clausen.
Dansk Folkepartis førstesuppleant til Aarhus Byråd henviser til retssagen i tirsdags, hvor en 28-årig mand fra Tilst var tiltalt for trafikulykken, som på et splitsekund kostede 23-årige Katrine Lilleøre Holm livet.
Den 28-årige mand blev fundet skyldig i at have kørt for stærkt, kørt over for rødt lys samt påkørt Katrine Lilleøre Holm. Dommen lød på 60 dages betinget fængsel med krav om 80 timers samfundstjeneste samt en betinget frakendelse af kørekortet de næste tre år, da retten ikke fandt det beviseligt, at han kørte særligt hensynsløst ved ulykken.
På den måde kan de måske indirekte forsøge at påvirke anklagemyndigheden i retning af at anke.
»Jeg er faktisk uenig i, at retten kommer frem til den konklusion,« fortsætter Jakob Søgaard Clausen og tilføjer, at han håber, at sagen bliver anket til landsretten.
Samme holdning deler folketingspolitiker Lars Boje Mathiesen (NB), der tidligere på ugen ligeledes ytrede sin utilfredshed over byrettens afgørelse:
»Når jeg hører den dom, så væmmes jeg. Min retsfølelse lider et vanvittigt knæk, og jeg håber, at dommen bliver anket,« sagde han til JP Aarhus.
Frygter påvirkning
Udtalelserne falder på ingen måde i god jord hos den dømtes forsvarer, Berit Ernst, som frygter, at de kan få betydning for dommen, som anklagemyndigheden stadigvæk har mulighed for at anke.
»Jeg synes, det er upassende, at politikere går ud og kommenterer på en verserende sag. På den måde kan de måske indirekte forsøge at påvirke anklagemyndigheden i retning af at anke,« siger hun til Lokalavisen Aarhus.
Hun bakkes op af det aarhusianske byrådsmedlem Thomas Medom (SF), som i modsætning til sine politiske kolleger ikke ønsker at kommentere direkte på dommen, men i stedet rette fokusset hen på det generelle strafniveau i lovgivningen.
Hvis jeg var minister og havde et ansvar for en regering, så ville jeg ikke gøre det.
»Jeg har stor respekt for, at der er en tredeling af magten i Danmark, og derfor synes jeg, at det er en uskik, når politikere kommenterer direkte på, hvad der er foregået i en retssag. Det synes jeg principielt, at man skal lade være med,« siger Thomas Medom og fortsætter:
»Der ligger en vigtig opgave for politikerne på Christiansborg i at få kigget på strafniveauet i lovgivningen. Det er et spørgsmål om at forebygge ulykker og trafikdrab,« fortæller han.
Spørgsmål til ministeren
Folketingsmedlem Lars Boje Mathiesen (NB) fortæller til Lokalavisen Aarhus, at forsvarsadvokatens kritik ikke ændrer på hans lyst til at kommentere direkte på dommen.
»Jeg tror, at jeg ligesom resten af befolkningen undrer mig over, at straffen i sådan en dom kan være så lav. Og man skal huske på, at afsagte domme ikke altid er ud fra en facitliste. Der er jo mange domme, som får et andet udfald i landsretten, hvis de bliver anket,« fortæller han.
Men er det din opgave som politiker at sige, at du gerne vil have dommen anket?
»Jeg siger ikke, at jeg ville have den anket, jeg siger, at jeg håber.«
Du tror ikke, at når du som folketingspolitiker udtaler det offentligt, at det kan være med til at påvirke processen?
»Så meget magt giver jeg nu ikke mig selv, at det skulle have en betydning. Hvis jeg var minister og havde et ansvar for en regering, så ville jeg ikke gøre det,« fortæller Lars Boje Mathiesen, der ligesom Thomas Medom ønsker, at der generelt bliver sat fokus på strafniveauet i lovgivningen.
Derfor har han på baggrund af dommen i den aktuelle sag sendt spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) om, hvorvidt den 28-årige ville få en hårdere straf, hvis han blev dømt efter den nye lov om vanvidsbilisme.
Har tillid til myndighed
Jakob Søgaard Clausen (DF) mener også, at det er helt i orden, at han som politiker kommer med sin mening i forbindelse med den aktuelle retssag.
»Det er politikerne, der skal fastlægge lovgivningen, så vi skal selvfølgelig have lov til at kommentere på, om strafniveauet er passende,« fortæller han og holder fast i, at han håber, den 28-åriges dom ankes til landsretten.
Han har nemlig svært ved at se, at manden ikke var bevidst om, at han kørte over for rødt lys.
»Jeg kører jævnligt på strækningen, hvor ulykken skete, og det er jo ikke et kryds med dårlige oversigtsforhold. Hvis man kører for stærkt på den strækning, så bør man også vide, hvilke konsekvenser det kan have,« fortæller han.
Selvom forsvarsadvokat Berit Ernst kritiserer politikerne for at udtale sig om sagen, så har hun dog tillid til, at anklagemyndigheden ikke lader sig påvirke.
»Jeg har selvfølgelig tillid til, at anklagemyndigheden foretager den juridiske vurdering ud fra de beviser, der er i sagen, og det er min opfattelse, at byretten er nået frem til det rigtige resultat,« fortæller hun.