Tæt på at gå helt galt:

Arne sprang i vandet og reddede sin bedste ven fra druknedøden

63-årige Arne Nielsen satte sit eget liv på spil, da han hoppede i vandet for at redde sin bedste ven, der var ved at drukne

Af
Jonas Wrede Hansen

ulykke Det er en perfekt sommerdag. Temperaturen har oversteget de 30 grader, himlen er fri for skyer, og inde på stranden ved Risskov er der fyldt med badeglade aarhusianere, som nyder den brandvarme sommerdag.

Cirka 200 meter ude på havet er situationen dog helt anderledes for 63-årige Arne Nielsen, der netop er hoppet i vandet fra sin båd. Det er ikke for at blive afkølet, at han har valgt at blive omringet af det halvkølige havvand. Det er i stedet fordi, hans bedste ven og fiskemakker ligger livløs med hovedet under vandet ude på det store hav.

Arne svømmer hen til sin ven og skynder sig at bjærge ham hen til enden af båden, men det ser ikke godt ud.

Venner i 40 år

"Jeg troede faktisk, at han var død," lyder det med en seriøs stemme, da Lokalavisen Aarhus et år efter den voldsomme episode på havet mellem Den Permanente og Bellevue, møder Arne Nielsen på Egå Marina til en snak om sommerdagen, der var tæt på at ende som det værst tænkelige mareridt.

Første afsnit af podcasten 'Historier fra Aarhus' handler om de to venners uhyggelige oplevelse ved Risskov. Lyt til det herunder:

Det er her på Egå Marina i det nordlige Aarhus, at hans båd ligger til. Den båd, som han 28. juni sidste år sammen med vennen igennem 40 år, Klavs Gravesen, var sejlet ud med for at fiske som så mange gange før. De har kendt hinanden igennem fælles bekendte i Aarhus, siden de begge var i 20'erne. Nu er de i 60'erne, men det er først her de senere år, at de virkelig er blevet tætte venner. Og det er på havet, Arne Nielsen og Klavs Gravesen især bruger tid sammen. De to slæber enten et blink efter deres båd, eller også fisker de efter fladfisk. Men det er udelukkende en hobby. De gør det sammen, fordi de nyder hinandens samvær og kan lide de stille stunder på havet. Men den sommerdag sidste år var det altså ved at gå helt galt.

Klavs Gravesen ville blot tage sig en dukkert fra båden for at blive afkølet, men pludselig var han ved at drukne, og så måtte Arne Nielsen tænke hurtigt for at redde sin bedste ven.

"Jeg havde ikke holdt ti minutter til. Det er forfærdeligt at tænke på, men det havde jeg ikke," fortsætter Arne Nielsen, der ikke kan glemme den dag.

Trekantede pupiller

Ude på havet er situationen alvorlig. Arne forsøger forgæves at få Klavs, der stadigvæk er livløs, op på båden. Men de tæt på 100 kilo, som vennen vejer, er for meget for Arne, der hurtigt indser, at det er en umulig mission. På båden er der heldigvis et beslag til en påhængsmotor, som Arne kan holde fast i med den ene hånd, imens han med den anden hånd holder fast om Klavs.

Arne Nielsen fik heldigvis kontakt tre tilfældige badegæster, som hjalp med at få Klavs Gravesen op på båden, og så blev der ringet efter en ambulance.

Arne Nielsen fik heldigvis kontakt tre tilfældige badegæster, som hjalp med at få Klavs Gravesen op på båden, og så blev der ringet efter en ambulance. Foto: Øxenholt Foto

Det er en kamp om liv eller død, og det går op for Arne, da han med den ene hånd forsøger at pumpe liv i sin ven. For Klavs ligner på ingen måde sig selv. Fra hans mund skummer det ud med havvand, og hans pupiller har ændret farve og er mere trekantede, end de er runde. Den er helt gal, tænker Arne, der råber og skriger efter hjælp. Samtidig kan han mærke, at der trods den blide vind er en understrøm, som forsøger at trække de to venner ind under båden, og flere gange er de ved at få ansigtet under vandet.

Arne er godt klar over, at tiden er knap. Han kan ikke blive ved med at holde fast i båden, for hans kræfter er simpelthen ved at slippe op. Hvis der ikke snart kommer hjælp, er han nødt til at forsøge at svømme ind med Klavs under armen, men det virker svært. Han fortsætter med at råbe, så højt han kan, efter hjælp.

Et kuldechok

Det var et kuldechok, som fik Klavs Gravesen til at få et ildebefindende den dag på havet. Det er Arne Nielsen i hvert fald sikker på.

"Jeg har en nabo, der er fritidsdykker, og ham snakkede jeg med for et par dage siden. Han sagde til mig: 'Det, du oplevede sidste år med din makker, det har vi haft 16 til 17 tilfælde af'," fortæller han og fortsætter:

"Altså, hvor de er overophedet og så hopper i noget vand, som de tror er meget, meget varmere, end det faktisk er. Så får man sådan et kuldechok, hvor det lammer hele kroppen."

Det er oftest vinterbadere, der oplever at få kuldechok, men det kan også ske om sommeren, når vandet endnu ikke er blevet opvarmet. Havet er nemlig længe om at blive varmet op, så selvom lufttemperaturen er høj, så behøver vandtemperaturen altså ikke at være det. Når man får et kuldechok, oplever man til at starte med, at man har svært ved at få vejret, og hvis man bliver tilstrækkelig afkølet for hurtigt, så mister man simpelthen bevidstheden, og så er det, at det bliver farligt som i Klavs’ tilfælde sidste år. Det forklarer Michael Iwersen, uddannelsesleder hos TrygFonden Kystlivredning, til Lokalavisen Aarhus.

"Derfor er det en god idé at gå langsomt ned i vandet, så kroppen vænner sig til det kolde vand. Hvis man vil bade fra en båd, kan man derfor starte med at dyppe fødderne i vandet, og så gå ned fra en stige," fortæller han.

Den vigtige hjælp

Da det begynder at se allerværst ud, får Arne heldigvis kontakt til tre badegæster inde på stranden, som skynder sig at svømme ud til båden for at hjælpe Arne med at få Klavs op fra vandet. Her går det for første gang op for Arne, at Klavs stadigvæk er i live, da hans ryg begynder at hæve sig. Det får Arne til at råbe til de tre badegæster, at de skal fortsætte med at pumpe liv i ham, og imens ringer Arne omgående til ambulance-folkene for at oplyse om, at han nu vil sejle ind til Bellevue Strand ved Risskov.

Med fuld fart får Arne båden ind til strandens badebro, og herfra tager ambulance-reddere og politiet over. Klavs er i live. Takket være tre heltemodige badegæster og Arne, der som en vaskeægte ven satte sit eget liv på spil ved at hoppe i vandet uden betænkningstid for at redde Klavs.

"Arne har reddet mit liv"

66-årige Klavs Gravesen kan kun huske meget lidt fra den voldsomme episode sidste år. Han kan huske, at han vågnede op på Aarhus Universitetshospital i Skejby iført hvidt hospitalstøj og var noget desorienteret, men ellers er det meste fra den dag lagret som sorte huller i hans hukommelse.

"Det var en frygtelig, frygtelig oplevelse," fortæller han til Lokalavisen Aarhus og forklarer, at reaktionen først er kommet for nylig.

"Den kommer, hvis der eksempelvis er noget i fjernsynet med havet. Så kommer det sådan op i mig, at jeg jo var druknet. Hvis det ikke var for Arne, så sad jeg ikke her. Arne har reddet mit liv," fortæller Klavs Gravesen med tårerne trillende ned ad kinderne.

Siden den forfærdelige dag sidste år har den ellers så svømmeglade aarhusianer ikke været i vandet. Der kommer til at gå tid, før han samler sig mod til det, og han vil gerne advare om, at det, han var ude for, også kan ske for andre.

"Lad vær at tro, at man er 25 år, når man har rundet de 60. Jeg troede, at min krop sagtens kunne klare en tur i vandet, men det kunne den altså ikke. Man skal passe på," fortæller han.

Ny Aarhus-podcast

  • Nogle historier fortjener bare at blive fortalt. Derfor lancerer Lokalavisen Aarhus nu en podcast med lokale historier fra virkeligheden i Aarhus. Første afsnit er ude nu, og her tager aarhusianerne Arne Nielsen og Klavs Gravesen lytteren med tilbage til den voldsomme sommerdag sidste år, som var tæt på at ende med en forfærdelig drukneulykke.
  • Podcasten hedder 'Historier fra Aarhus' og kan findes i iTunes, Spotify, Stitcher, eller hvor du nu hører dine podcasts.

Publiceret 23 July 2019 19:30