"Jeg frygter, at folk går ned med flaget"

Tillidsrepræsentant frygter, at presset fra Covid-situationen kan medføre flere sygemeldinger hos en faggruppe, der i forvejen er underbemandet

Når der i disse dage berettes om et sundhedssystem, der er presset i knæ på grund af den stigende corona-smitte i samfundet, så er det især de travle læger, sygeplejersker og sosu’er, der tales om.

Men pandemien skaber ringe i vandet og rammer alle faggrupper inden for sundhedsvæsnet, lyder det nu fra Joanna Sørensen.

Hun er fællestillidsrepræsentant for lægesekretærerne på Aarhus Universitetshospital, der 22. december har 41 patienter indlagt med corona.

Så mange smittede er der lige nu i dit postdistrikt

Joanna Sørensen har fuld forståelse for, at frontpersonalet får megen opmærksomhed fra presse og politikere, og hun anerkender deres enorme indsats.

”Lægesekretærer er måske lidt usynlige og sidder i baggrunden, men de tegner den røde tråd i forhold til at få alt det administrative til at hænge sammen. Det er vigtigt at signalere, at der altså også er mange andre faggrupper på sygehusene, som den nuværende situation rammer hårdt, men ingen faggrupper kan undværes - alle er afhængige af hinanden,” fastslår tillidskvinden.

Hun fortæller, at der i øjeblikket er mange sygemeldinger på grund af stress blandt lægesekretærerne, der i forvejen er underbemandede, hvorfor man har måttet ansætte folk, der ikke har den rette uddannelse.

”Vi kan simpelthen ikke rekruttere lægesekretærer. Det er virkelig, virkelig svært at få uddannet personale, og det har det været længe. Jeg tror, vi har 30-35 stillinger, som ikke er besatte lige nu, og syv ubesatte vikariater. Det kan virkelig godt mærkes,” siger Joanna Sørensen.

Bydele i den vestlige del af Aarhus har højeste smittetryk

Årsagen til stress-sygemeldingerne kan være mange, men særligt uklarhed i forhold til håndteringen corona-situationen, som har mange afledte konsekvenser, har, ifølge fællestillidsrepræsentanten, presset medarbejderne.

Men også arbejdet med de mange patienter, der i øjeblikket får aflyst deres operationer, trækker tænder ud.

”Vi kan jo ikke give dem et præcist tidspunkt, men kun en tidshorisont i forhold til deres tilstand. Patienterne ringer ind og er vrede og frustrede, og de græder måske i telefonen. Vi er i front for den frustration og vrede, og det kan være enormt hårdt,” fortæller Joanna Sørensen og fortsætter:

”Jeg er blandt andet blevet fortalt om, at lægesekretærer med få timers varsel har skullet meddele forældre om, at deres barns tid er aflyst. Og det er bestemt ikke sjovt at stå i. De må virkelig stå på mål for vrede og frustration fra mange forældre. Det er en naturlig reaktion, men det er hårdt at være i den modtagende ende af den slags.”

Flere tusinde personer vil vaccinere mod covid-19

Hun føler, at der i foråret blandt patienterne var en større forståelse for, at der var et behov for udsættelser. Men denne gang er tålmodigheden ikke nær så stor, lyder det fra Joanna Sørensen, der ligesom resten af landet håber, at presset snart aftager, og at det ikke når at få for store konsekvenser.

”Jeg frygter endnu flere sygemeldinger. At folk går ned med flaget, og at vi ikke kan nå vores opgaver.”


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.