Spis brød til

Artiklens øverste billede
Lisbeth Lindegaard.

præsteklumme Der skal være brød til. Godt brød helst. Og mange prøver kræfter med brødbagning. Ikke mindst under nedlukningen, hvor vi har været mere hjemme og haft bedre tid. For det kræver tid og tålmodighed at lave godt brød. Det ved enhver hjemmesurdejsbager.

Man skal være god ved sin surdej. Den skal have de rette betingelser. Det er noget med temperatur, luftfugtighed og bakterier. Men der er også andet, som har betydning for, hvordan den trives. Der er derfor nogen, der taler med deres surdej eller giver den navn. Andre tager den jævnligt ud af køleskabet og kæler for den ved at røre rundt i den eller berige den med et eller andet godt. Jeg har endda hørt om en, der har den stående på sit natbord om natten! Og sådan kan man udvikle et overordentligt nært forhold til sin surdej.

Men selvom man gør alt for at pleje den, så er det dog ikke altid, at resultatet falder ud som forventet. Snarere tværtimod. Min erfaring er, at det ikke kun kommer an på mig, men at det mere sorterer under surdejen og det humør, den er i. Jeg kan gøre præcis det samme to gange i træk, og dog bliver brødet vidt forskelligt og ligner heller ikke billedet på opskriften ret meget. Det kan nu være helt godt alligevel. Bare anderledes. Måske er det et spørgsmål om øvelse og erfaring, indtil jeg får magten over surdejen? Måske skal jeg behandle den på en anden måde? Bage ved fuldmåne eller tage den med i seng?! Eller måske skulle jeg bare tage det lidt mere, som det kommer og lade det være en erfaring af, at ting ikke altid falder ud, som jeg vil. Det er en god erfaring. For sådan er det ikke kun med bagning men i livet generelt. Ting sker. Og ting kan ske. Men det gælder om at glæde sig over det gode, der sker, og holde fast i en tro på, at det vil ske.

Planlægning er en dyd i vores tid. Tilliden til egen formåen er stor, og vi hylder det at have greb om tingene, overblik og kontrol. Derfor kan det slå hårdt, når vi oplever ikke at have det. Som i det sidste års tid, hvor en erfaring af, at vi ikke er helt så meget herre over livet, som vi troede, nok har ramt mange. Dog kan der også ligge en sund erfaring i det. Det er noget med at holde fast i et håb og have tillid til, at det nok skal gå. Det er noget med at turde give slip og stole på kræfter uden for én selv. Og det er noget med at være åben for, at selvom noget falder anderledes ud end forventet, så kan det være godt alligevel. Alt det kan man lære af surdejsbagning. Udover at brødet smager godt. Så spis brød til.

Læs også

Del artiklen