Genåbningsaftale på plads: Sådan ser planen ud

Elever og studerende er først på blokken, når den næste gradvise genåbning finder sted efter påske

Artiklens øverste billede
Statsminister Mette Frederiksen (S), da statsministeren og partilederne for aftalepartierne præsenterer en genåbningsplan, i landstingssalen på Christiansborg i København, mandag den 22. marts 2021. Bag aftalen står alle folketingets partier bortset fra Nye Borgerlige.

Folketingspartierne undtagen Nye Borgerlige er enige om en samlet rammeaftale for genåbningen af Danmark.

Aftalen beskriver en plan for, hvordan samfundet kan genåbnes. Her står blandt andet beskrevet, at det vil være en milepæl, når ældste og sårbare over 50 år, der ønsker det, er vaccineret med første stik.

Ifølge planen vil risikoen for dødsfald og overbelastning af sundhedsvæsnet som følge af corona være faldet markant, når det er sket.

Statsminister Mette Frederiksen sagde umiddelbart efter, da aftalen var landet, at man vil åbne gradvist op med 14. dages intervaller. Her er et overblik:

6. april - fokus på børn og unge

Folkeskoleelever i 5. - 8. klasse må begynde at møde fysisk i skole hver anden uge. Det samme gælder elever på ungdoms- og voksenuddannelser og afgangsstuderende på videregående uddannelser med mange praksiselementer.

De resterende studerende på videregående uddannelser må møde fysisk ind 20 procent af tiden - det, der svarer til én dag om ugen.

Når vaccinationen af de ældste og sårbare borgere over 50 år, der ønsker det, er gennemført, må skoler og uddannelser som udgangspunkt åbne fuldt ud.

Liberale erhverv må også åbne 6. april med gældende krav om brug af mundbind/visir og coronapas. Coronapasset skal vise, om man enten er blevet vaccineret, om man tidligere har været smittet med corona, eller om man har haft en negativ test inden for de seneste 72 timer.

13. april - Indkøbscentre

Indkøbscentre, stormagasiner og arkader med et areal på 15.000 kvadrameter eller derunder må genåbne.

Det gælder dog ikke biografer, restauranter og caféer, som kan findes inde i disse.

Her vil gælde arealkrav, krav om mundbind/visir, og der skal tiltag til, som skal modvirke ophold i fællesarealer.

De præcise retningslinjer vil blive drøftet i sektorpartnerskabet på baggrund af oplæg fra sundhedsmyndighederne.

21. april - Udendørsservering på restauranter og caféer

Stormagasiner for almindelig handel og de store indkøbscentre på over 15.000 kvadratmeter må genåbne.

Museer, kunsthaller og biblioteker må ligeledeles genåbne, og det bliver igen tilladt at lave udendørsservering på restauranter og caféer.

Indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge under 18 år åbner. Hvilke konkrete sportsgrene det vil gælde for, og hvilke smitteforebyggende tiltag der skal tages, forhandles af aftalepartierne på baggrund af et fagligt oplæg fra myndighederne.

6. maj - Restauranter og biografer

Indendørs servering på restauranter og caféer, konferencer, spillesteder, teatre, biografer og andre lignende lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter må åbne igen til de personer, der har et coronapas.

Derudover åbnes der for indendørs idræt for voksne over 18 år. Ligesom med de unge er det endnu uklart, hvilke sportsgrene der er omfattet, og hvilke smitteforebyggende tiltag der skal tages.

21. maj - Forlystelsesparker og legelande

Resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter, som ikke er genåbnet i de forrige faser må åbnes igen for de personer, der har et coronapas.

Forlystelsesparker, zoologiske haver og legelande må ligeledes byde gæster ind igen.

Elever på dagshøjskoler og aftenskoler må endelig møde fysisk ind.

jg

Læs også

Del artiklen