"Det her er opsigtsvækkende tal"

Venstre mener ikke, at kommunens beskæftigelsesindsats blandt ikke-vestlige aarhusianere har været god nok. Socialdemokratiet er enig i, at der skal kigges på, hvordan flere kommer i arbejde

Artiklens øverste billede
Almaz Mengesha (V) mener, at der skal gøres meget mere for at få kommunens kontanthjælpsmodtagere med ikke-vestlig baggrund i arbejde.

Beskæftigelse Der skal gøres meget mere for at få kommunens kontanthjælpsmodtagere med ikke-vestlig baggrund i arbejde.

Sådan lyder budskabet fra Venstres Almaz Mengesha, der sammen med partikollegaen Gert Bjerregaard har forfattet et beslutningsforslag, som onsdag skal diskuteres i Aarhus Byråd.

Forslaget kommer på baggrund af de nyeste tal fra Aarhus Kommune. De viser, at mere end hver tredje aarhusianske kontanthjælpsmodtager har ikke-vestlig baggrund, og en stor del af dem er betegnet som aktivitetsparate, hvilket betyder, at de vurderes til at have en længere vej til arbejdsmarkedet på grund af forskellige udfordringer.

"Det her er opsigtsvækkende tal. Men det mest overraskende er faktisk, at der ikke er den store overraskelse i tallene. Jeg havde en bekymring, og den er egentlig bare blevet bekræftet," fortæller Almaz Mengesha, der peger på, at de nuværende kommunale indsatser for at få flere aarhusianere med ikke-vestlig baggrund i arbejde ikke fungerer.

"Vi har svigtet"

Derfor foreslår Venstre, at man i Aarhus Kommune gentænker indsatsen for at få flere aarhusianere med ikke-vestlig baggrund ud på arbejdsmarkedet.

"Jeg tror ikke på de her forskellige projekter, som kontanthjælpsmodtagere med ikke-vestlig baggrund tilbydes i dag, og det er jo på baggrund af dem, at vi sidder med de her kedelige tal. Jeg tror på en reel tilknytning til et arbejdsmarked, som de føler, de er en del af. Det starter ved, at vi tror på, at de kan komme ud på arbejdsmarkedet, uanset om borgerne har manglende danskkundskaber eller manglende dansk arbejdskultur," fortæller Almaz Mengesha, der er af den overbevisning, at flere af kontanthjælpsmodtagerne med ikke-vestlig baggrund, der bliver vurderet som aktivitetsparate, sagtens kan varetage et arbejde.

"Det er min påstand, at der har vi fejlvurderet dem. Vi har svigtet i at tro på, at borgeren godt kan. Jeg er sikker på, at mange af de her borgere ikke selv tror på, at de kan, så det starter med, at vi viser dem vejen," fortsætter hun.

Det samme mener Almazs Mengesha gør sig gældende i forhold til aarhusianere med ikke-vestlig baggrund, der er på førtidspension. Her vil Venstre helt konkret med forslaget sørge for, at alle førtidspensionister med ikke-vestlig baggrund tilbydes en særlig indsats med henblik på at komme i arbejde. Det skal resultere i, at antallet af aktuelle førtidspensioner til gruppen er halveret om et år, fremgår det af forslaget. I 2020 havde hver tredje førtidspensionist i Aarhus ikke-vestlig baggrund.

"Der er også en signifikant overrepræsentation i det tal," siger Almaz Mengesha, der frygter, at det kan gå udover de kommende generationer og deres integration i det danske samfund, hvis der ikke bliver ændret på det.

S er positiv overfor forslaget

Venstres forslag møder opbakning hos Socialdemokratiet, hvor byrådsmedlem Lone Hindø, der også er medlem af Social- og Beskæftigelsesudvalget i Aarhus Kommune, fortæller, at hun er enig i, at antallet af aarhusianere med en ikke-vestlig baggrund, der er på kontanthjælp, er højt.

"Vi er glade for forslaget. Det er positivt, at Venstre ønsker at fokusere målrettet på det område. Når vi drøfter det på onsdag, så vil jeg sende forslaget til magistraten, så det kommer ind i afdelingen og så tilbage til udvalget til en egentlig politisk drøftelse," fortæller hun og påpeger, at situationen med corona-epidemien kan have en betydning for, at så mange ikke-vestlige aarhusianere er på kontanthjælp.

"Derfor er det interessant at få det belyst i magistraten, så vi kan se, hvordan tallene vil have set ud, hvis ikke vi havde haft corona," fortæller hun.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.