Opbakning til minimumsnormeringer og prisstigninger

Der er et flertal for at sikre maksimalt tre vuggestuebørn per voksen og seks børnehavebørn per voksen i kommunen

Artiklens øverste billede
Aarhus Kommune modtager i år næsten 50 millioner kroner fra staten til flere voksne i de lokale daginstitutioner.

Politik Flere byrådspolitikere forklarede på onsdagens byrådsmøde, hvordan de har haft en snert af dårlig samvittighed eller en klump i maven af bekymring, når de en tidlig morgen har afleveret deres barn til en pædagog, der i forvejen var alene med syv-otte børn.

Derfor var det en stor glæde for mange partier, da byrådet onsdag formiddag behandlede en sag, der sikrer minimumsnormeringer i kommunens daginstitutioner.

"Gode institutioner er afgørende for at sikre gode børneliv. Endelig kommer der flere voksne ud til børnene. Det er fantastisk. De morgener, hvor jeg afleverede til en voksen, der sad med ni børn, skal vi have færre af," sagde Mette Bjerre (SF), der samtidig fremhævede aftalen fra budgetforliget, som betyder, at børn fra den 1. marts bliver i vuggestuen frem til treårsalderen mod hidtil to år og 11 måneder.

"Beviset er her"

For at finansiere minimumsnormeringerne, der træder i kraft i hele landet i 2024, blev der afsat midler til mere pædagogisk personale på finansloven for 2020 og 2021. Partierne i Aarhus har dog valgt at fremskyde minimumsnormeringerne, der sikrer maksimalt tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver.

For Socialdemokratiets politiske ordfører, Anders Winnerskjold, er sagen et bevis på, at der er forskel på rød og blå blok.

"Siden vi i sommeren 2019 fik en ny regering og parlamentarisk grundlag, har vi reelt mærket en forskel som kommune med en stærk finanslov, der betyder, at vi første gang længe har kunnet styrke velfærden. Jeg er samtidig glad for, at vi har aftalt en hurtigere indfasning i Aarhus. Krydset ved folketingsvalget har en betydning. Beviset er her," sagde han.

Minimumsnormeringerne skal ikke kun finansieres via den offentlige kasse, og ifølge finanslovsaftalen skal forældre betale op til 25 procent af udgiften til en plads i dagtilbud. Derfor kan den enkelte aarhusianske småbørnsfamilie se frem til prisstigninger.

Det skal ikke være dyrere

En fuldtidsplads i en vuggestue vil fra den 1. april stige fra 3.710 til 3.811 kroner om måneden. Mens prisen for en deltidsplads stiger fra 2.874 til 2.935 kroner. Prisen for en fuldtidsplads i børnehaven stiger fra 1.896 til 1.954 kroner og fra 1.416 til 1.451 kroner for en deltidsplads.

Prisstigningerne er Venstre ikke glad for.

"Det skal ikke være dyrere at have børn i Aarhus. Vi skal sikre, at folk bosat i oplandet ikke flytter 10 minutter længere væk for at nå til en anden kommune. Man kan få et indtryk af, at prisen for pasning i Aarhus er noget nær en danmarksrekord;" sagde Louise Louring (V), der havde en række spørgsmål, som hun gerne ville have svar på, til børne- og ungeudvalget:

"Giver minimumsnormeringer bedre kvalitet? Måske kan man forbedre ledelse eller nedbringe sygefraværet. Man kan ikke være modstander af høj faglighed, men det er ikke dårligt med ufaglært personale. Det kan være med til at tiltrække mænd, som under et sabatår kan spille fodbold med børnene. Vi vil gerne blive klogere i udvalget."

De Konservative støttede udvalgsbehandlingen, men bakkede op om både minimumsnormeringerne og den øgede forældrebetaling. Børne- og ungerådmand Thomas Medom (SF) takkede for partiernes støtte.

"Det handler om nærvær, omsorg og tryghed for vores børn. Dagtilbuddene får et løft, som kan mærkes. Kvalitet er mange ting, men er der ikke nok dygtige medarbejdere, er alt andet ligegyldigt," sagde han.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.