Her er kommunens svar

Kommunen har bedt konsulent redegøre for, hvad der gik galt med det gamle piletræ på Frederiksbjerg Torv

Artiklens øverste billede
Ifølge kommunen tyder alt på, at træet var rådnet op indefra. Foto: John Schmidt

Hvordan kunne det ske?

Det er spørgsmålet, mange står tilbage med, efter det 100 år gamle piletræ på Frederiksbjerg Torv lørdag væltede ned over torvet.

Var det væltet lidt mod højre, havde adskillige biler været klar til skrot, og havde vejret måske været lidt bedre, kunne mennesker på torvet have mistet livet. Men ved et ufatteligt held, skete der ikke noget alvorligt.

"Det væltede det sted, hvor det gjorde mindst mulig skade, og vi må bare sige, at det var skideheldigt," lyder det straks fra Andy Tomes.

Han er leder i Grønne Områder under Teknik og Miljø og har blandt andet ansvar for kommunens mange træer.

Ifølge Andy Tomes var weekendens hændelse den slags uheld, man aldrig helt kan sikre sig mod, men som heldigvis meget sjældent sker.

"Vi har registreret omkring 17.000 træer i en trædatabase, og det er primært træer i bymiljø og i parker. Her kører vi et risikostyringsprogram, hvor der er tilsyn ved en ekstern konsulent fra Københavns Universitet, som tjekker alle træerne over 40 år cirka hvert tredje år, så vi kommer hele vejen rundt."

Ser konsulenten eksempelvis et træ, som ser sygt ud, så kommer det på en observationsliste, og træer på den liste bliver så tjekket igen senest et år efter. Og konstaterer man, at et træ udgør en fare, bliver det fældet.

"Så vi har et rimeligt fintmasket program, og det er selvfølgelig af hensyn til borgerne, så man ikke får et træ i hovedet, men også fordi kommunen kan gøres erstatningsansvarlig, hvis ulykken gud forbyde det er ude. Vi skal kunne dokumentere, at vi holder tilsyn med de her træer," forklarer Andy Tomes.

Og hvad var status så på det nu hedengange ikon fra torvet? Ifølge lederen af Grønne Områder havde der indtil videre ikke været nogen faresignaler.

"Sidst, det pågældende træ på Frederiksbjerg Torv blev tilset af vores eksterne konsulent, var i november 2019, og der blev ikke bemærket noget. Hans vurdering var, at træet var sundt og raskt, men man kan jo ikke se ind i træet, og desværre ser det ud til, at det her træ er rådnet indefra, uden at der var tegn udenpå såsom svampevækst, der kunne indikere, at det var sygt," forklarer Andy Tomes, som mener at blæst i weekenden har givet den døende kæmpe det sidste skub.

"Det er en evig balance mellem at bevare de gamle træer i bybilledet, men samtidig sikre, at der ikke sker uheld. Og desværre kan vi aldrig give nogen garantier, når det angår naturen. Men vi har prøvet at sikre os og borgerne så godt som overhovedet muligt med et finmasket tilsynssystem."

Kommunen tilkaldte efter weekendens hændelse konsulenten fra Københavns Universitet, som var ude at kigge på piletræet mandag.

"Han sender en redegørelse på skrift, og så følger vi op på det. Vi håber, vi kan blive lidt klogere på, hvorfor det faldt, og om der måske er noget med den pile-art, man skal være opmærksom på, når det er blevet et århundrede gammel," fortæller Andy Tomes.

Piletræet blev allerede lørdag skåret i mindre stykker og transporteret væk.

At træet praktisk talt ikke ramte noget, må betegnes som noget nær et mirakel. Foto: John Schmidt

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.