3F om ubetalte prøvevagter: "Det er usselt"
Forhandlingssekretær hos 3F Privat Service, Hotel og Restauration mener, at det er usselt at udnytte de studerende, der prøver at få en fod ind på arbejdsmarkedet
sPrøvevagter "I bund og grund starter og slutter det her med nogle arbejdsgivere, som udnytter folk, der bare gerne vil have en fod ind på arbejdsmarkedet."
Beskeden er klar fra forhandlingssekretær Peter Lykke Nielsen fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration. Hvis arbejdsgivere opførte sig ordentligt, så var sagen om ubetalte prøvevagter ikke et problem.
Så enkelt er det bare ikke, forklarer Peter Lykke Nielsen. Der er nemlig ikke love eller regler, der sikrer arbejdstagerne mod ubetalte prøvevagter. Og der er heller ikke konsekvenser for de arbejdsgivere, der tilbyder det.
"Vi har et aftalebaseret arbejdsmarked. Der er ikke en arbejdsmarkedslov, der siger, hvad du skal have i løn, eller hvornår du skal have den. Men der er et grundprincip om ydelse for modydelse. Hvis jeg arbejder for dig, så betaler du mig," siger forhandlingssekretæren.
SU-desperate
Det er et grundprincip, som nogle arbejdsgivere ikke er gode nok til at følge, og som de studerende er desperate nok til at forkaste.
"Historien fortæller os, at restaurationsbranchen er en indgangsvinkel for rigtig mange udlændinge til at komme ind på arbejdsmarkedet. Det vil sige, at når de studerende bliver desperate efter at få SU, bliver de villige til at tage chancen med ubetalte prøvevagter for at få en fod indenfor," siger Peter Lykke Nielsen.
Det ændrer ifølge forhandlingssekretæren dog ikke på, at det er foragteligt at bede udenlandske studerende om at arbejde gratis, inden de kan blive hyret.
"Det er nogle mennesker, der er på kanten af arbejdsmarkedet, så det kan nærmest ikke blive mere usselt udnytte dem på den måde," understreger han.
Op til den enkelte
Peter Lykke Nielsen forklarer, at hvis begge parter af en ansættelse ikke er en del af en overenskomst, så er den jobsøgende alene om at sørge for at få nogle ordentlige betingelser at arbejde under.
"Den enkelte jobsøgende er overladt til sig selv og sine forhandlingsevner. Og hvad skal de så sige til arbejdsgiveren? De kan sige, at de ikke vil have jobbet på de vilkår, de tilbyder. Men det gør de jo ikke, fordi så længe de får timerne, så er betalingen næsten underordnet, fordi de kan få SU oveni. Det er kummerligt."
Løsningen er ifølge Peter Lykke Nielsen, at de udenlandske studerende skal blive introduceret for det danske arbejdsmarked, hvad man skal være opmærksom på, og hvor man kan finde hjælp, hvis man er i tvivl.
"Vi har vores del af ansvaret som fagbevægelse at skulle informere om, hvem vi er, og hvad vi laver. Men der må også på en af statens eller de studerendes uddannelsesinstitutioner stå noget information om, at de studerende ikke skal arbejde gratis, og at man ikke skal acceptere det," siger forhandlingssekretæren fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration.