To fællesråd frygter flere højhuse og mindre diversitet i det nordlige Aarhus

På Trøjborg og Christiansbjerg er der så meget gang i byudviklingen, at fællesråd efterlyser helhedsplaner

Artiklens øverste billede
Niels Christian Sidenius og Michael Poulsen i det område på Christiansbjerg, hvor Casa Group har ansøgt byrådet om at opføre et etagebyggeri.

Byplanlægning Michael Poulsen og Niels Christian Sidenius er godt og grundig irriterede og til en vis grad frustrerede. Bestyrelsesmedlemmet i Christiansbjerg Fællesråd og formanden for Trøjborg Fællesråd føler nemlig ikke, de bliver hørt i byggesager i deres lokalområder.

"Problemstillingen er kort sagt, at Kommuneplan 2017 fastlægger retningslinjer for helhedsplanlægning, når der er byggesager i områder, der er udpeget som fortætningsområde. Vi mener ikke, at kommunen overholder egne regler. Og så mener vi, at det er nødvendigt, at der kommer en helhedsplan for vores områder, inden der kommer en bygherre, som her på Rødkløvervej med planer om at købe ti villaer op for derefter at rive dem ned og så opføre et højt byggeri," forklarer Niels Christian Sidenius, som tidligere har været rektor på Aarhus Universitet.

Han bor på Aldersrovej og har både som privat og nu som formand for Trøjborg Fællesråd kæmpet mod bygherrer, som opkøber villaer ved at tilbyde husejere op til det dobbelte af det, deres ejendomme er vurderet til.

Det er sket flere steder i kommunen - blandt andet langs Randersvej - og i øjeblikket arbejdes der med et projekt på Rødkløvervej på Christiansbjerg, hvor sagen netop har været på byrådets dagsorden og efterfølgende sendt i høring. Her har Casa Group fået købsoption på ti villaer, som man vil gøre brug af, hvis byrådet ender med at godkende et etagebyggeri med op til 233 lejligheder.

"Vi føler, at når der ingen helhedsplan er, styres byudviklingen af aggressive ejendomsopkøbere, der har held til at få købsoptioner til huse til overpriser. På den måde styres byudviklingen af entreprenører. Man burde begynde et helt andet sted med fællesråd og politikere. Det er utroligt, det skal foregår på denne her måde," siger Michael Poulsen, der er uddannet og arbejder som jurist.

Byen mister sin sjæl

De mener begge, at en helhedsplan ville føre til, at området kunne bevare sin diversitet med beboersammensætningen.

"Med en helhedsplan for hele området kunne vi få lov at beholde en vis form for diversitet og noget grønt at kigge på i stedet for en brandvæg på seks etager. Det kan da ikke være meningen, at hele Aarhus skal plastres ind i højhuse, for så synes jeg, byen mister sin sjæl. Det er tilsyneladende pengene, der styrer det. Det er op ad bakke, og det undrer mig," siger Michael Poulsen.

Han har boet på Christiansbjerg i over tyve år.

Michael Poulsen og Niels Christian Sidenius er gået sammen for at skrive et åbent brev omhandlende problematikken til alle byrådsmedlemmer uden den helt store respons.

"Vi har også foreslået, at man lavede et midlertidigt stop for større nybyggerier, indtil man havde fået udarbejdet en helhedsplan, men det kunne ikke lade sig gøre," siger Niels Christian Sidenius, som selv kæmper for at få indflydelse på flere byggesager på Trøjborg.

Hvad angår Rødkildevej-projektet kan alle interesserede deltage i et virtuelt borgermøde 16. marts klokken 16.45 med tilmelding senest dagen før. Link og yderligere information findes på http://www.christiansbjergfaellesraad.dk

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.