"Det eneste, jeg fik, var en pizza"

Studerende har oplevet at arbejde ubetalte prøvevagter 18 forskellige spisesteder i Aarhus, hvor de har arbejdet alt fra tre timer til tre fulde arbejdsdage uden at få løn

Artiklens øverste billede
Pizza Day & Night på Nørre Allé er blot én af i alt 18 forskellige steder, som, Lokalavisen Aarhus er blevet fortalt, gør brug af ubetalte prøvevagter.

JOB "Jeg kendte ikke til mine rettigheder, og jeg vidste ikke, hvor længe jeg skulle arbejde. Jeg turde ikke at spørge, fordi jeg var bange for at gå ham på nerverne, og at han ikke ville hyre mig, hvis jeg spurgte."

Sådan fortæller 27-årige Paulius Tupė fra Litauen om Abdul Basir Ghafouri, som ejer Pizza Day & Night på Nørre Allé og Restaurant Zafran på Sønder Allé.

Paulius Tupė kom i sommeren 2018 til Aarhus for at studere. Inden længe begyndte han at søge arbejde for at få økonomien til at hænge sammen.

Som studerende fra et EU-land ville han nemlig være SU-berettiget, hvis han arbejdede 10-12 timer om ugen ved siden af sit studie.

"Jeg var lige kommet til Danmark, og jeg havde ikke så mange penge, så jeg var desperat efter at få SU. Jeg sendte en ansøgning til Pizza Day & Night i oktober, og i november ringede ejeren til mig og bad mig om at komme," fortæller Paulius Tupė, der kom til Danmark for at studere på VIA University College.

Han er blot én af mindst 27 studerende, som Lokalavisen Aarhus har været i kontakt med, der har oplevet at arbejde gratis på prøve hos sammenlagt 18 forskellige spisesteder i Aarhus. Blandt de spisesteder går Abdul Basir Ghafouris virksomheder igen flest gange.

Gratis arbejde

Det var Abdul Basir Ghafouri, der dengang bad Paulius Tupė om at komme til en prøvevagt.

"Han gav mig nøglerne til bilen, og han sagde, at jeg skulle prøve jobbet først. Jeg havde ikke skrevet under på en kontrakt eller andet. Jeg havde aldrig kørt bil i Danmark, og jeg kørte i en bil, som ikke var min egen, så jeg var virkelig bange for, at der skulle ske noget med den," erindrer den litauiske studerende.

Han bragte pizzaer ud i tre timer, som han bagefter fik en pizza for som en form for løn.

"Det eneste, jeg fik for mit arbejde den dag, var en pizza til 40 kroner. I stedet for en aftale om, at lønnen for min prøvevagt kunne komme med min første løn, fik jeg en pizza. Jeg mener, at jeg i stedet skulle have fået 100 kroner i timen, som jeg endte med at få, da jeg blev ansat," siger Paulius Tupė.

"De må ikke arbejde"

Abdul Basir Ghafouri kan ikke genkende situationen, og han forklarer i stedet, at han er meget påpasselig med ikke at lade nogen som helst arbejde på sine spisesteder uden en kontrakt.

"Du skal skrive kontrakt, før du må arbejde. Jeg har sagt til alle chauffører, at når der kommer en ny, så tager de en rundvisning sammen i 10-15 minutter eller en time, så de kan se, hvor tingene ligger," siger han, og tilføjer, at han dog ikke følger op på, hvor længe de rent faktisk bliver vist rundt.

"Jeg spørger ikke bagefter, om det tog en time eller to timer. Men jeg siger til dem, at de ikke må bringe ud, og de må ikke køre bil. Det har de ikke lov til."

Paulius Tupė fra Litauen oplevede at få en pizza som betaling for tre timers arbejde, hvor han kørte i en firmabil og bragte pizzaer ud.

Flere tilfælde

Det var ikke gældende for Paulius Tupė, der sidenhen blev ansat til at bringe pizzaer ud hver fredag mellem klokken 17.00 og 05.00.

Lokalavisen Aarhus er bekendt med flere, der har haft ubetalte prøvevagter som pizzaudbringer hos Pizza Day & Night. De har alle fortalt om lignende historier.

Det er dog ikke kun hos Pizza Day & Night, at den er gal. Hos Restaurant Zafran, som Abdul Basir Ghafouri ligeledes ejer, er der også flere personer, som har meldt om lignende oplevelser.

På prøve i 12 timer

En af disse personer fortæller, at han engang i 2020 arbejdede 12 timer, hvor han vaskede op og gjorde rent uden betaling. Han ønsker at fremstå anonym, men redaktionen kender hans navn.

Efter at have set et jobopslag på Facebook, søgte han jobbet hos Restaurant Zafran, hvorefter han fik at vide, at han skulle have en prøvevagt, før han kunne arbejde der.

"Jeg mødte ind klokken 12, og jeg fik fri omkring midnat. Jeg havde ikke i forvejen fået at vide, hvor længe jeg skulle arbejde. Jeg troede, det maksimalt ville være tre-fire timer," fortæller han.

Manglende kontrakt

Efter den lange prøvevagt fik han ellers positiv tilbagemelding fra Abdul Basir Faghouri, som tilbød, at han kunne starte med at arbejde dagen efter.

"Basir havde sagt, at han ville lave en kontrakt til mig, når jeg mødte ind til min første arbejdsdag, men det gjorde han ikke. Han fortalte, at min løn ville være 100 kroner i timen, og at jeg ville få min kontrakt, når jeg fik fri," husker han.

Det ville han ikke finde sig i, og han insisterede i stedet på, at han skulle have kontrakten, han var blevet lovet, før han begyndte på sit arbejde. Det faldt ikke i god jord hos restaurantejeren.

"Han sagde, at det nok ikke var det rette sted, jeg var, og at jeg bare kunne gå. Jeg krævede så at få betaling for mine 12 timers arbejde dagen før, og jeg fik bare at vide, at det havde været en prøvevagt, og at den ikke var lønnet," siger han.

Restaurant Zafran på Sønder Allé er ligesom Pizza Day & Night ejet af Abdul Basir Ghafouri, og også her har studerende oplevet at have arbejdet ubetalte prøvevagter.

Ikke første gang

De konkrete eksempler kan Abdul Basir Foughari ikke huske, men han fortæller, at han tidligere har haft en kvinde på en prøvevagt, og at hun ikke selv ønskede at få løn for sin prøvevagt.

"Der var én inde til en jobsamtale, og hun startede som tjener. Hun fik en vagtplan, og så var hun ikke interesseret i at arbejde her alligevel," fortæller Abdul Basir Foughari.

Han tilføjer:

"Jeg spurgte efter hendes oplysninger, så jeg kunne lave løn til hende for hendes prøvevagt. Hun sagde, det var lige meget, og hun ikke ville have løn for sin prøvevagt."

Det sagde hun?

"Ja, det sagde hun."

At hun ikke ville have løn for tre timer?

"Ja, hun var her sammen med en af de andre tjenere, men hun sagde, at det var lige meget med lønnen. Det var ligegyldigt."

Har du et navn på hende?

"Jeg kan ikke huske det."

Har du et telefonnummer på hende, så jeg kan kontakte hende og høre hendes side af historien?

"Det har jeg slettet. Det kan jeg ikke huske. Men jeg kan måske skaffe det, hvis det står i butikken."

Det har efterfølgende ikke været muligt for Abdul Basir Faghouri at finde navn eller telefonnummer.

Abdul Basir Faghouri kan ikke afvise, at der kan have været fejl, der har gjort, at de studerende har arbejdet gratis i løbet af en dag.

Han fortæller, at han personligt vil sørge for, at der ikke sker fejl igen, der vil lede til flere ubetalte prøvevagter. Han understreger, at han personligt vil vise nyansatte rundt på arbejdspladsen, og at det ikke må tage mere end 15-20 minutter.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.