Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Postens Lokalaviser

Morten Nystrup, ansvarshavende chefredaktør på Jyllands-Postens Lokalaviser

AARHUS-SKALAEN:

Skal Aarhus være menneskefri?

Her er ugens aarhusianske op- og nedture

Af
Morten Nystrup

ansvarshavende chefredaktør for Jyllands-Postens Lokalaviser

OPTUR

En grund til at blive

Aarhus Kommune er på vej med en plan om i løbet af 10 år at udstykke ikke færre end 3.600 nye parcelhusgrunde i bl.a. Skæring, Malling, Solbjerg og Mundelstrup. Endelig lader kommunen til at tage hensyn til mange nye familiers ønske om et hus omgivet af hæk, herregårdssten, stisystemer, vejfester, tryghed og alt det andet, der kan følge med et godt familieliv i et parcelhuskvarter. Børnefamilier har længe været forvist til omegnskommunerne, fordi de ikke kan se sig selv i lejlighedskomplekser eller køber politikernes håbefulde drømme om, at f.eks. fremtidens Gellerup bliver en attraktiv familiemagnet. Bosætning og boligkøb er ikke en størrelse, man eksperimenterer med. Med den store udstykningsplan følger naturligvis en kommunal forpligtelse til også at sikre børnehavepladser, skoler og fritidstilbud til de mange nye i lokalområderne.

NEDTUR

Aarhus-fri

Symbolpolitisk vil regeringen pladderromantisk give bl.a. Aarhus mulighed for at indføre bilfrie søndage, og SF ønsker flere bilfrie gader i midtbyen. Partiet fortjener ros for sine konkrete politiske udmeldinger, men perspektivet er tvivlsomt og timingen elendig. Det sidste midtbyens butikker har brug for er, at det bliver endnu mere besværligt at komme til dem. Midtbyen kan ikke kun være grønne oaser, åndehuller og legepladser til børn. Byens største attraktion er et rigt handels- og restaurationsliv, og det kan ikke kun drives på basis af kunder på gåben eller i skramlende ladcykler. Aarhus skal åbenbart være både kødfri, fossilfri, bilfri og måske endda menneskefri?

Det største nederlag

Århus Håndbold er fortid. Klubbens økonomiske problemer har været kendt længe. I sommer forsøgte man sig med en lønnedgang, men selvom omkostningerne blev reduceret, lykkedes det ikke at skabe indtægter nok. Mandag gav klubben så op. Den bliver fusioneret med Skanderborg Holdbold og fortsætter under navnet Skanderborg Aarhus Håndbold. Reelt set er Aarhus-klubben konkurs og et kapitel i aarhusiansk eliteidræt fik dermed en trist slutning.

Publiceret 07 April 2021 16:00