Nørrebrogade i København har tidligere været lukket for biler i tre måneder. Røde og grønne prikker markerede forskellige zoner.

Nørrebrogade i København har tidligere været lukket for biler i tre måneder. Røde og grønne prikker markerede forskellige zoner. Foto: Thomas Borberg/Politiken/Ritzau Scanpix

Er du klar til bilfrie søndage? Det er regeringen

Transportminister vil give kommuner ret til at indføre bilfri gader om søndagen.

Af
Sten Brøgger

Hvordan vil du have det med, at bilen skal blive i garagen om søndagen?

Det kan meget vel blive en realitet i Aarhus.

Regeringen vil således, med en ændring af færdselsloven, give den enkelte kommune selvbestemmelse over, hvor bilerne må køre om søndagen.

Planen er ifølge transportminister Benny Engelbrecht (S), at kommunerne kan gøre gader bilfrie om søndagen i tidsrummet 09-20.

Uenighed i byråd

Udsigten til at kunne indføre lokale bilfrie søndage deler Aarhus Byråd.

SF har tidligere stillet forslag om at indføre bilfrie søndage og kom tidligere på året også med et udspil om at gøre hele bymidten bilfri i 2040.

SF’s gruppeformand, Jan Ravn Christensen, tager da også imod regeringens udspil med kyshånd.

"Vi vil helt sikkert bakke op om, at vi i Aarhus kommer til at benytte os af mulighederne. En bilfri søndag f.eks. en gang hver måned kan skabe et anderledes byliv og nye oplevelser i det centrale Aarhus til gavn for beboere og besøgende. Det vil være en stor gevinst – også for miljø og klima," siger han til JP Aarhus.

Venstre afviser

Rådmand for Teknik og Miljø Bünyamin Simsek (V) roser uddelegeringen af forslaget til kommunal selvbestemmelse, men afviser selve forslaget om bilfrie søndage.

"Jeg støtter ikke op om idéen. Som flere handlende og forretningsdrivende også har været ude at sige, er det ikke vejen frem. Vejen frem er, at vi skal have sommergågader og fredeliggjort, så der stadig er plads til trafikken, men at vi i større grad får aktiveret vores gader til f.eks. cykler og udeservering," siger han til JP Aarhus og tilføjer:

Det der med fuldstændig at forbyde bilernes adgang til bykernen bestemte dage om året, det tror jeg hører fortiden til. Det er ikke fremtiden."

Publiceret 06 April 2021 07:09