Niels Christian Sidenius og Michael Poulsen i det område på Christiansbjerg, hvor Casa Group har ansøgt byrådet om at opføre et etagebyggeri.

Niels Christian Sidenius og Michael Poulsen i det område på Christiansbjerg, hvor Casa Group har ansøgt byrådet om at opføre et etagebyggeri. Foto: Kim Skovrup Andersen

To fællesråd frygter flere højhuse og mindre diversitet i det nordlige Aarhus

På Trøjborg og Christiansbjerg er der så meget gang i byudviklingen, at fællesråd efterlyser helhedsplaner

Af
Kim Skovrup Andersen

Byplanlægning Michael Poulsen og Niels Christian Sidenius er godt og grundig irriterede og til en vis grad frustrerede. Bestyrelsesmedlemmet i Christiansbjerg Fællesråd og formanden for Trøjborg Fællesråd føler nemlig ikke, de bliver hørt i byggesager i deres lokalområder.

"Problemstillingen er kort sagt, at Kommuneplan 2017 fastlægger retningslinjer for helhedsplanlægning, når der er byggesager i områder, der er udpeget som fortætningsområde. Vi mener ikke, at kommunen overholder egne regler. Og så mener vi, at det er nødvendigt, at der kommer en helhedsplan for vores områder, inden der kommer en bygherre, som her på Rødkløvervej med planer om at købe ti villaer op for derefter at rive dem ned og så opføre et højt byggeri," forklarer Niels Christian Sidenius, som tidligere har været rektor på Aarhus Universitet.

Han bor på Aldersrovej og har både som privat og nu som formand for Trøjborg Fællesråd kæmpet mod bygherrer, som opkøber villaer ved at tilbyde husejere op til det dobbelte af det, deres ejendomme er vurderet til.

Det er sket flere steder i kommunen - blandt andet langs Randersvej - og i øjeblikket arbejdes der med et projekt på Rødkløvervej på Christiansbjerg, hvor sagen netop har været på byrådets dagsorden og efterfølgende sendt i høring. Her har Casa Group fået købsoption på ti villaer, som man vil gøre brug af, hvis byrådet ender med at godkende et etagebyggeri med op til 233 lejligheder.

"Vi føler, at når der ingen helhedsplan er, styres byudviklingen af aggressive ejendomsopkøbere, der har held til at få købsoptioner til huse til overpriser. På den måde styres byudviklingen af entreprenører. Man burde begynde et helt andet sted med fællesråd og politikere. Det er utroligt, det skal foregår på denne her måde," siger Michael Poulsen, der er uddannet og arbejder som jurist.

Byen mister sin sjæl

De mener begge, at en helhedsplan ville føre til, at området kunne bevare sin diversitet med beboersammensætningen.

"Med en helhedsplan for hele området kunne vi få lov at beholde en vis form for diversitet og noget grønt at kigge på i stedet for en brandvæg på seks etager. Det kan da ikke være meningen, at hele Aarhus skal plastres ind i højhuse, for så synes jeg, byen mister sin sjæl. Det er tilsyneladende pengene, der styrer det. Det er op ad bakke, og det undrer mig," siger Michael Poulsen.

Han har boet på Christiansbjerg i over tyve år.

Michael Poulsen og Niels Christian Sidenius er gået sammen for at skrive et åbent brev omhandlende problematikken til alle byrådsmedlemmer uden den helt store respons.

"Vi har også foreslået, at man lavede et midlertidigt stop for større nybyggerier, indtil man havde fået udarbejdet en helhedsplan, men det kunne ikke lade sig gøre," siger Niels Christian Sidenius, som selv kæmper for at få indflydelse på flere byggesager på Trøjborg.

Hvad angår Rødkildevej-projektet kan alle interesserede deltage i et virtuelt borgermøde 16. marts klokken 16.45 med tilmelding senest dagen før. Link og yderligere information findes på http://www.christiansbjergfaellesraad.dk

Helhedsplan

  • En helhedsplan er en plan for et område, der kan arbejde med alt fra arkitektur og fysisk omdannelse til tryghed og beboersammensætning. Udviklingsplaner sætter de overordnede fysiske rammer for udviklingen i et område, udpeger en række strategier og skitserer de åbningstræk, der skal sætte udviklingen i gang.

Kilde: Aarhus Kommune

Publiceret 12 March 2021 07:00