Det kan være svært at komme ud af et heroinmisbrug, men det kan rusmiddelcenter X Rus hjælpe med.

Det kan være svært at komme ud af et heroinmisbrug, men det kan rusmiddelcenter X Rus hjælpe med. Foto: Adobe Stock

Rusmiddelcenter:

"Vi vil så gerne hjælpe"

Hvis man er misbruger, er der mange forskellige muligheder for at få hjælp

Af
Camilla Kjærgaard Olesen

rusmidler For den 34-årige Allan Jensen, som Lokalavisen Aarhus følger i et år på vej ud af hans misbrug og hjemløshed, kan det være svært at komme væk fra stofferne.

Hver dag er en kamp, og det kræver, at han har fuld fokus på at få styr på sit stofmisbrug og sit liv, som i dag primært foregår på forsorgshjemmet Tre Ege i Brabrand.

Han har efter flere måneders tilløb nu besluttet sig for, at han vil i behandling på rusmiddelcenteret X Rus på Sumatravej i Aarhus.

Et sted, han har kritiseret, fordi han mener, at systemet er for rigidt, og at der er for mange regler, der skal overholdes. Men det er der en grund til.

"Vi er underlagt retningslinjer fra myndighederne, som vi skal overholde. Når vi for eksempel opstarter medicinsk behandling, skal borgerne indtage medicinen overvåget, så vi er sikre på, at de kan tåle medicinen og får rette dosis," fortæller Anne-Sofie Christensen, afdelingsleder ved rusmiddelcenter Aarhus.

Forskellige løsninger

Hun oplyser, at alt efter hvad den enkelte borger har brug for, så er der forskellige løsninger til, hvordan rusmiddelcenteret kan hjælpe. Der er både sociale og medicinske indsatser. Borgerne har forskellige behov og ønsker for, hvordan de skal komme ud af deres misbrug.

"Vi vil så gerne hjælpe. Vi gør alt, hvad vi kan for at være fleksible, og borgerne kan for eksempel komme ind fra gaden, hvis de har brug for en samtale. Vi finder mange løsninger og har et tæt samarbejde med for eksempel Værestedet og forsorgshjemmene i byen, så vi kan følge op på borgerne, hvis de har givet os samtykke til, at vi må kontakte dem. De kan være svære at få fat i, og vi oplever, at de mister deres telefoner, men vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe dem. Vi har ikke bemyndigelse til at gå ud på gaden og tage dem med på rusmiddelcenteret, men vi må gerne række en hånd ud til dem, og det gør vi," siger hun.

Foretrukne præparater

Et af de præparater, der bliver anvendt på rusmiddelcenteret, er Suboxone. Hvis en borger får det, får vedkommende ikke samme effekt af heroin eller andre morfinlignede stoffer ved siden af. Med andre ord får de dermed ikke noget ud af at have et sidemisbrug.

"Vi vil helst anvende det, for det tager både abstinenser, og man kan ikke overdosere i samme grad på det, som man for eksempel kan på heroin og metadon. Jo mere stabil en borger er, jo bedre, for så er der mulighed for, at vedkommende kan få lov til at hjemtage sin medicin. Det betyder, at vi i nogle tilfælde kan udlevere medicin til en hel uge ad gangen, og så kommer borgeren og henter ny medicin efter en uge. Det kræver, at man er stabil og for eksempel bor på et forsorgshjem eller har egen bolig, da vi ikke vil risikere, at de mister deres medicin, for det er træls for dem," fortæller Anne-Sofie Christensen.

Rusmiddelcenter

  • Ligger på Sumatravej 3 i Aarhus C
  • Der er åben rådgivning, hvor brugerne kan komme ind fra gaden og har mulighed for en samtale med en socialfaglig medarbejder mandag, tirsdag, torsdag og fredag mellem 9 og 12
  • Telefonen er åben alle hverdage mellem 9 og 12 for nyhenvendelser på telefon 8940 1195
  • Hvis man for eksempel er i lægeassisteret heroinbehandling, kan man få det udleveret alle årets dage

Publiceret 05 March 2021 07:00