Partileder-duoen Budde og Stavnsbo kræver, at blå blok går frem ved valget til november. Pressefotos

Partileder-duoen Budde og Stavnsbo kræver, at blå blok går frem ved valget til november. Pressefotos

Blå borgmesterkandidater i fælles fodslag:

 "Der har været for megen fnidder i blå blok"

Christian Budde (V) og Steen Stavnsbo (K) vil blåt fnidder til livs og give rød blok kam til håret ved det kommende valg

Af
Danni Paulsen

De går godt nok begge efter borgmesterkæden, skulle det utrolige ske, at blå blok får vristet magten i Aarhus ud af socialdemokratiske hænder.

Men med under ti måneder til kommunalvalget har de nye politiske ledere for Venstre og Det Konservative Folkeparti, Christian Budde og Steen Stavnsbo, givet håndslag på samlet front mod rød blok sammen med Dansk Folkeparti.

"Vi har ikke været en del af det politiske spil, der har været. Vi tænker konstruktivt, fremadrettet og løsningsorienteret, og vi står garant for en solid og ansvarlig borgerlig politik i Aarhus Byråd," siger Christian Budde, som mener, at Aarhus står over for en "epokegørende fremtid", når kommunen skal genstarte efter corona.

"Aarhus har alle chancer for at placere sig i den internationale verdenselite inden for byudvikling, bæredygtig omstilling, grøn vækst og innovation - men mulighederne bliver ikke udnyttet godt nok af socialdemokraterne. De styrer mere og mere venstredrejet i en klar socialistisk retning med EL og SF på passagersædet. Der er brug for et ansvarligt og fremadskuende systemskifte."

De to borgmesterbejlere mener ikke, at samarbejdet i blå blok hidtil har været godt nok, og det vil de rode bod på.

"Der har været for megen fnidder i blå blok. I dag er vi nye folk i spidsen, og vi er enige om, at det skal undgås fremover. Når det kommer til stykket, har vi mere at vinde ved at samarbejde end ved det modsatte, og vi har jo rigtigt mange punkter, vi ser relativt ens på. Men samtidig skal der være plads til forskelle og respektfuld uenighed," siger Steen Stavnsbo.

Ved valget i november er ambitionen et blåt flertal, men den klokkeklare målsætning lyder i første omgang på fremgang til borgerlig blok.

"Vi har en socialdemokratisk borgmester og et rødt flertal, der helt ærligt virker, som om det har mistet lysten, viljen og orienteringen med hensyn til at drive udviklingen i byen, og som mest af alt er optaget af, hvordan vi bruger pengene - ikke hvordan vi tjener dem, så vi har råd til at bruge dem. Derfor kommer vi nu med nye øjne på, hvordan vi giver byen den bedste start ind i det nye årti," bedyrer Budde, der har overtaget roret i Venstre efter Bünyamin Simsek.

Den borgerlige fløj er i fuld gang med at definere "fælles politiske sigtelinjer", som de kalder det, og her nævnes blandt andet by- og erhvervsudvikling for hele kommunen, en bedre ældrepleje med mulighed for private tilbud, en balanceret grøn omstilling og fokus på en økonomisk bæredygtig udvikling af infrastrukturen.

Samtidig er de bevidste om, at der skal kunne skabes bro til de magtfulde socialdemokrater.

"Historisk set er der opnået gode og stærke forlig når S, V og K har stået sammen om dem. Det skal vi også kunne fremover, og det er vigtigt at Socialdemokraterne ser en samarbejdsdygtig borgerlig fløj som alternativ til de socialistiske partier," fastslår Steen Stavnsbo.

Men hvem skal så være borgmester, hvis et blåt valgforbund får flertal i det aarhusianske byråd? Det skal vi tilsyneladende ikke forvente svar på, før alle stemmer er talt.

"Vi skal ikke i dag afgøre, hvem der engang bliver den nye borgerlige borgmester. Begge partier har en stærk tradition for at opstille egne borgmesterkandidater. I sidste ende er det jo vælgerne og de interne forhandlinger, der afgør den del. Hvor mange mandater vi får hver især, det vil tiden vise, men det er bydende nødvendigt, at vi samlet set går frem i den borgerlige lejr," siger Christian Budde.

Seneste valg

  • I november 2017 fik V, K, DF, LA, Nye Borgerlige og Kristendemokraterne 31,9 procent af stemmerne.
  • Venstre trak det store læs med 15,3 procent, mens Dansk Folkeparti fik 6,4 procent, og Det Konservative Folkeparti fik 4,3 procent.

Publiceret 01 February 2021 06:00