Viggo Jonasen blev født i Svendborg i 1944 og er uddannet i Aarhus som Cand.scient.pol. Pressefoto

Viggo Jonasen blev født i Svendborg i 1944 og er uddannet i Aarhus som Cand.scient.pol. Pressefoto

Rutineret ræv vender tilbage til byrådet og overtager EL-mandat

76-årige Viggo Jonasen træder ind i Enhedslistens byrådsgruppe efter partiskifte, og efter Keld Hvalsø har afslået at træde til

Af
Danni Paulsen

Han har prøvet det en del gange, og nu skal han atter en tur i rådhusmanegen.

76-årige Viggo Jonasen bliver manden, der overtager Enhedslistens mandat, efter Peter Hegner Bonfils torsdag takkede af og meldte sig ind i Socialdemokratiet.

I den forbindelse sagde Enhedslistens andet byrådsmedlem, Lone Norlander Smith, at hun håber, at Keld Hvalsø, der oprindeligt blev valgt i 2017, ville komme tilbage fra sin orlov og færdiggøre perioden. Det har han og afvist og dermed får byrådet en ny alderspræsident og en rutineret, politisk ræv i Viggo Jonasen, som ad flere omgang har huseret i byrådet.

Første gang var helt tilbage i 1974-78 for Venstresocialisterne, og i 1987 kom han ind som SF'er, men blev senere Enhedslisten-mand og var i byrådet frem til 1993.

Peter Hegner Bonfils efterlader en medlemspost i Social- og beskæftigelsesudvalget samt en formandspost i Teknisk Udvalg, og nu skal Viggo Jonasen sammen med Lone Norlander Smith finde ud af, om han skal overtage de poster.

"Vi skal lige tale om, hvorvidt der skal ske ændringer i konstitueringen. Det er et fælles anliggende. Men det vil passe mig godt, og jeg er ganske godt klædt på, da jeg har siddet i Teknisk Udvalg før og løbende følger med i, hvad der sker," siger Viggo Jonasen, der senest blandt andet har gjort sig bemærket i lokalpressen med særdeles kritiske debatindlæg om Rolighedsvej-sagen.

Derudover betegner han også socialområdet som et "hjerteområde".

"Ikke mindst i forhold til bostederne og de handicappede, som jeg har arbejdet meget for. Kvalitetsforringelserne på velfærdsområdet, som har kørt de sidste 20 år, har jeg kæmpet hjerteligt imod al den tid. Senest har borgmesteren haft held med at reducere antallet af kommunalt ansatte per 1.000 indbygger hele vejen rundt, og dét er velfærdsforringelser," slår han fast.

Torsdag havde Enhedslisten sidste frist for opstilling til kommunalvalget i januar, og her har Jonasen igen lagt billet ind med håbet om et spidskandidatur.

"Om de så vil vælge mig til det, vil vise sig. Det kan jo være, nu hvor Peter Hegner Bonfils har erklæret sig som socialdemokrat, at flere vil tænke, at det ikke er så ufornuftigt at vælge en, der med sikkerhed ikke er det," griner han og forklarer, at han har været en af kritikerne af linjen i byrådsgruppen.

"Jeg har kritiseret byrådsgruppen for at lægge sig alt for tæt op ad Socialdemokratiet i sin budgetpolitik, og det har jeg da fået lidt skældud for, men det viste sig så, at Peter faktisk var socialdemokrat, så han endte jo med at give mig ret."

Nu har du vel en kærkommen lejlighed til at profilere dig frem mod valget?

"Tjoh, nu har jeg jo hele tiden blandet mig i den kommunale debat, hvad enten jeg skulle vælges eller ej, og det fortsætter jeg med at gøre."

Publiceret 29 January 2021 17:00